Ramses Bekkenk rekent zich niet bij de favorieten voor de titel in NK Strandrace

Ramses Bekkenk rekent zich niet bij de favorieten voor de titel in NK Strandrace

Ramses Bekkenk rekent zich niet rijk als favoriet voor de titel tijdens het NK Strandracen in Noordwijk. ‘Ik heb geen druk op mijn schouders liggen’, vertrouwt hij ons toe en ik ben er wel mee bezig maar niet zoals ik met mijn Marathon wedstrijden bezig ben. Een ander aspect is de techniek wat Ramses aan de strandraces houdt en op die manier kan hij toch bezig zijn in de winter. Hij kan er een goede training van maken en het geloof in eigen kunnen overeind houden. De liefde voor de sport is wat Ramses ook de kopman maakt van het Mitsubischi-Koga mtb team.
Ramses, je geldt als de grote favoriet samen met Ronan van Zandbeek, is dat iets wat je nog steeds de kriebels bezorgt?
Ramses : De tijd dat ik me om kampioenschappen heel druk maakte, ligt wel een beetje achter me. Als ik eerlijk ben, zie ik mezelf ook niet als één van de favorieten op dit parcours. Alleen met een slecht strand maak ik kans, maar anders is het meer voor de wegrenners. Ik zie Jasper Ockeloen trouwens als de grote favoriet..

Een goed begin is het halve werk,  geldt dat ook voor jou dit seizoen?
Ramses: Ik heb erg veel geluk gehad met de omstandigheden. Het strand was redelijk slecht bij de eerste wedstrijden. Daar ligt mijn kracht en ik denk dat ik daar maximaal van heb geprofiteerd. Ik richt me echter niet op de strandraces, het wordt dus interessant hoe de vorm de rest van de winter gaat blijven.

Voorbereiden is dat wat je in de marathons doet met het oog op de winter?
Ramses: Dat is een van de grote misverstanden. Voor mij is het zomerseizoen echt het belangrijkst. Maar omdat ik veel in het buitenland rijd en de media daar weinig aandacht aan besteed ziet niemand dat. Strandracen is echt een manier om te overwinteren. Wel vind ik het leuk om me met materiaal bezig te houden en in het strandracen viel nog veel te verbeteren. Dus daar ben ik wel specifiek mee bezig in de winter.
Is je team belangrijk voor je op 13 december?
Ramses: In de loop van de jaren zien we dat teams steeds belangrijker worden. Wat dat betreft gaat het strandracen steeds meer op wegwedstrijden lijken. In de competitie heb ik ze dan ook zeker nodig. Voor het NK is de tactiek nog niet besproken, maar iedereen zal zijn kans krijgen. Maar zal ook voor de ander moeten werken als het zo uitkomt. Het gewicht van de koers nemen wij als team vaak op ons, alleen een koers controleren lukt zeker niet meer.
Als een andere biker van je team onverhoopt beter is dan jij zelf, is het dan moeilijk om over te schakelen en hem te helpen aan BV een overwinning?
Ramses : Ik heb in het verleden denk ik vaak genoeg bewezen dat ik ook voor anderen kan rijden. Als het eropaan komt, schuw ik dan ook zeker niet om mijn eigen kansen op te offeren voor iemand anders. Ik ben niet zo’n sprinter en heb dan in de finale ook vaak een andere functie dan afmaker.
Op wie stem jij je wedstrijd af of laat je alles de eerste km over je heen komen om dan te beslissen hoe de vlag er bij hangt?
Ramses : Wij stemmen onze wedstrijd op niemand af. We hebben een eigen plan en proberen dat uit te voeren. Het is wel altijd zaak om in de juiste posities te komen, maar als iedereen in de ploeg goed rijdt zal dat geen probleem zijn…

Jan v Dijk