Rectavit Series starten met GP Pelt

Rectavit Series starten met GP Pelt

Na het uitstapje naar de Verenigde Staten strijkt het veldritcircus dit weekend weer in België neer. Op zondag 6 oktober trekt de GP Pelt de Rectavit Series op gang. Wereldkampioene Sanne Cant begint dit weekend aan haar veldritseizoen, bij de mannen gaat Laurens Sweeck op zoek naar een vier op een rij.

Na zeven seizoenen is het doek gevallen over de Soudal Classics. Rectavit, een zusterbedrijf van Soudal dat onder andere houtlijm produceert, neemt vanaf dit seizoen over. De GP Pelt trapt zondag de Rectavit Series, een pakket van vijf topcrossen op gang.

CANT:  ‘EERSTE WEDSTRIJD IS ALTIJD BANG AFWACHTEN’

Grote publiekstrekker in Pelt is wereldkampioene Sanne Cant. Haar fans hebben er een tijdje op moeten wachten, maar dit weekend begint ook zij aan haar veldritseizoen. Na de Berencross in Meulebeke op zaterdag verschijnt ze zondag aan de start van de GP Pelt, de eerste manche van de Rectavit Series.

De keuze om een maand later het veld in te duiken was een weloverwogen beslissing, onderstreept Cant. “Ik heb bewust voor het eerst de Amerikaanse crossen aan mij laten voorbijgaan”, zegt de renster van Iko-Crelan. “De voorbije jaren moest ik steeds een maand bekomen van die jetlag en kwam ik er pas rond het EK helemaal door. Op die manier is het niet leuk om de wedstrijden hier in België aan te vatten. Die extra inspanningen zag ik dan ook niet meer zitten. Toen ik de wedstrijden op tv zag, had ik even spijt. Maar nu ik me fris en monter voel, valt dat gevoel wel mee.”

Cant boekte in haar carrière al meer dan honderd overwinningen, toch blijft de start van een nieuw seizoen een sprong in het diepe. “Ik voel me goed en heb er veel zin in, maar zo’n eerste wedstrijd is altijd toch even bang afwachten. Je eigen gevoel is belangrijk, maar het is moeilijk in te schatten wat dat waard is ten opzichte van de andere rensters. Bovendien was ik niet de enige die de Amerikaanse crossen links heeft laten liggen. Mijn naam werd het meeste vernoemd, maar er waren veel rensters die niet naar de VS zijn afgezakt. Er gaan dit weekend veel vrouwen fris aan de start staan.”

Cant boekte in Pelt al twee overwinningen en hoopt daar zondag een derde aan toe te voegen. “Het is best een technisch en lastig parcours, maar ik rij er wel graag. Al zal het zondag misschien nog wat wennen zijn. De voorbije weken heb ik rustig opgebouwd, veel bostrainingen heb ik nog niet achter de rug.”

SWEECK GAAT VOOR VIER OP EEN RIJ

Bij de mannen mikt Laurens Sweeck op een vier op een rij. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal boekte in Eeklo en de Verenigde Staten al twee overwinningen en komt met vertrouwen aan de start. “Alleen in Waterloo was ik iets minder, maar daar werd ik twee dagen voor de wedstrijd ziek. Op zo’n omloop kan je dat dan niet wegsteken”, aldus Sweeck.

De goede seizoensstart doet Sweeck deugd na een moeilijk seizoen. “Ik heb niet specifiek naar de start van het seizoen zonder Wout Van Aert en Mathieu van der Poel gepiekt. Ik heb afgelopen zomer minder competitie gehad, maar ik heb niet het gevoel dat ik mis. Misschien komt het mij wel ten goede. Daarnaast heb ik ook anders getraind. Zo heb ik meer gelopen en meer oefeningen voor de rug afgewerkt. Die rug speelde de voorbije jaren regelmatig op, op dit moment voelt alles nog goed aan.”

De kans om voor de vierde keer op rij de GP Pelt te winnen, is voor Sweeck een extra motivatie om zich zondag te tonen. “Twee zeges en de goede prestaties van de ploegen geven vertrouwen, het zou mooi zijn om nu die reeks verder te zetten. September was eigenlijk nog opwarming, nu kan het seizoen echt beginnen. Hopelijk kan ik hier verder de basis leggen om een regelmatig seizoen te rijden, waarin ik af en toe een mooie prijs kan rijden.”

PROGRAMMA

10u00                   Jeugdinitiatie

11u50                   Juniores

13u45                  Dames

15u00                  Elite & beloften

DEELNEMERSLIJST

 vindt u de volledige deelnemerslijst

Meer info? http://www.sport.be/cyclocrossclassics/pelt/nl/

Bron: PM