Richard Jansen , de uittredende kampioen wil opnieuw zijn trui veilig stellen

Richard Jansen , de uittredende kampioen wil opnieuw zijn trui veilig stellen

Richard Jansen , De uittredend kampioen en natuurlijk het komend weekend aangeschoten wild voor de jagende meute , al die bikers die hem willen verslaan om zelf voor die felbegeerde rood wit blauwe trui te gaan. Iedereen houdt hem scherp in de gaten met ook het laatste weekend nog een wedstrijd die hij op zijn naam schrijft. De verdenking dat je dan goed bent kun je niet meer weg steken en Richard is zelf maar al te blij met die vorm waarin hij nu verkeerd. Samen met zijn maten van Strandteam Imming en Bram Imming die ook kanshebber zijn, zijn ze wel de grote favorieten. Zondag gaan we het zien en mee beleven maar nu vroegen we hem het hemd nog van het lijf voor een mooi interview.
Als uittredend kampioen ben je in voor een herhaling van 30 Januari , zit dat er in voor jou.
Richard ; Zeker, iedereen die start kan winnen. Al denk ik wel dat deze wedstrijd erg lastig zal zijn voor mij en voor ons team om naar onze hand te zetten. Dit omdat het parcours eigenlijk te makkelijk is en er daardoor veel mee kanshebbers zijn. We zullen de race naar onze hand moeten zetten en misschien dat de weersinvloeden nog een rol spelen om de race hard te maken.
Bijna een jaar verder en een jaar sterker , ben je iemand waar ze heel hard mee rekening moeten houden over 2 weken.
Richard ; Natuurlijk houden ze rekening met mij, maar er zijn nog vele andere kanshebbers. Afgelopen weekend heb ik gewonnen in Bredene dus ik ben wel in vorm en zal er alles aan doen de trui binnen het team te houden.
Je bent nu even ziek geweest , ben je daar verwacht je zelf over heen op 13 DEC
Richard ; Ik merk dat ik eroverheen ben inderdaad. Ik had even heftige koorts en heb daar zeker een week last van gehad. Maar dit moet geen probleem meer vormen op het NK.
In het crossen word je beter en sterker , is dat iets wat je mee neemt naar het strand.?
Richard ; Zeker, met name de techniek natuurlijk. Die pas ik zoveel mogelijk toe in de strandraces. Al heb ik daar in Noordwijk weinig aan. Ik vind eigenlijk dat een NK niet op zo’n simpel parcours moet worden verreden, dat gebeurt ook niet met het NK MTB of het NK cross of het NK wegwielrennen. Het NK moet in ieder geval een beetje selectief zijn en niet alleen op en neer over strand. Nederlandse organisaties kunnen een voorbeeld nemen aan Belgische crossen, daar zijn wedstrijden organisatorisch en parcours technisch gezien beter. Al beginnen wedstrijden in NL (zoals de Beach Battle in Wijk aan Zee) wel te leren en verbeteren. Daar maar wat mij betreft het NK volgend jaar naar toe.
Is jou team heel belangrijk voor je en rijden ze onvoorwaardelijk voor je als het er in zit ?
Richard ; We rijden samen, niet voor een bepaalde renner. Bram en ik zijn gewaagd aan elkaar, maar ook onlosmakelijk tijdens de koers. Samen zijn we echt beter dan als individu en dat is een mentaal voordeel. Dus het kwartje valt de ene keer richting mijn kant, de andere keer naar de zijne. Maar het kan ook zomaar zijn dat een outsider als Dex of Ike Groen van ons team met een late uitval de finish als eerste kan halen. En vergeet good old Sander Lormans niet, hij vindt een parcours op zijn maat. Ook Jorn Teer was vandaag opvallend sterk op training.
Wie denk je worden je grootste tegenstrevers .
Richard ; Ik verwacht veel van wegrenners als Jasper Ockeloen of Ronan van Zandbeek. Die gaan ongetwijfeld meedoen voor de prijzen. En de winnaar van vorig jaar, Thijs Zonneveld, is ook gebrand op die trui. Verder zijn er een stuk of 30 kanshebbers en hoop ik zoals gezegd dat de wedstrijd hard gemaakt wordt. Ik vermoed dat ik en mijn team daar een bijdrage aan zal leveren. En mijn ploeggenoot Bram Imming is misschien wel de beste strandrenner van het moment, dus hij zal ook kans maken. Als de trui maar binnen het team blijft.

Jan V.Dijk