Rudy De Bie tevreden over EK gebeuren

Rudy De Bie tevreden over EK gebeuren

Van donderdag tot en met zondag staan in het Zweedse Huskvarna de Europese kampioenschappen mountainbike geprogrammeerd. De verwachtingen van bondscoach Rudy De Bie zijn realistisch. “Fabrice Mels is in de Eliminator onze beste kans op een medaille. Van de rest van het Belgian Cycling Team verwacht ik vooral dat ze me in positieve zin verrassen. Want ik zit nog met een aantal vraagtekens, dat steek ik niet weg.”

Het wordt stilaan ‘money time’ voor de Belgische mountainbikers. Wie de Olympische Spelen van Rio wil halen krijgt drie kansen om de bondscoach over de streep te trekken: één Europees kampioenschap en twee Wereldbekers, proeven die in Albstadt en La Bresse worden afgewerkt. Voor Githa Michiels moet het al flink fout lopen om dat wenkende ticket voor Rio nog kwijt te spelen, de rest van de ploeg doet er goed aan het mes tussen de tanden te steken.

“Voorspellingen maken is moeilijk”, laat Rudy De Bie weten. “Omdat ik weinig ijkpunten heb voor de start van dit Europees kampioenschap. Dat maakt dat de renners die straks bij de mannen elite aantreden op voet van gelijkheid vertrekken. Ook al was de tiende plaats die Kevin Van Hoovels vorig jaar op het wereldkampioenschap behaalde een heel prettige verrassing, zelfs hij krijgt niet de luxe om te teren op de uitslagen van het verleden. Je moet je kunnen nú tonen.”

Torenhoog niveau

Wat de bondscoach concreet verwacht van zijn mannelijke eliterenners? “Een plek tussen 10 en 15 zou mooi zijn”, klinkt het. Bescheiden? Niet echt. Want voor Rudy De Bie situeert het algemene niveau van de deelnemers op een EK  op dezelfde hoogte als dat van een wereldkampioenschap. “Er zijn twee, misschien drie niet-Europeanen die op wereldvlak wat te betekenen hebben. Dus mag je rustig stellen dat bijna alle toppers afzakken naar Huskvarna. En omdat sterke landen als Zwitserland, Spanje en Frankrijk onderling heel veel kandidaten voor Rio hebben mag verwacht worden dat de sportieve strijd straks ongenadig zal zijn. Voor de Belgische renners belooft het dus een ontzettend taaie klus te worden om zich in al dat geweld overeind te kunnen houden.”

Of dat dan meteen wil zeggen dat er op de Olympische Spelen slechts een bijrol is weggelegd voor onze landgenoten? Niet meteen, zo blijkt. “Omdat de toplanden ook maar drie bikers mogen uitsturen biedt dat mogelijkheden voor Belgische renners. Zwitserland is een mooi voorbeeld. Die zitten soms met vijf, zes renners bij de beste tien in de uitslag van een Wereldbekerwedstrijd. In Rio wordt het dus een heel ander gegeven.”

Michiels: start moet sneller

Bij de elite heren is het koffiedik kijken. Bij de vrouwen is er minder twijfel over de rangorde. Daar wordt Githa Michiels als speerpunt uitgespeeld. “Ze heeft er alles aan gedaan om in de best mogelijke vorm aan de start te komen”, meldt Rudy De Bie. “Haar resultaten waren niet slecht tot nu toe, maar tot dusver ging ze de confrontatie met de echte toppers nog niet aan. Ik kan alleen maar hopen dat ze de voorbije weken en maanden aan haar start heeft gewerkt. De eerste twee ronden zijn voorlopig nog te traag, dat is een constant gegeven. Laat dat nu net het sterke punt van Alice Pirard zijn. Haar probleem is dan weer dat ze na die aanvangsfase telkens stevig terugzakt. Ook zij mag me straks in positieve zin verrassen.”

Panhuyzen beloftevol

Wie voor De Bie in de cross-country mogelijk wél meedoet voor de knikkers is Kevin Panhuyzen. De bondscoach verwacht behoorlijk veel de renner die uitkomt in de beloftencategorie. “Panhuyzen mag op een plaats bij de beste tien mikken. Minimaal. Qua conditie zit het snor, dus zit er mogelijk nog meer in. Op voorwaarde dat de pech die hem voortdurend lijkt te achtervolgen eindelijk eens uitblijft. Stukken met het materiaal, valpartijen op een ongelukkig moment: al te vaak was dat de rode draad bij Kevin. Maar hij heeft de kwaliteiten om het ver te schoppen, dat is onmiskenbaar.”

Bij de junioren treden Emeline Detilleux (meisjes), Timo Kielich en Emile Verhulst aan. De Bie: “Op hun mogelijkheden heb ik voorlopig minder zicht. Kielich is als eerstejaars goed bezig en Verhulst – één jaar ouder – moet nu een stap vooruit zetten. Als je op die leeftijd qua resultaten blijft hangen heb je een probleem.”

Mels medaillekandidaat

Het Belgian Cycling Team treedt in Huskvarna aan met één voormalige wereldkampioen in de rangen. Rudy De Bie acht de kans reëel dat Fabrice Mels straks een gooi naar de Europese titel kan doen. “Mels won onlangs nog een wedstrijd op de weg. Dat lukt niet als je niet goed in je vel zit. Ik heb ‘m de laatste tijd leuke dingen zien doen, dus als je het mij vraagt is Fabrice er klaar voor. Als ik echt eerlijk ben: hij is voor mij de enige Belgische renner die in Zweden een realistische kans op een medaille heeft.”

Bron : Belgian Cycling

Publicatie : Nancy Aerts