Samuele Porro en Christina Kollmann eerste ritwinnaars in Alpentour Trophy

Samuele Porro en Christina Kollmann eerste ritwinnaars in Alpentour Trophy

De Italiaanse marathonkampioen Samuele Porro heeft bij elite mannen de eerste rit van de Alpentour Trophy in Schladming gewonnen. Hij haalde het voor zijn landgenoot Daniele Mensi. De Oostenrijker Hermann Pernsteiner werd derde. Bij de vrouwen was de plaatselijke Christina Kollmann de beste in de Hauser Kaibling rit.

De eerste rit in de 18 de Alpentour Trophy werd gereden in de gietende regen.

Twee Italianen, Samuele Porro en Daniele Mensi trokken in de aanval en beheersten de wedstrijd. In de finale kon Porro afstand nemen van zijn landgenoot om een met klein verschil te winnen. Porro, vorig jaar nog vierde in de eindstand legde de 56 km lange etappe af in 2:18:02 en veroverde  daarmee  de eerste leiderstrui. Zijn landgenoot Daniele Mensi kwam vlak na hem aan in 2:18:21 voor Hermann Pernsteiner op enkele minuten van hem en Daniel Gaismayr (+0:00:27). Kristian Hynek werd op bijna driekwart minuut vijfde voor de zijn ploegmaat  Alban Lakata. Tony Longo, de eindwinnaar van vorig jaar werd achtste voor de Rus Alexey Medevedev. De eerste Nederlander was Rudi van Houts op een twaalfde plaats.

Winnaar Porro probeerde in zijn beste Engels zijn vreugde om de zege weer te geven. ‘De omstandigheden om te koersen waren niet ideaal. Maar samen met Mensi probeerde ik voorop te blijven. Ik ging heel hard door in de beklimmingen en gaf alles in de afdalingen. In de finale kon ik hem net voor de afdaling nog afhouden. Mijn tactiek voor de volgende dagen? Als je de leiderstrui hebt, wil je die zo lang mogelijk verdedigen,’aldus nog Porro.

Porro en Mensi

De Oostenrijker Lakata vertelde aan de finish: ‘Het was nogal modderig en slipperig in de afdalingen en ik reed erg voorzichtig. Omdat mijn bandprofiel niet ideaal was in deze weersomstandigheden.’

Belgisch kampioen Frans Claes eindigde 25 ste en was erg ontgoocheld aan de aankomst.

Frans Claes-2

Het weer was slechter dan ik gedacht had. Misschien had ik iets te weinig kleren aan gedaan vandaag. Van in het begin ging het niet zo goed. Ik zat niet in het goede ritme en kon ik niet mee. De koude en regen speelde me dan parten. Ik ben voor de eerste bevoorrading nog gevallen op een houten brug. Mijn been werd stijf aan ene kant en dan ging het zeker niet meer. Ik had op het EK echt wel goede benen en ik wilde die prestatie door trekken. Dan was top tien zeker mogelijk hier. Maar zoals ik me nu voel, ga dat niet lukken, denk ik. Ik ga me alleszins goed verzorgen en dan zien waar we uitkomen,‘vertelde Frans ons.

Stijn Van Boxstael eindigde 41 ste. ‘Ik had er niet veel van verwacht van vandaag. Het is vooral de bedoeling om deze Alpentour trophy te rijden als voorbereiding op het WK marathon binnen twee weken. In het begin probeerde ik mee te gaan, maar voelde ik dat het niet ging. Dan ben ik op eigen tempo door gegaan. Ook al is het maar training, de lange beklimmingen zijn heel zwaar. We zijn dat als Belgen niet gewoon. Ik ben geen klimmer, maar kom om wat klimritme op te doen. Dat is belangrijk voor het WK.  Het is de bedoeling om top-34 te rijden en zo UCI-punten te pakken. Dat is dan mooi meegenomen,’aldus Stijn.

Bij de vrouwen was de Oostenrijkse  Christina Kollmann in 2:54:51 met een voorsprong van bijna negen en een halve minuut op de Nederlandse Karen Brouwer en de Spaanse  Sharon Laws, die een kwartier achterstand had op Pollmann. Petra Mermans besloot in laatste instantie bij de dames elite te starten. ‘ Last-minute gekozen voor een position switch in de Alpentour: gestart bij de dames elite in plaats van als mixed team. Het gevoel de eerste etappe was niet echt goed te noemen, bergop vlotte het naar mijn gevoel niet echt. Ik had ook last van de regen en de koude in de afdalingen. Uiteindelijk als 5de over de meet gekomen, hopelijk morgen een beter gevoel,’zei Petra.

Bij de masters won Andreas Gatterer voor zijn broer Alexander. Bart Brentjens werd 15 de.  Steve Appermans reed als 20 ste over de streep. ‘Ik beschouw dit als een training. Dit jaar heb ik nog niet veel kunnen trainen en hoop ik wat basis op te doen. Het is wel mooi om te mee te maken. Ik bekijk het als voorbereiding op het BK cross-country. Het wordt altijd moeilijker om de combinatie met het werk en de familie te maken. Vroeger ging dat  veel makkelijker, dan had je ook meer energie.’

In de Sportklasse(SK) keken we uit naar de prestatie van Nico Berckmans. 

Nico Berckmans

Sympathieke Chicco rijdt naar eigen zeggen alleen nog maar voor het plezier. Maar zijn prestatie mocht er toch zijn. Op ongeveer een half uur van winnaar Porro eindigde hij in de SK 3 als 52 ste. ‘Dit is weer een speciale editie. Ik probeer hiervan te genieten en rond te kijken. Maar dat kan je niet veel. Want het is altijd duwen en in de beklimmingen niet te forceren. En genietend binnen te komen. Het is het niet meer waard om risico’s te nemen. Het is niet meer zoals vroeger. Het competitiegebeuren is voorbij en er enkel nog van genieten. Ik nader nu de vijftig(Nico is 47). Ik ben nogal bezeten van het fietsen. Ik train en fiets nog graag en dagelijks. Ik probeer dat zo te houden om me fit te houden. Als ik sommige leeftijdgenoten zie, bewijst het mijn gelijk. Het is leven is al zo kort, profiteer en geniet ervan,’aldus nog Nico.

Ook zijn kameraad Andy Lepercq deed het niet slecht.

Andy Lepercq tijdens de Alpentour

Hij vertelde ons het volgende: ‘Vandaag de eerste rit van deze 4 daagse. Door de vele regen moest de focus constant hoog zijn vandaag. Vanaf de start was het meteen de gashendel open. Op de 1ste klim kon was het op sommige plaatsen wandelen wegens de gladde boomwortels en de grote groep. Eenmaal deze zone voorbij kwamen we in ruwer gebied waardoor de vele regen van de hellingen liep wegens de rotsondergrond. Na bevoorrading 1 was er de lange klim naar het hoogste punt vandaag. Dik 15km klimmen gelukkig op rotsondergrond. 4° op de top en onderhemdje volledig nat omdat de gabba open stond bij het klimmen. Boven rap de bidon bij gevuld, wat sportvoeding in het hoofd geduwd, gabba toe en me als een steen naar beneden gesmeten. Je wil zo snel mogelijk beneden staan om weer te kunnen klimmen,  zodat je het terug wat warmer krijgt. De korte hevige slotklim was een vettig boelke. De afdaling naar de planai was enorm zwaar en technisch, want de vele regen had dit omgetoverd tot een slijkboelke. Hier moest je focus echt top zijn om niet tegen dek te gaan. Sta nu op plaats 80 in het klassement. Er doen er meer mee dan vorig jaar in mijn klasse. Doel is finishen en elke dag een beetje proberen op te schuiven,’aldus nog Andy.

Morgen staan 58 km op het programma over 2000 hoogtemeter via de Hochwurzen berg tot de  Giglach Lakes, waar een aantal sneeuwvlakten op hen wacht.

Alle uitslagen op :

http://www.alpen-tour.at/51.0.html?&L=1

Het Offroadbikingteam vanuit Schladming

Foto’s : Regina Stanger en Fotoagentschap Butterfly