Sanne Cant pakt dagzege en winst in de Superprestige in Middelkerke

Sanne Cant pakt dagzege en winst in de Superprestige in Middelkerke

Ook bij de vrouwen is de strijd in het eindklassement nog niet gestreden. In Middelkerke worden er dubbele punten toegekend. Bovendien mogen de Dames twee slechte uitslagen laten vallen. Dus is er nog van alles mogelijk. Zowel Sanne Cant als Sophie De Boer als Ellen Van Loy kunnen een rol van betekenis gaan spelen in deze wedstrijd. Dus de dames zullen goed moeten tellen onder hun wedstrijd. Momenteel staat Sanne Cant 25 punten voor op Sophie De Boer en 14 punten op Ellen Van Loy. Toch sukkelt Sanne Cant nog steeds met haar gezondheid. De technische tijd van het parcours zouden Sanne moeten liggen maar haar ziekte zouden wel een parten kunnen gaan spelen. Ze is nog niet 100 % fit. Ze gaat rustig blijven en hopen om in de punten te blijven. Ellen Van Loy gelooft niet vol in haar kansen. De rensters maken zich klaar voor hun laatste wedstrijd voor de Superprestige in Middelkerke. Het parcours is omgetoverd in modder door de sneeuwval van de nacht en alles schuift. Iedereen zal kiezen voor het grove profiel.  Het is nu echt wel een cross parcours. Voor de start nog even een onder onsje tussen Sophie De Boer en Ellen Van Loy. Het is een lastig parcours. Marianne Vos en Talitha De Jong staan hier niet aan de start. Het is het ideale parcours om er een spannende wedstrijd van te maken. We zijn er bijna klaar voor….

De lichten op rood. Gespannen gezichten. Fluitsignaal en weg zijn ze met z’n allen. Ellen Van Loy als snelste gestart. Sanne Cant op haar wiel en Braimmeier op nummer 3. Bij de schuine kanten zie je bij de dames dat deze kanten heel moeilijk te nemen zijn. Ellen Van Loy doet wat zij moet doen. Ze rijdt weg van Maud Kaptheijns, Braimmeier, Sanne Cant, Franck, Sels en de rest van het peloton. Sanne Cant ziet het gevaar en gaat op zoek naar Ellen Van Loy. Braimmeier, Maud Kaptheijns, Loes Sels op een paar lengtes. Frank, De Boer en de rest van het peloton op dezelfde achterstand. Met de power kom je goed door de zandstrook heen. Als je de verschillen ziet nu dan moet Sanne Cant niks te vrezen. Toch bleef ze op zoek gaan naar Ellen Van Loy. Ellen Van Loy maakt een foutje en daardoor kan Sanne Cant voorin komen aansluiten. Toch blijft Ellen Van Loy druk zetten. In elke bocht ligt wel iets om naar uit te kijken…. De foutenlast zal doorslaggevend zijn bij onze dames. Het was nu voor Sanne Cant even aanklampen bij Ellen Van Loy. Sanne Cant is sterker in de loopfase waardoor ze de leiding nam en haar tempo op de wedstrijd legt. Sophie De Boer komt voorin aansluiten bij Braimmeier. Ook Maud Kaptheijns komt uit de achtergrond terug. Ze mogen onder hun drie gaan uitmaken wie er nog op het podium zou komen.

Ronde twee : de organisatie geeft aan dat we met onze dames vijf rondes zullen gaan afmaaien. Sanne Cant, Ellen Van Loy op kop van de wedstrijd. Sophie De Boer volgt op 12 sec. , Braimmeier op 16 sec, Verdonschot op 26 sec, Wymann op 37 sec. Op de technische stroken rijdt Sanne Cant weg van Ellen Van Loy. Ellen bijt zich vast maar het zal een lange cross worden voor deze dames. Sophie De Boer rijdt weg van haar concurrenten op zoek naar de twee koplopers. Maud Kaptheijns en Laura Verdonschot verliezen de voeling met de koploopsters. Ellen Van Loy maakt de kloof op Sanne Cant ietsjes kleiner. Ze blijft in haar kansen geloven. In de schuine kant maakt Sanne Cant een foutje. Gaat volledig schuiven en heeft haar bezeerd. Door dit manoeuvre komt Sophie De Boer terug in de wedstrijd. We krijgen koers. Door de schuine kant wordt de wedstrijd anders beslist. Sanne Cant heeft meer geleerd van haar fouten uit de eerste ronde door anders de tweede ronde aan te pakken. Het verschil met de rest van het peloton is groot. Alle drie rijdsters gaan de materiaalpost in om een mooie fiets te nemen. Maud Kaptheijns volgt op de vierde plaats. Achter haar valt er een groot gat.

Ronde drie : Het trio gaat elkaar beloeren. Dat is natuurlijk in het voordeel van de achtervolgers. Het gaat een zeer lange wedstrijd worden. Zeer grote verschillen met de top drie en de rest van de groep. Voorin wordt er druk gezet vanuit Sanne Cant. Sophie De Boer klampt aan en Ellen Van Loy probeert haar achterstand te beperken. Net voor de zandstrook maakt Sanne Cant een foutje waardoor alles weer samenkomt voorin. Elke fout wordt afgestraft. Door de kracht gaat Sophie De Boer stevig door. Ellen Van Loy verliest de aansluiting door een misstap op de schuine kant. Het wordt voor Ellen Van Loy niks anders dan achtervolgen. Noch Sanne Cant noch Sophie De Boer nemen risico’s maar dan nog komen ze beiden in de problemen. Sophie De Boer kan hiervan profiteren. Ze neemt 50 meter van Sanne Cant en Sanne Cant neemt 50 meter op Ellen Van Loy. Niks mocht geforceerd worden. De gelatenheid kan je van het gezicht van Sanne Cant aflezen. Ellen Van Loy leek terug wat dichter bij te komen. Sanne Cant rijdt het gat terug dicht op Sophie De Boer toe naar de finish toe.

Ronde vier : We kregen een duo met Sanne Cant en Sophie De Boer. Ellen Van Loy komt door op 9 sec. daarna Maud Kaptheijns op 26 sec, Braimmeier op 42 sec. Laura Verdonschot op 52 sec. De rest is al meer uitgeteld. Het steekspel tussen De Boer en Cant kan beginnen. De kloof voor Ellen Van Loy zie je met de meters groter worden. Sophie De Boer neemt het commando in handen in de modderstrook. Toch geeft Sanne Cant haar niet gewonnen. In de technische passage neemt de wereldkampioene de bovenhand. Maar op de power weet Sophie De Boer terug te keren. Sanne Cant rijdt haar vast in de zandstrook waardoor Sophie De Boer 10 meter kon voorsprong pakken. Ze is ontketend. Sanne Cant berust even in haar positie. Haar kopje gaat van links naar rechts. Haar eindwinst is voor haar wel binnen. Sophie De Boer heeft de beste papieren in handen.

Ronde vijf : bij de ingang van de laatste ronde doet Sanne Cant er alles aan om terug op het wiel te komen van Sophie De Boer. Ze is echt wel aan het sterven om het gat dicht te rijden. Ellen Van Loy verliest meer en meer terrein op de twee koploopsters. Sanne Cant sluit aan bij Sophie De Boer. Sanne Cant zette onmiddellijk door en ze daardoor Sophie De Boer onder druk. Ze neemt over in de zandbak maar daar moet Sanne Cant van haar fiets. Hierdoor neemt Sophie een paar meters op de wereldkampioene. Op karakter keert Sanne terug naar Sophie. Op dat ogenblik komt Ellen Van Loy ten val ze blijft haken achter een paaltje van een spandoek. Haar veer is helemaal gebroken. Voorin werd het spannend. De technische passages is een spurt tussen de twee dames. De schuine kant zitten ze nog goed in elkaars wiel. Het zal een spannende strijd worden tot aan de streep. Sanne Cant blijft op haar tanden bijten en gaat goed door de zandstrook heen. Cant nam de kop van de wedstrijd en zette fors door. Ze zette druk op Sophie De Boer. Ze wachtte de spurt niet af. Sophie De Boer maakte kleine foutjes waardoor Sanne Cant meters kon wegrijden. Genoeg om de dagzege en de eindwinst naar haar toe te halen.

Daguitslag :

  1. Cant
  2. De Boer
  3. Van Loy
  4. Kaptheijns
  5. Braimmeier
  6. Wymann
  7. Verdonschot

In de eindstand van de Superprestige gaat Sanne Cant met de eindwinst naar huis. De tweede plaats is voor Ellen Van Loy die even veel punten heeft dan Sophie De Boer maar de regels bepalen dat wie de meeste superprestige manches verreden heeft naar voren schuift. Dus moet Sophie De Boer het stellen met even veel punten als Ellen Van Loy maar moet zij tevreden zijn met de derde plaats in het eindklassement.

Publicatie : Nancy Aerts