Sauser-Kulhavy winnen ingekorte tweede rit in Cape Epic, Claes-Carabin in top-tien

Sauser-Kulhavy winnen ingekorte tweede rit in Cape Epic, Claes-Carabin in top-tien

Het duo Christophe Sauser- Jaroslav Kulhavy heeft de tweede rit in de Cape Epic gewonnen. De rit van vandaag, was door de extreme hitte, met 40 km ingekort, uniek in de geschiedenis van deze rittenwedstrijd. In de spurt klopt het Zwitsers-Tsjechisch duo wereldkampioen Schurter en ploegmaat Stirnemann die tweede werden en het leidersduo Fumic-Avancini.  Ze leiden nu met iets meer dan twee minuten op Sauser-Kulhavy.

De hitte speelde dus een grote rol in deze rit. Dat getuigde ook de ritwinnaars Sauser en Kulhavy in een reactie. ‘Dit was erg hard. De eerste helft ging het zo snel en we stopten niet om  water te nemen. Ik was ongerust in één rit, maar we speelden het nu toch klaar. Christoph verloor wat op de grote klim, maar gelukkig kon hij terug aanpikken om mee te doen voor de ritzege, ‘zei Kulhavy na afloop.

Het beste Belgische duo is nog steeds Frans Claes-Sebastien Carabin. Ze eindigden tiende en staan in het klassement ook op de elfde plaats. Maar een top-tien behoort nog altijd tot de mogelijkheden. ‘De rit werd ingekort tot 63km wegens gevaar voor branden op het parcours. De finish lag dus op de tweede bevoorrading in Caledon. Vanaf het begin van de rit werd er door enkele topteams stevig aangevallen en kozen wij al snel een eigen tempo. Beetje bij beetje vonden we een goed ritme en konden met een gestadig tempo snel gestarte teams oprapen. Halfweg kwamen we in een groepje met Platt en Huber, de winnaars van vorig jaar. Bergop probeerden we nog naar Lakata en Hynek te rijden, maar een tak in mijn derailleur besliste daar anders over. Zo kwam Huber-Platt terug aansluiten en reden we de laatste 15 vlakkere kilometers samen. Op de laatste helling staken we nog een klein tandje bij en finishte zo 10de. Na de teleurstellende dag van gisteren een deugddoende opsteker. Als team voelen we elkaar ook beter en beter aan! We hebben m.a.w. vertrouwen dat de Top10 mogelijk is, al zal dan wel alles moeten meezitten. We zien wel waar ons schip strandt,’aldus Frans Claes op zijn Facebookpagina.

Het duo Sven(Nys)en Sven(Vanthourenhout) kwam als 42 ste over de streep, als 36 ste in hun categorie.

Bij de vrouwen won het duo Esther Suss/Janine Stenerberg. Ze blijven ook leidsters. Tweede werden Sabine Spitz/Robyn de Groot en derde Ariane Lüthl/Adelheid Morath.

Bij de masters won Bart Brentjes met Abraao Azevedo. Leiders in deze categorie zijn de Spanjaarden Tonu Misser en Iban Zugasti. Brentjens en Azevedo staan tweede.

In de mixed categorie wonnen voor de tweede keer op rij Olympisch kampioene Jenny Rissveds met Thomas Frischknecht. Ook zij staan aan de leiding in hun categorie.

Foto: Cape Epic en Frans Claes