Sluitingswedstrijd Oostmalle : winst voor Kevin Pauwels

Sluitingswedstrijd Oostmalle : winst voor Kevin Pauwels

Kevin Pauwels had het de laatste weken niet zoals hij gehoopt had. Hij wou zijn seizoen dan ook in schoonheid afsluiten. Hij slaagde erin om in de sluitingswedstrijd van Oostmalle de puntjes op de I te zetten en nog een laatste keer te winnen. De tweede plaats was voor wereldkampioen Wout Van Aert, die na afloop wist te vertellen dat het een weekeinde te lang duurde. Tom Meeusen die gisteren won in Eeklo moest zich tevreden stellen met een derde plaats.

Een emotionele wedstrijd zou het gaan worden voor de twee Svennen die hun laatste officiële wedstrijd van het seizoen afwerkten in Oostmalle. Toch bleef Sven Nys er heel nuchter onder. Hij liet bij aanvang van de wedstrijd optekenen dat hij blij was dat hij dit laatste jaar op deze manier heeft mogen afsluiten. Heel wat toeschouwers waren er afgezakt naar Oostmalle om daar afscheid te nemen van de ambassadeur van het veldrijden. Nys kreeg alle media belangstelling bij de start. Voor een laatste keer aan de start. Zijn zoon Thibau wenste hem nog heel veel succes toe en gaf hem een dikke knuffel. Ook zijn vast begeleider steunde hem voor de laatste keer en dan kon het hele peleton zich gaan concentreren op de start. Het fluitsignaal werd gegeven en Lars Van der Haar spurtte als een speer uit een boog naar de kop van de wedstrijd. Toon Aerts eiste zijn plaats op en nam de kop over in de technische strook het veld in. Goudrie, Vermeersch, Lars Van der Haar, Wout Van Aert, Bastaens, Merlier en de andere toppers in een achtervolgende rol. Het tempo viel voorlopig niet stil in één van de zandstroken. Wout Van Aert viel terug naar een zesde plaats. Sven Nys wachtte geduldig af om de wedstrijd mee hard te maken. Wout Van Aert maakte een plaatsje goed en Nys nestelde zich in het wiel van zijn ploegmaat Sven Vanthourenhout, die ook afscheid neemt.

Ronde 2 : Wout Van Aert nam de kop in handen. Sven Vanthourenhout offerde zich op voor Sven Nys en probeerde de crosslegende mee naar voren te brengen. Wout Van Aert deelde een serieuze tik uit. Lars Van der Haar, Goudrie, Aerts klampten aan. Sven Nys zat verscholen in het tweede groepje die op een paar lengtes reden. Hij bleef heel lang op zijn positie hangen.

Ronde 3 : Voorin viel het tempo weg : Wout Van Aert, Lars Van der Haar hielden de benen stil waardoor de anderen konden terugkeren. Mathieu Van der Poel zette de achtervolging in. Merlier nam voorin de wedstrijd in handen maar de toppers lieten niet begaan en gingen samenwerken om terug te keren naar de kop van de wedstrijd. Maar dat kosten hen natuurlijk heel veel krachten. Alles kwam op één lang lint te zitten. Het was een zeer snelle koers al was het een technische omloop. Dus alles kon opnieuw beginnen ook al waren we al drie ronden ver in de wedstrijd.

Ronde 4 : Tom Meeusen vond het welletjes en nam zelf het initiatief. Het werd drummen in de zandstrook om toch maar aan de kop van de wedstrijd te zitten. David Van der Poel nam de kop over van Tom. Wout Van Aert zat op dat ogenblik op de derde plaats, Sven Nys volgde op vier. Nys zorgde voor de show. Hij vond zijn moment gekomen om zich naar de tweede positie te fietsen. David Van der Poel hoorde het gebeuren. De supporters gingen uit hun dak. Meeusen maakte op dat ogenblik een foutje waardoor de hele boel achter de twee toppers opgehouden werd. Voorin nam Sven Nys de wedstrijd in handen.

Ronde 5 : Sven Nys gaf alles van zichzelf en genoot ervan dat hij opnieuw aan de kop van de wedstrijd kon meefietsen. David Van der Poel volgde op het wiel, Wout Van Aert mee bij de achtervolgers. Kevin Pauwels begon ook in zijn ritme te komen want hij had zijn start weer volledig gemist. De achtervolgers lieten even begaan en daarvan kon Tom Meeusen van profiteren. Nys beet zijn tanden stuk om uit de greep van de achtervolgers te blijven. Het publiek werd zot toen de kanibaal aan de leiding kwam. Tom Meeusen zag dat David Van der Poel het beste van zichzelf gegeven had en die werd dan ook heel snel opgeraapt door de achtervolgers. Nys kon het tempo niet hoog genoeg houden en ook hij werd gegrepen door de achtervolgende groep. Het werd een moment van wisselen voor Sven Nys. Maar op dat ogenblik had Mathieu Van der Poel gewacht. Hij demarreeerde op dat ogenblik. Hij was zo onstuimig te werk gegaan dat hij een foutje maakte en de hele groep kon opnieuw samenkomen.

Ronde 6 : Wout Van Aert liet het niet stilvallen en trok op aan de start en finish lijn. Nog zes rijders zaten op dat ogenblik in de kopgroep. Dit was Wout Van Aert, Tom Meeusen, Mathieu Van der Poel, Lars Van der Haar, Sven Nys en Kevin Pauwels. Ze bleven bij elkaar zitten en het tempo lag niet te hoog. Uit de achtergrond konden er opnieuw rijders komen aansluiten.

Ronde 7: Wout Van Aert kreeg last van zijn rug en rekte deze aan de finish. Vermeersch kreeg de opdracht van Mario De Clercq op zich op te offeren voor zijn kopman Kevin Pauwels. Hij bracht Kevin Pauwels aan de kop van de wedstrijd. Hij probeerde zelfs het ploegenspel te spelen door af te stoppen voor zijn kopman. Maar de andere toppers hadden het door en gingen zich ervoor zetten. Van der Haar, Wout Van Aert en Nys gingen in de achtervolging. Mathieu liet even begaan. Maar in de bosstrook kwam hij ook terug aansluiten. Hij kon opnieuw meestrijden voor de ereplaatsen. Lars Van der Haar maakte een foutje in de zandstrook en hield hierdoor Sven Nys op. Door dit voorval was de zadelpen van Sven gezakt en kon hij niet meer de kracht ontwikkelen om nog terug te keren naar de kop van de wedstrijd. Zijn wedstrijd was gestreden.

Ronde 8 : Wout Van Aert aan de kop, Kevin Pauwels op het wiel gevolgd door Lars Van der Haar en Tom Meeusen. Maar voor de twee laatsten ging het tempo veel te snel en al gauw moesten zij een paar lengtes prijsgeven. Ook Sven Nys kwam niet meer in zijn ritme en voor hem was het geen strijd meer om de ereplaatsen.

Ronde 9 : Pauwels kwam door met 10 seconden voorsprong op het groepje van Wout Van Aert en Lars Van der Haar, Tom Meeusen. Mathieu liet zijn tempo wat zakken en wist dat ook hij niet meer zou meestrijden voor de ereplaatsen. Nys zakte nog meer weg. Hij had al een achterstand van 30 seconden.

Ronde 10: Pauwels kreeg vleugels in zijn laatste ronde. De achtervolgers Wout Van Aert, Lars Van der Haar, Mathieu Van der Poel en Tom Meeusen op meer dan 30 seconden. Daarna het groepje met vijf rijders waaronder Sven Nys. Hij nam even de tijd om te praten met Tim Merlier. Tim wou Sven nog de achtste plaats gunnen maar voor Sven was er een ander scenario in de maak. In deze laatste ronde liet hij zijn medevluchters rijden en stopte hij even om te wachten op zijn teamgenoot Sven Vanthourenhout. Samen zouden zij hun laatste meters afwerken. Het duurde even maar het wachten werd beloond. De twee Svennen kwamen in elkaars armen over de finish. De entourage stond hen op te wachten. Zoon Thibaut vloog zijn papa om de nek goed wetende dat het nu gedaan is met het verhaal Sven Nys als veldrijder. De tranen liepen over de wangen van Thibaut. Zo emotioneel was hij ervan aangedaan. Maar ook ma en pa Nys hadden het moeilijk om hun tranen te bedwingen nu hun zoon een einde heeft gemaakt aan zijn profcarriere. Sven bleef er heel nuchter in en bedankten alle leden van zijn entourage met een dikke knuffel en een dank je wel. Ook bij Sven Vanthourenhout kwam het besef dat het einde gekomen was. Ook voor hem stond familie en entourage hem op te wachten om zijn afscheid in schoonheid te doen. De tranen liepen over Sven Vanthourenhout’s gezicht heen.

Na afloop lieten de twee Svennen optekenen dat zij blij waren om voor en met elkaar hun profcarriere te hebben gemaakt. Ze zijn vrienden voor het leven en daar zal niemand iets kunnen aan doen. Zij kunnen na woensdag (Masters in Waregem) beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. We wensen hen allebei heel veel succes toe en we gaan ze zeker nog tegenkomen op de veldritten van het volgende seizoen.

Het gaat jullie goed Svennen!

Publicatie : Nancy Aerts

Foto: Marc Bluys(B&M Pictures)