Soudal Classic in Leuven gewonnen door Sven Nys

Soudal Classic in Leuven gewonnen door Sven Nys

ava

Ook dit jaar stond de Soudal Classic weer gerant voor hoogstaand sportief spektakel. Bij de Junioren ging de overwinning nipt naar Caluwé – bij de dames stond er geen maat op Marianne Vos en bij de elites was het Sven Nys die won voor Kevin Pauwels en een lekke band besliste erover dat Tom Meeuwen uiteindelijk derde werd.

Heel wat volk was afgezakt naar Leuven om er een editie van de Soudal Classic mee te maken. Spanning en spektakel kregen de toeschouwers te zien in elke wedstrijd die er aangevat werd. Bij de junioren kregen we maar negentien vertrekkers aan de start. Maar dat kon de pret niet deren. De cross werd hard gemaakt door Caluwé en Van Ecke die lange tijd Leki in hun wiel moesten dulden. Maar door een slipper werd er een klein kloofje gemaakt en waren de twee kopmannen weg. Het werd spannend tot op de meet. In een sprint werd uitgemaakt wie de overwinning op zijn naam mocht schrijven. Het voordeel werd uitgesproken voor Caluwé. Van Ecke werd de mooie tweede en Leki derde.

Bij de dames kregen we een zeer dominante Marianne Vos aan de start. Al heel vroeg in de wedstrijd bepaalde zij het tempo. Sanne Cant en Nicky Harris waren de enigen die hele tijd in haar wiel konden volgen. Na half wedstrijd trok Marianne een keer stevig door en moest Harris passen. Cante beet zich vast in het wiel bij Vos maar een tweede demarrage was er teveel aan. De overwinning ging in overtuigende manier naar Marianne Vos. Sanne Cant was tevreden met haar tweede plaats en luttelijke secondes later kwam Harris als derde over de finish.

Om drie uur stipt kregen we 38 rijders aan de start bij de elites en beloften. Bij hen kregen we een supergoede start van alle kandidaat winnaars. De wedstrijd bleef lang gesloten maar tegen half wedstrijd probeerde telkens een andere renner om het gat te maken. Maar niemand kwam weg. De wedstrijd werd volledig gecontroleerd door Sven Nys. Tom Meeusen voelde zich super en probeerde een paar keer om een kloofje te verkrijgen maar telkens werd het opnieuw dicht gereden. Kevin Pauwels die een mindere start had schoof mooi op gedurende de wedstrijd vorderde en half weg de wedstrijd vormde hij samen met Tom Meeusen en Sven Nys een kopgroepje op de andere concurrenten. Het was duidelijk dat hier de winnaar van de dag zou zitten. Achter hen werd er gestreden voor het welkende ticket voor de Wereldkampioenschappen. Wat de koplopers probeerden er kwam geen enkele van hun drietjes volledig op voorsprong. Alles werd beslist in de laatste ronde. Tom Meeusen kreeg af te rekenen met een lekke band op een cruciaal moment van de wedstrijd en weg waren de overwinningskansen. Hij kwam uiteindelijk nog als derde over de finish. Kevin Pauwels die zijn contract bij Sunweb verlengd kreeg tot 2017 voelde zich in zijn sas en dat leverde hem een tweede plaats op. Sven Nys controleerde de volledige wedstrijd en in de laatste ronde plaatste hij een demarrage in de modderstrook en reed zo naar de overwinning toe.

Uitslag : 1. Sven Nys – 2. Kevin Pauwels – 3. Tom Meeusen – 4. Philip Walsleben – 5. Bart Aernouts – 6. Thijs Van Amerongen – 7. Julien Taramarcaz – 8. Wout Van Aert – 9. Wietse Bosmans – 10. Dieter Vantornhout – 11. Joeri Adams – 12. Rob Peeters

Voor Sven Nys was het de laatste wedstrijd in zijn wereldkampioenentrui. Hij neemt nu trainingsrust in Mallorca om zich aldaar voor te bereiden voor de nieuwe Wereldkampioenschappen in Hoogerheide.

Wie we ook niet aan de start gezien hebben in Leuven waren Bart Wellens en Niels Albert. Bart liet forfait optekenen na problemen met zijn rug. Niels kwam niet opdagen omdat hij last had van het ziek-zijn. Hopelijk worden de mannen vlug betere en kunnen zij volgende week ten volle mee strijden voor de ereplaatsen.