Soudal GP Hasselt biedt nieuwe kansen voor de outsiders

Soudal GP Hasselt biedt nieuwe kansen voor de outsiders

SOUDAL GP Hasselt biedt nieuwe kans voor de outsiders

Vantornout: “Kevin (Pauwels) zit in een moeilijke situatie”

Drie Soudal Classics, drie verschillende winnaars. Krijgen we zaterdag in de SOUDAL GP Hasselt vier op een rij? Marlux-Napoleon Games zakt op volle sterkte naar de Limburgse hoofdstad af. “De ploeg kan niet klagen, maar we willen ook nog eens winnen”, geeft Klaas Vantornout toe.

Laurens Sweeck, Tom Meeusen en Toon Claes. Bij afwezigheid van wereldkampioen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel profiteert de concurrentie optimaal om het eigen palmares wat op te smukken. In Neerpelt, Sint-Niklaas en Niel werd de buit mooi verdeeld. Krijgen we in Hasselt een vier op een rij of voert er iemand een bisnummer op?

Marlux-Napoleon Games zal dat laatste koste wat het kost willen vermijden. De ploeg van Jurgen Mettepenningen en Mario De Clercq bleef de eerste manches wat verweesd achter: derde in Neerpelt (M. Vanthourenhout), vierde in Sint-Niklaas (D. Vanthourenhout) en tweede in Niel (Pauwels). In Hasselt verschijnt de ploeg op volle sterkte aan de start om eindelijk dat hoogste schavotje in te palmen.

Kevin Pauwels voegde begin deze week de GP Hasselt toe aan zijn programma om een nieuwe gooi te doen naar een overwinning. De Antwerpenaar was er dit seizoen al enkele keren kort bij, maar strandde zowel in de Wereldbeker in Iowa, de Koppenbergcross en in Niel op een tweede plaats. Hij wordt in Hasselt gesteund door Klaas Vantornout, Michael en Dieter Vanthourenhout.

VANTORNOUT: ‘BLIJ DAT DE DRUK WEG IS’

Klaas Vantornout werd vorig weekend vierde in de Superprestige in Asper-Gavere en zet dit weekend alles op de Soudal Classics in Hasselt. “In het zand van Koksijde is het voor mij heel moeilijk om een goed resultaat te rijden”, beseft de 34-jarige West-Vlaming. “Dus is het voor mij misschien beter om de focus te verleggen naar de wedstrijd in Hasselt. Misschien zit er dan wel iets moois in, al wil ik daar op voorhand zeker geen resultaat op plakken.”

Winnen wordt steeds moeilijker, weet Vantornout. “In de eerste rondes begint mijn leeftijd steeds meer een rol te spelen. Rij ik in Gavere een betere eerste ronde, dan sta ik allicht op het podium. Maar ik voel mij al een heel seizoen goed op dreef.” Vantornout won in september in het Zwitserse Baden en verzamelde tussendoor nog vijf top vijf-noteringen. “Voor die resultaten moet je over goede papieren beschikken”, verzekert de oud-Belgisch kampioen.

Vantornout heeft dus al één zege meer dan Kevin Pauwels, de kopman binnen de ploeg. “Hij zit in een heel moeilijk situatie”, neemt Vantornout het voor hem op. “Zeker met twee supermannen in het peloton. Iedereen verwacht van hem dat hij nog eens wint, maar de andere tegenstand is ook niet min. Niet evident om dan die verwachtingen in te lossen. Ik ben blij dat ik verlost ben van die druk op mijn schouders, ik rij terug met veel meer plezier rond.”

Dat Marlux-Napoleon Games dit seizoen nog op de grote vis wacht, zorgt volgens Vantornout niet voor extra druk. “We moeten het niet onder stoelen of banken steken: uiteraard wil de ploeg graag nog eens een tv-cross winnen. Maar ik heb niet het gevoel dat er geklaagd wordt. We hebben al veel podiumplaatsen behaald, ook dat is belangrijk voor de ploeg. Al zullen we er in Hasselt alles aan doen om nog eens te winnen.”

INTERNATIONAAL PAKKET

Het deelnemersveld in Hasselt zal iets internationaler kleuren. Vanuit Frankrijk bevestigde Clement Venturini zijn deelname. Hij greep eind vorige maand nog nipt naast eremetaal op het EK in Pontchâteau. Uitkijken is het ook naar de 29-jarige Amerikaan Stephen Hyde. Tiende op de UCI-ranking en goed voor zeven overwinningen in eigen land. In Hasselt komt hij voor het eerst aan de start van een Belgische cross. Een mooie test om zijn niveau te meten met de internationale top.

Hasselt wordt ook een blij weerzien met Enrico Franzoi. De 33-jarige Italiaan was tien jaar geleden nog goed voor brons op het WK – voor Kevin Pauwels, en duikt voor het eerst in drie jaar nog eens het Belgische veld in. In Asper-Gavere werd hij 22ste, benieuwd of hij in Hasselt zijn oude niveau terug kan benaderen.

OPNIEUW CANT OF EINDELIJK VERSCHUEREN?

Bij de vrouwen is het opnieuw uitkijken naar een strijd tussen Sanne Cant en Jolien Verschueren. De laatste wedstrijden leverden enkele beklijvende duels op, met de Belgisch kampioen steeds als overwinnaar. Kan Verschueren in Hasselt eindelijk de foutjes tot een minimum beperken en afrekenen met haar concurrente of steekt Cant haar achtste overwinning van het seizoen op zak. Of verrast de opvallend sterk presterende Ellen Van Loy en gaat de ploegmate van Verschueren als derde hond met de bloemen lopen?

Programma

10u00   Jeugdinitiatie
11u00   Nieuwelingen
12u00   Juniors
13u45   Dames Elite
15u00   Heren Elite en Beloften

Deelnemerslijst

U kan de deelnemerslijst hier terugvinden:

Bereikbaarheid

GPS: Kapermolenpark – Elfde-Liniestraat, 3500 Hasselt

Bron : Golazo PB

Publicatie : Nancy Aerts