Sven Nys reist af met de ambitie om op het podium te staan.

Sven Nys reist af met de ambitie om op het podium te staan.

Sven Nys vertrekt met een duidelijk doel naar het WK in Tabor: “Ik wil op het podium staan.” En ook voor volgend seizoen toont Nys zich nu al brandend ambitieus.

We hadden het nog niet gevraagd of Sven Nys had zijn ambitie voor Taboral uitgesproken. “Ik wil op het podium staan”, sprak de crosser van Crelan AA Drink Team gedecideerd. “Ook in de periode dat het minder liep – vanaf half november en zeker in december – ben ik keihard blijven werken en ben ik altijd in mezelf blijven geloven. Ik voel dat ik enorm veel progressie heb gemaakt sindsdien.”

“Nochtans is het niet eenvoudig om na een dip terug op topniveau te komen binnen hetzelfde seizoen”, weet Nys. “Maar alle tekenen zijn gunstig momenteel. Ik ben niet bij de pakken blijven zitten. Werken, werken, werken was de boodschap”, herhaalt Nys. “Met als ambitie op korte termijn het WK, maar ook met de ambitie en de volle goesting om volgend seizoen nog eens te knallen!”

“Door omstandigheden is dit seizoen niet geworden wat ik ervan verwacht had”, stelt Nys eerlijk en duidelijk. “Maar ik ben wel trots op de manier waarop ik ermee omgegaan ben. Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Ik ben en blijf supergemotiveerd en geloof er rotsvast in dat ik ook volgend jaar weer mooie dingen kan laten zien.”

ERVARING IN TABOR

Maar eerst is er dus het WK in Tabor. “Ik heb al vier keer gewonnen in Tabor, al was de laatste keer wel al enkele jaren geleden (2007). Ik heb er ook al twee WK’s gereden (2001 & 2010). Die ervaring pak ik mee. Zeker omdat we ons komende zondag wellicht ook weer aan een sneeuw- en ijsparcours mogen verwachten en dat zint mij wel”, zegt Nys.

“Het is de eerste keer dit seizoen dat we met zo’n winterse omstandigheden geconfronteerd zullen worden. Mij geeft dat een gerust gevoel. Ik kan me voorstellen dat sommige anderen daar misschien nerveus van worden. De jonge mannen moeten nog bevestigen in die omstandigheden. Al moet ik wel zeggen dat Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert er echt wel bovenuit steken. Ik besef dat het moeilijk zal worden hen bij te benen.”

HOPEN OP SUPERDAG

“Ik zal een superdag nodig hebben om mijn ambitie waar te maken in Tabor, maar ik geloof erin. Vorige week heb ik keihard getraind op stage in Mallorca. Zaterdag was ik door problemen op de luchthaven (sneeuw en ijs) bijna 10 uur onderweg naar huis, maar toch werd ik een dag later – met een goed gevoel in de benen – zesde in Hoogerheide.”

Woensdag traint Nys nog achter de brommer. Donderdag vertrekt hij naar Tabor. “Donderdag en vrijdag staan volledig in het teken van herstel”, legt Nys uit. “Zaterdag doe ik nog een korte intensieve training en dan is het zondag hopen op supercompensatie…”

Bron : Sven Nys