Sven Nys: “Zonhoven leunt aan bij de perfectie\”

Sven Nys: “Zonhoven leunt aan bij de perfectie\”

Sven Nys kan zondag voor de zesde keer de Hansgrohe Superprestige in Zonhoven winnen. “Ik hou enorm van de techniciteit die je in Zonhoven aan de dag moet leggen”, vertelt Nys, die ook weer uitkijkt naar de ‘kuil’.

Samen met de Koppenbergcross zorgt Zonhoven voor één van de meest spraakmakende crossweekends van het seizoen. Dat beseft ook Nys. “Tijdens het allerheiligenweekend komen er traditioneel plots duizenden toeschouwers meer naar de cross. Dat voel je. Ook zeker in Zonhoven. Die cross leunt qua beleving en sfeer dicht aan bij de perfectie.”

En die perfectie is mede te danken aan de gevreesde ‘kuil’. De spectaculaire arena blijft ook Nys jaar na jaar weer verbazen. “Het gevoel als je daar naar beneden duikt is onbeschrijflijk. De combinatie van zand en zo’n steile afdaling is uniek. Het is een heel technische omloop en daar hou ik enorm van. Je moet geconcentreerd zijn en de foutjes beperken. In de laatste ronde kan je zomaar een halve minuut verliezen. Anderzijds kan je na een mindere start ook nog veel goedmaken. Daarom is het in Zonhoven vaak spannend tot op de meet.”

HET GEVAAR VAN DER POEL

Het merendeel van de renners aan de start in Zonhoven heeft de Koppenbergcross in de benen. Geen onbelangrijke factor volgens Nys. “Die tweede dag voel ik me doorgaans wat beter. Als iedereen zaterdag dezelfde hoeveelheid krachten verbruikt, dan speelt dat zondag normaal gezien in mijn voordeel. Maar er zijn ook renners die zaterdag niet starten in Oudenaarde en dus zondag fris in Zonhoven verschijnen. En dan denk ik vooral aan Mathieu Van der Poel. Hij komt onbevangen aan de start en verdedigt zijn leidersplaats na zijn zege in Gieten (Nys staat derde op twee punten, red.). Van der Poel is zondag misschien wel de grootste concurrent.’

Programma Hansgrohe Superprestige Zonhoven

Zondag 2 november 2014

GPS: Molenheide, Zonhoven

 

10u00    Nieuwelingen

11u15    Junioren

12u30    Dames

14u00    Beloften

15u30    Elites (live op VIER)

 

Palmares

2013: Sven Nys

2012: Sven Nys

2011: Niels Albert

2010: Zdenek Stybar (oktober)

2010: Sven Nys (februari)

Bron:PM