Toon Aerts kijkt uit naar Wereldbeker in Namen

Toon Aerts kijkt uit naar Wereldbeker in Namen

Zijn indrukwekkende overwinning in de modder van Ronse heeft vorige week veel losgemaakt. Bij de Belgische kampioen zelf, maar ook bij het publiek. Zondag droomt de renner uit Rijkevorsel van een bisnummer in de Telenet UCI World Cup in Namen. “Die wedstrijd wil ik ooit op mijn palmares.”

Ruim een jaar geleden was hij op de Koppenberg de laatste die Mathieu van der Poel kon kloppen, vorige week was Toon Aerts de eerste die een wedstrijd met de wereldkampioen aan de start op zijn naam schreef.

“Die overwinning heeft toch veel losgemaakt”, blikt de Belgische kampioen terug op zijn straffe stoot op de Hotondberg. “Persoonlijk was het één van de beste dagen uit mijn crosscarrière. Zondag werd ik er in Overijse enorm vaak op aangesproken. Tegen Mathieu winnen, dat is toch iets uniek. Dat ik de enige renner ben die hem toch af en toe eens kan kloppen, daar ben ik best wel fier op.”

BISNUMMER IN NAMEN?

Zondag krijgt Aerts in Namen misschien al een nieuwe kans op een spraakmakende overwinning. De kopman van Telenet Baloise Lions stond er de voorbije twee jaar telkens op het podium en vindt zondag aan de Citadel van Namen opnieuw een parcours dat op zijn lijf is geschreven.

“Ik ben niet de crosser die heel veel wedstrijden wint”, beseft Aerts. “Maar wie naar mijn palmares kijkt, ziet dat ik altijd wel hele mooie crossen win. De Koppenberg, Zonhoven, Ronse, … Dat zijn wedstrijden die allemaal tot de verbeelding spreken. Namen is een wedstrijd die in dat rijtje past. Die wil ik absoluut ook op mijn erelijst zetten. Hoe sneller, hoe liever.”

De introductie van de nieuwe kasseistrook spreekt Aerts wel aan. De veldrijders zullen de kinderkopjes bereiken na een steile afdaling en vanuit stilstand de strook van 350 meter kasseien aansnijden. “Het is leuk om af en toe over een aangepast parcours te rijden en die kasseien geven de omloop ook iets heroïsch. Dat ik er zelf graag en goed over rij, is mooi meegenomen. Op een crossfiets is er voor mij geen verschil tussen kasseien of een strook asfalt. Door de bandenspanning bolt het bijna even goed.”

De aanvang van de kasseien vanuit stilstand ziet Aerts als een persoonlijk voordeel. “De aanzet is op die manier niet zo explosief, je kan toch niet op je pedalen gaan staan. Vanuit het zadel kan ik mijn vermogen aanspreken, dat ligt mij veel beter.”

EINDZEGE IN WERELDBEKER

In de tussenstand van de Telenet UCI World Cup staat Toon Aerts na vijf manches tweede, op 18 punten van leider Eli Iserbyt. Nummer drie, Michael Vanthourenhout, heeft al een achterstand van 64 punten op zijn ploegmaat. De strijd om de eindzege lijkt dus af te stevenen op een duel Aerts-Iserbyt. “Er staan nog vier wedstrijden op het programma”, rekent Aerts uit. “Op Zolder na moeten die mij allemaal wel liggen. Lukt het zondag in Namen nog niet om voldoende punten te pakken, dan zie ik in de andere wedstrijden nog wel een kans.”

Aerts staat momenteel ook tweede in de DVV Verzekeringen Trofee en eerste in de Superprestige. “Op het einde van het seizoen wil ik minstens één klassement winnen en als het kan twee of drie. De komende weken zijn daarom heel belangrijk. Met alle klassementscrossen zal er weinig tijd zijn voor recuperatie tijdens de kerstperiode. Elke wedstrijd die ik rijd, moet ik het beste van mezelf geven.”

MARIANNE VOS

Bij de vrouwen staan zondag alle grote namen aan de start. Marianne Vos rijdt in Namen haar tweede wedstrijd van het seizoen. Begin december schoot ze haar winter op gang met een indrukwekkende solo in de Ethias Cross in Essen.

Naast Vos staat de Nederlandse nationale ploeg aan de start met vijf andere dames die dit seizoen al een A-cross wisten te winnen: Ceylin del Carmen Alvarado (7 zeges), Annemarie Worst (7 zeges), Yara Kastelijn (4 zeges), Lucinda Brand (2 zeges) en Maud Kaptheijns (1 zege).

Verder is het ook uitkijken naar Evie Richards, de laureate van twee jaar geleden. Een week geleden reed de Britse haar eerste wedstrijd van het seizoen op Belgische bodem. Op het loodzware parcours van Ronse werd ze meteen vierde.

PROGRAMMA

Telenet UCI Cyclo Cross World Cup Namen, zondag 22 december

10u00 Junioren

11u30 Beloften

13u30 Dames Elite

15u00 Heren Elite

DEELNEMERS

Een deelnemerslijst voor de Telenet UCI Cyclo Cross World Cup in Namen vindt u HIER terug.

MEER INFO

www.cyclocrossnamur.be

Bron: PM

Foto: Robert Goedgezelschap