Toon Aerts klopt Wout Van Aert in GP Sven Nys in Baal

Toon Aerts klopt Wout Van Aert in GP Sven Nys in Baal

Toon Aerts bezorgt zijn leermeester de overwinning op de Grote Prijs Sven Nys in Baal. De tweede plaats was voor wereldkampioen Wout Van Aert en de derde plaats werd ingenomen door Michael Vanthourenhout.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er op nieuwjaarsdag gereden op de Balenberg in Tremelo-Baal. Koud kleumende mensen in Baal stampten op een bikkelharde ondergrond. We kregen bij de elites 31 deelnemers uit 8 verschillende landen. Vele toppers wilden op de eerste dag van het jaar pieken en er waren dus heel wat kanshebbers om de Grote Prijs van Sven Nys op hun naam te willen schrijven. Onder meer Van Aert, Aerts, Meeusen, Sweeck en Pauwels schatten hun kansen hoog in.

De vriestemperatuur van de afgelopen dagen zorgden ervoor de omloop er tricky bij lag. Dus voor de renners was het behoedzaam rijden en niet al te veel risico’s nemen met het oog op het Nationale kampioenschap van volgende week in Oostende. Tromgeroffel van de supporters op de reclameborden bij de start en weg waren ze. Snelstarters van dienst waren de teamgenoten Toon Aerts en Tom Meeusen die deze omloop als hun broekzak kenden en dan ook met veel risico’s aan de verkenningsronde begonnen.

Ze vonden in elkaar bondgenoten en konden al vlug in de wedstrijd het commando nemen. Ze deden elk op hun beurt hun werk en konden zo wegrijden van de achtervolgers Bosmans, Pauwels, Vanthourenhout, Merlier en Van Aert.

Lars Van der Haar had een goede start, maar al gauw bleek dat het tempo voor hem voorin te hoog lag. Je zag hem ronde na ronde achteruit gaan. Maar daar maakte hij zich na afloop geen zorgen over. Voor hem telde om nu heel wat wedstrijdritme op te doen en er nog wat te kunnen opbouwen met het oog op het einde van dit seizoen. De posities bleven lange tijd hetzelfde. Twee koplopers en vier achtervolgers.

In de vijfde ronde hadden de twee koplopers voldoende voorsprong opgebouwd en konden ze met elkaar de wedstrijd hard gaan maken. De eerste die in de fout ging was Tom Meeusen. Hij maakte een slipper en kwam tegen de houten afsluiting terecht. Daardoor kon Toon van zijn ploegmaat wegrijden. Meesen moest even bekomen, maar voor hij goed en wel bekomen was ging het opnieuw fout. Hij kwam ten val aan de gracht en moest zien hoe Michael Vanthourenhout op en over hem heen ging. Het enige wat hij kon doen was aansluiten in de groep van Wout Van Aert, Kevin Pauwels, Wietse Bosmans. Maar lang zou hij daar niet blijven zitten, want de moraal was weg bij Meeusen. Achter deze groep hadden we een sterkrijdende Klaas Vantornout die langzaam in de koers aan het groeien was. Maar helaas ook voor Klaas ging het fout. Hij kwam in aanraking met de bevroren grond en bezeerde zich aan de knie en schaafwonden in het gezicht. Hij kon zijn wedstrijd niet uitrijden want werd voor verzorging door de mensen van het Rode Kruis begeleid.

Alles bleef  hetzelfde in de wedstrijd tot halfweg  in de wedstrijd problemen opdoken bij wereldkampioen Wout Van Aert. Hij had zich bezeerd aan zijn heup, voelde zich niet zo goed meer op zijn fiets en ging binnen voor een fietswissel. De bandendruk mocht voor hem verlaagd worden. Van toen af kreeg hij opnieuw een goed gevoel en ging hij op zoek naar de koploper en Michael Vantourenhout. De wereldkampioen knabbelde langzaam de achterstand  op Michael Vanthourenhout weg  en ging op en over hem.

In de laatste ronde was alles nog mogelijk. Dat wisten ze bij de entourage van Toon Aerts ook wel. Sven Vantourenhout riep zijn poulain vooruit en Toon Aerts slaagde erin om wereldkampioen Wout Van Aert voor te blijven. Voor Wout zelf was het balen(in Baal!) toen hij over de finish kwam. Michael Vanthourenhout kwam als derde over de finish.

Daguitslag :

 1. Toon Aerts
 2. Wout Van Aert  op 8 sec
 3. Michael Vanthourenhout 13 sec
 4. Kevin Pauwels 31 sec
 5. Wietse Bosmans 50 sec
 6. Tim Merlier 1 min 29
 7. Corné Van Kessel 1 min 40
 8. Jens Adams 1 min 41
 9. Laurens Sweeck 2 min 00
 10. Gianni Vermeersch 2 min 11

Tussenstand klassement

 1. Wout Van Aert
 2. Kevin Pauwels
 3. Michael Vanthourenhout
 4. Toon Aerts
 5. Corné Van Kessel
 6. Laurens Sweeck
 7. Jens Adams
 8. Tom Meeusen
 9. Tim Merlier
 10. Gianni Vermeersch

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s: Bart Knops en Marc Bluys