Toon Aerts solo naar de zege in Lille

Toon Aerts solo naar de zege in Lille

Toon Aerts heeft er een onemanshow van gemaakt in de Krawatencross in Lille. Van bij de start reed de voormalige Belgische- en Europese kampioen weg en zijn concurrenten zagen hem niet meer terug. Niels Vandeputte werd verrassend en knap tweede. Lars van der Haar spurtte sneller dan Tom Meeusen voor de derde plaats.

Het slechte weer had het parcours in een modderpoel herschapen. Toon Aerts nam van bij het begin de leiding en stond die niet meer af. Hij maakte zijn reputatie van modderduivel helemaal waar.

Na twee ronden had de voormalige Belgische kampioen een 20-tal seconden voorsprong op Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt.

De strijd om de ereplaatsen werd verder gezet in de volgende ronden. Aanvankelijk nog door de ploegmaten Vanthourenhout en Sweeck. In de vierde ronde sloot Niels Vandeputte aan bij het duo en liet zich dadelijk gelden. Dat had voor gevolg dat Sweeck de rol moest lossen en naar de achtergrond verzeilde.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Aerts een grote voorsprong Niels Vandeputte, die wat afstand van Vanthourenhout, Tom Meeusen, Lars van der Haar en Jens Adams streden voor de andere ereplaatsen. Sweeck was inmiddels achtste.

In die laatste ronde nam Vandeputte meer afstand van Vanthourenhout, die materiaalpech had. Hierdoor kreeg hij het nog knap lastig kreeg door een ontketende Lars van der Haar. De strijd om de derde plaats werd nog spannend. In een bloedstollende spurt klopte Lars van der Haar op de streep Tom Meeusen voor de derde plaats.

Toon Aerts droeg zijn zege op aan zijn entourage en zijn broer Thijs. ‘Het is de eerste keer dat ik een cross in mijn buurt kan winnen en dat doet deugd. Ik ben ook blij dat ik de eindzege in de X2o trofee pak, dat ook een sponsor van onze ploeg is.’

Foto’s: Sporza en Luc Wilms