Twan van Gendt en Alise Willoughby wereldkampioenen BMX 2019 in Zolder

Twan van Gendt en Alise Willoughby wereldkampioenen BMX 2019 in Zolder

Twan van Gendt bij de elite mannen en Alise Willoughby bij de elite vrouwen zijn de nieuwe wereldkampioenen BMX 2019 geworden in Zolder.

Beide finales verliepen incidentrijk. Bij de mannen werd de wereldkampioen van 2016, de Fransman Joris Daudet, vroegtijdig uitgeschakeld nadat de Zwitser David Graf hem meesleurde in zijn val. Daudet beëindigde de wedstrijd niet. Graf werd zevende.

Aanvankelijk streed Twan van Gendt tegen de Franse titelverdediger Sylvain André en zijn landgenoot Jeremy Rencurel. Door de val van Graf en Kinnmann, reed van Gendt vlot naar de wereldtitel. Niek Kimmann kon door de val vanuit een verloren positie naar het zilver rijden. En uittredend wereldkampioen Sylvain André was blij met het zilver.

Twan van Gendt was uitzinnig van vreugde en ging zijn supporters groeten in het publiek. En daar was een reden voor. ‘Ik heb diep gezeten en dan waren mijn vrienden er voor mij. Toen het wat beter ging, heb ik hen kaarten gekocht en een bus ingelegd naar dit WK. Dat was het minste wat ik kon doen,’ zei van Gendt na afloop.

En de Nederlander kroop door het stof. ‘Vorig jaar in november begon het met een enkelbreuk en een lange revalidatie. Daarna liep mijn relatie af. Ik moest ook op zoek naar een huis. Alles kwam samen en ik wilde stoppen met BMX. Het is dankzij mijn trainer, Martijn Jaspers en mijn vrienden dat ik nu zo ver sta. Zij hebben een groot aandeel in mijn overwinning. Vanochtend voelde ik me goed. Maar eerlijk, ik had niet verwacht dat ik goud zou pakken. Het zat er wel aan te komen na een goed NK en EK,’ besloot de kersverse wereldkampioen.

Top 10:

  1. Twan van Gendt (Ned)
  2. Niek Kimmann (Ned)
  3. Sylvain André (Fra)
  4. Jeremy Rencurrel (Fra)
  5. Kye White (GB)
  6. Anthony Dean(Aus)
  7. David Graf(Zwi)
  8. Joris Daudet(Fra)

Bij de vrouwen kregen we ook een spannende race te zien. Spijtig genoeg ook met valpartijen. Drievoudig wereldkampioene en tweevoudige Olympische kampioene, Mariana Pajon, bracht bij de start nog hulde aan haar Columbiaanse landgenoot Egan Bernal, die pas de Tour had gewonnen. Maar zij zag haar kansen, na een val, meteen in rook opgaan.

Alise Willoughby, voor haar huwelijk met Sam, heette ze nog Post, reed de race van haar leven. Ze nam de leiding en stond die niet meer af. Laura Smulders spurtte nog voorbij de Française Axelle Etienne naar het zilver.

Ook Willoughby had privé al wat mee gemaakt. Haar man, voormalig wereldkampioen BMX, maakte op training in Californië een zware val en raakte verlamd. Op dat moment waren Alise en Sam nog niet getrouwd, dat deden ze daarna. ‘Sam heeft me gemotiveerd om er vol voor te gaan op dit WK. Ik heb aan hem gedacht. Hij inspireerde me. Ik ben zoooo gelukkig,’herhaalde een geëmotioneerde Alise.

Laura Smulders moest dus vrede nemen met zilver. De uittredende wereldkampioene was heel ontgoocheld. ‘Mijn start was slecht en daardoor verloor ik direct heel wat terrein. Ik had nochtans goede hoop nadat ik in de kwartfinale vlot over Alice Willoughby ging. Dat gaf me vertrouwen. Maar misschien heb ik mezelf teveel druk opgelegd tijdens de finale. Gelukkig kon ik nog nipt het zilver pakken,’aldus Smulders.

Foto’s: Bart Knops