Twee topvrouwen in het Belgische mountainbiken: Githa Michiels en Kristien Nelen

Twee topvrouwen in het Belgische mountainbiken: Githa Michiels en Kristien Nelen

Twee Belgische vrouwen: topatleten uit dezelfde tak van sport , mountainbiken om precies te zijn. Alle twee hebben ze een volledige weektaak aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Kristien Nelen: Cross-Country(XC) , Freeride Enduro en Downhillen in België , Duitsland , Zwitserland , Italië en Frankrijk. Hiernaast werkt Kristien als lerares lichamelijke opvoeding.

Githa Michiels : XCO met een heel sterk internationaal karakter , wereldwijde competitie is erg zwaar bezet met alle toppers van de wereld. Zij heeft volledig topsport statuut bij Bloso, ondersteund door de Belgische wielerbond en een contract bij Versluys Pro MTB team.

Wat hebben deze twee top bikesters met elkaar gemeen is natuurlijk de vraag die blijft hangen? Veel Belgische titels in alle takken van de MTB sport in België en de Benelux. Wat nog meer vraagt u zich af? Heel veel pijn, moeite en vreugde in het mountainbiken stoppen en hopen dat je op het goede moment kan oogsten. Dan mag het niet mislopen op de belangrijkste dag van het jaar. Plannen is de basis en de basis wordt al vroeg in het jaar gelegd als de eerste trainingen aanvangen en iedereen nog heerlijk achter de kachel doorbrengt in de winter.

Vele kilometers maken in de koude dagen van het jaar, wat al begint voor de Kerst. Daarna ga je al plannen wanneer je wedstrijden zijn, wanneer de kampioenschappen zijn. Wanneer wil ik goed presteren, wanneer wil ik relatieve rust inbouwen, wanneer wil ik pieken? Dilemma’s die nauwgezet gepland moeten worden en waarvan je niet eens weet wat er gebeurt als je onverwacht ziek wordt. Als er onverwacht een meerdaagse wedstrijd wegvalt. Als er onverwacht iets gebeurt, waar je niets mee kunt. Maar wat zwaar van invloed is op je presteren.

Alle dilemma’s die deze vrouwen bezig houden, weerhoudt ze er niet van om bezig te zijn met hun sport “Mountainbike”. Een veeleisende sport waar zo veel meer in zit dan in het crossen en BMX die ook allebei disciplines zijn in het offroadgebeuren. Mountainbiken waar techniek, een zeer belangrijk zwaar onderschat gedeelte is, van het kunstje en van de sport. Als ik kijk naar de hedendaagse kampioenen dat zijn dan bikers die serieus veel trainen op bikeparken en in afdalingen en downhillen. Ook serieus veel investeren in een goed basis conditie, want alleen hard rijden op een rechte bospad is niet wat mountainbiken is.

Techniek na het trainen en wedstrijden rijden is bezig zijn met je bike. Zorgen dat die 200% in orde is. Je bike is je gereedschap en dient voor een biker heilig te zijn. De juiste banden, goede wielen, demper setup moet 100% zijn voor elk parcours. Spanning in de banden is van invloed , profiel is bepalend als het nat en glad is. Zo veel meer belangrijker dan in de andere Offroadbikingsporten.

Githa en Kristien zijn twee globetrotters die alles voor hun sport over hebben. Allebei voorzien van een kei van een vriend die ze geeft wat ze het hardste nodig hebben: “tijd om te trainen” en die voor lief nemen dat hun liefde de beste kan zijn in deze mooie tak van de wielersport. Gedreven hun trainingen afwerkend in de krochten van het land en in alle omstandigheden waarin wij wel eens denken: ja daaaaaag vandaag even niet! Topatleten de één met werk en de ander volledig bezig met de sport. Ze verdienen meer dan onze aandacht met hun prestaties, omdat dat ook is wat ze bezig houdt. Mountainbiken en de beste zijn verenigd in één doel: “WINNEN”!

Githa, die deze week haar eerste meerdaagse event van dit jaar aanvangt, en de Andaluciabik race in Spanje gaat rijden. Dit is een zware wedstrijd die gereden wordt in koppels en waar Githa koppelt met Alice Pirard. Houd deze twee meiden in de gaten, omdat ze maar voor één ding komen: een topresultaat neer zetten. Overigens staat bij Githa de radar al richting de Olympische spelen en is alles ook in dienst van die ene wedstrijd in 2016.

Kristien die haar eerste wedstrijd in maart gaat rijden omdat het Downhill en Enduro seizoen meer afhankelijk is van het weer en op veel plekken er nu nog sneeuw ligt. Deze vrouwen blijven we doorheen het seizoen volgen en Offroadbiking tracht regelmatig te updaten over hun belevenissen.

Jan v Dijk