UCI lanceert E-MTB cross-country wereldbeker

UCI lanceert E-MTB cross-country wereldbeker

De Union Cycliste Internationale (UCI) is verheugd om, in samenwerking met het World E-Bike Series Management (WES), de lancering aan te kondigen van de eerste UCI E-Mountain Bike Cross Country Cup.

De nieuwe wedstrijd, die vijf ronden omvat, begint op 6 en 7 maart in Monaco en eindigt zeven maanden later in Barcelona, Spanje, op 2-3 oktober.

De UCI heeft E-MTB in 2018 opgenomen in haar reglement. Het jaar daarop voegde het de evenementen van de World E-Bike Series toe aan zijn Internationale Mountainbike-kalender en op 28 augustus 2019 organiseerde het met succes de eerste UCI E-Mountain Bike World Championships in Mont-Sainte-Anne, Canada.

De lancering van de UCI E-Mountain Bike Cross Country Cup is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de discipline, niet in het minst op het vlak van de technische vooruitgang – gerealiseerd in samenwerking met de fabrikanten – en de promotie van een activiteit met een mooie toekomst.

Een groeiend aantal E-MTB-evenementen wordt nu opgenomen in de internationale kalender van de UCI, met enkele spraakmakende mountainbike crosscountry-atleten, zoals tweevoudig Olympisch kampioen en vijfvoudig UCI-wereldkampioen Julien Absalon, drievoudig UCI-wereldkampioen en voormalig junior UCI-wereldkampioen Nathalie Schneitter, en Olympisch bronzen medaillewinnaar en zevenvoudig UCI-WK medaillewinnaar Marco Aurelio Fontana. Dankzij de elektrisch ondersteunde mountainbikes stelt MTB zich ook open voor een nieuw publiek en biedt het een andere activiteit die veel te bieden heeft voor toeristische resorts.

E-mountainbikes maken gebruik van twee energiebronnen: beenkracht en een elektrische motor die ondersteuning biedt terwijl de rijder de pedalen draait. De motor heeft een maximaal continu nominaal vermogen van 250 watt en stopt met het verlenen van assistentie bij een snelheid van 25 km/u.

UCI President David Lappartient: “Het doet me veel plezier om de eerste UCI E-Mountain Bike Cross-country World Cup te lanceren, en ik ben blij dat de UCI kan rekenen op de erkende expertise van de World E-Bike Series voor haar organisatie. De discipline heeft nu een Wereldbeker te gaan met de UCI Wereldkampioenschappen, en ik heb alle vertrouwen in de ontwikkeling van E-MTB op elitair niveau en onder amateur- en recreatierijders”.

WES CEO en oprichter Francesco Di Biase: “We zijn verheugd om de allereerste UCI E-MTB XC World Cup te onthullen na veel hard werken in samenwerking met de UCI in de afgelopen jaren. We hopen dat deze prestigieuze wedstrijd zowel bekende als jonge atleten zal aanmoedigen om zichzelf op de proef te stellen in deze fascinerende discipline“.

2020 UCI E-Mountain Bike Crosscountry Kalender:
6-7 maart: Monaco
17-18 april: Ascona-Locarno (Zwitserland)
5-6 juni: Bologna (Italië)
11-12 september: tbc
2-3 oktober: Barcelona (Spanje)

Bron: PM

Foto: Zoon-Croje