UCI schept duidelijkheid over E-MTB wedstrijden

UCI schept duidelijkheid over E-MTB wedstrijden

De UCI wil duidelijk maken dat de E-Mountainbie (elektrisch ondersteunde mountainbike) één van de disciplines onder haar auspiciën is.

E-mountainbike is stevig verankerd in de fietsfamilie: tal van bekende fietsmerken produceren fietsen die gebruikt worden door liefhebbers van deze specialiteit, en verschillende nationale federaties die aangesloten zijn bij de UCI hebben al nationale kampioenschappen voor de discipline georganiseerd, gewonnen door specialisten op het gebied van mountainbike cross-country Olympic (XCO), zoals de dubbele Olympische kampioen van Frankrijk en vijfvoudig UCI wereldkampioen Julien Absalon.

Om de ontwikkeling van deze populaire activiteit onder fietsers van alle niveaus aan te moedigen, heeft de UCI op 1 januari 2019 de E-mountainbike geïntegreerd in haar Reglement (Deel IV: Mountainbike-evenementen) en de UCI E-Mountainbike-wereldkampioenschappen van 2019 toegekend aan Mont Sainte-Anne (Canada), die in augustus de eerste editie van deze wedstrijd organiseert in het kader van de UCI-wereldkampioenschappen Mountainbike van Mercedes-Benz. De evenementen, waarvan er verschillende gegroepeerd zijn onder de WES E-Bike Series, zijn ingeschreven op de Internationale kalender van de UCI Mountain Bike 2019 en vanaf 2020 worden er een UCI Wereldbeker en Continental Championships georganiseerd.

In het licht van de sterke ontwikkeling van de discipline was de UCI zeer verrast en teleurgesteld door de aankondiging van de Internationale Motorrijdersfederatie (Fédération Internationale de Motocyclisme – FIM) over de organisatie van een FIM E-Bike Enduro World Cup in Frankrijk op 1-2 juni, zonder wettelijke basis.

De UCI had de FIM al in september 2017 meegedeeld dat zij van mening was dat E-mountainbike-evenementen uitsluitend onder haar bevoegdheid vielen en dat de respectieve rollen van de twee internationale federaties (UCI en FIM) duidelijk waren en niet ter discussie zouden worden gesteld.

Het reglement van de UCI, dat in september 2018 door het Directiecomité werd goedgekeurd, bepaalt dat de elektrische motor van een E-mountainbike niet meer dan 250 watt mag bedragen en dat trapbekrachtiging is toegestaan tot een maximumsnelheid van 25 km/u. Deze definitie komt overeen met de toepasselijke Europese regelgeving (EN-15194), die een eenduidige definitie geeft van een “pedaalcyclus met trapondersteuning” (cyclus uitgerust met een elektrische hulpmotor met een maximaal continu vermogen van minder dan of gelijk aan 250 W, waarbij het vermogen van de motor wordt onderbroken wanneer de fietser stopt met trappen en anders geleidelijk wordt verminderd en uiteindelijk wordt uitgeschakeld voordat de snelheid van het voertuig 25 km/h bereikt).

De UCI wenst aan te kondigen dat evenementen in domeinen die onder haar exclusieve bevoegdheid vallen en die op de FIM-kalender of die van haar ledenfederaties zijn geregistreerd, zullen worden beschouwd als “verboden evenementen” in overeenstemming met haar reglement. Bijgevolg zou elke UCI-licentiehouder die deelneemt aan één van deze evenementen het risico lopen op disciplinaire maatregelen.

De voorzitter van de UCI, David Lappartient, verklaarde hierover een opmerking: “Ik ben blij met de boom die de E-mountainbike momenteel doormaakt, een specialiteit die een nieuw publiek in staat stelt om te gaan mountainbiken – een veeleisende discipline – en die ook wordt gewaardeerd door renners van hoog niveau. De UCI betekent de ontwikkeling van deze activiteit die, net als bij andere vormen van wielrennen, onder haar exclusieve bevoegdheid valt.

Intussen verklaarde dubbel Olympisch Kampioen en vijfvoudig UCI wereldkampioen Julien Absalon het volgende: “Elektrisch ondersteunde mountainbike is voor mij een nieuwe uitdaging. Ik won de eerste Franse kampioenschappen en ik kan niet wachten op de UCI Wereldkampioenschappen in Mont-Saint-Anne in september. Over 10 jaar kan ik zeggen: “Ik was er! Elektrisch ondersteunde mountainbike is een verlengstuk van de cross-country. Het is goed dat instanties zoals de UCI nieuwe ontwikkelingen serieus nemen. De fabrikanten, atleten en het publiek zijn er. De elektrische fiets is een sociaal fenomeen dat bijdraagt aan de ontwikkeling van onze sport. Het is geweldig dat hij ook op het hoogste niveau wordt erkend.”

Francesco Di Biase, organisator van de WES E-Bike Series zei: “We doen dit seizoen voor het eerst mee aan de UCI Mountain Bike internationale kalender met verschillende rondes. We verwachten een zeer hoog niveau van internationale atleten. We zijn erg trots op deze erkenning van internationale organisaties en zijn van plan om samen met de UCI te blijven werken aan de ontwikkeling van de elektrisch ondersteunde mountainbike”.

Bron: PM

Foto: Alexandra Dech -Unsplash