Van 15 tot 20 november 2022 – 100ste verjaardag Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent

Van 15 tot 20 november 2022 – 100ste verjaardag Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent

Afscheidnemende Iljo Keisse voert deelnemersveld aan, Bradley Wiggins geeft starschot eeuwfeesteditie

Iljo Keisse rijdt van 15 tot 20 november zijn laatste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent aan de zijde van Jasper De Buyst. In totaal komen er twaalf Belgen aan de start in ’t Kuipke, dat voor de honderdste verjaardag van de Gentse zesdaagse in een toepasselijk feestelijk kleedje zit. Sir Bradley Wiggins geeft op dinsdag 15 november het startschot.

In 2002 reed Iljo Keisse zijn eerste Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Volgende week begint de 39-jarige Gentenaar aan zijn 18de en laatste Gentse zesdaagse. Keisse schreef het evenement zeven keer op zijn naam, de laatste keer in 2018. Dit jaar krijgt Keisse Jasper De Buyst als metgezel. De 28-jarige Vlaams-Brabander won de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent in 2013 en 2014 en kent dus het klappen van de zweep in ’t Kuipke.

Naast Keisse/De Buyst zijn er nog twee volledig Belgische duo’s. Robbe Ghys, die de voorbije twee edities won aan de zijde van de inmiddels gestopte Kenny De Ketele, vormt een duo met Lindsay De Vylder. Gianluca Pollefliet en Noah Van Den Branden gooiden vorig jaar hoge ogen door de AVS Cup voor beloften (U23) op hun naam te schrijven en mogen het nu bij de grote jongens proberen.

Fabio Van den Bossche rijdt de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent met de Nederlander Yoeri Havik, de wereldkampioen in de puntenkoers. Van den Bossche pakte op het WK brons in de puntenkoers én in de ploegkoers. Nog een Belgisch-Nederlandse samenwerking is die tussen Tuur Dens en Jan-Willem van Schip. Met Gerben Thijsen/Julius Johansen en Brent Van Mulders/Matias Malmberg zijn er volgende week ook twee Belgisch-Deense duo’s. Stijn Steels rijdt samen met de Zwitser Silvan Dillier en Jules Hesters gaat aan de zijde van de Duitser Tim Torn Teutenberg op zoek naar glorie.

Tot slot zijn er nog drie ‘nationale’ koppels: de Nederlanders Vincent Hoppezak en Philip Heijnen, maar ook en vooral de Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt en de BrittenEthan Hayter en Fred Wright. Kluge en Reinhardt zijn de regerende Europese kampioenen ploegkoers, Hayter is wereldkampioen in het omnium en veroverde met Team Great Britain goud in de ploegenachtervolging op het voorbije WK in Frankrijk.

Bradley Wiggins komt supporteren voor zoon Ben

Hayter en Wright kunnen in de voetsporen treden van hun landgenoot Bradley Wiggins, die in 2003 en 2016 de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent op zijn naam schreef. Wiggins, in 1980 geboren in Gent, zal op dinsdag 15 november het officiële startschot van de eeuwfeesteditie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent geven. De winnaar van de Ronde van Frankrijk 2012 en vijfvoudige olympische kampioen komt in het Kuipke ook zijn 17-jarige zoon Ben aanmoedigen. Ben Wiggins en zijn landgenoot Harry Codd vormen één van de twaalf deelnemende duo’s aan de AVS Cup, de Toekomstzesdaagse voor U23-renners die elke dag in het voorprogramma van de elite mannen plaatsvindt.

Wereldkampioenen Hoet en Monsieur zwaaien af voor eigen publiek

Tijdens het voor- en hoofdprogramma op woensdag krijgt het publiek in het Kuipke de kans om Belgiës beste G-wielrenners in actie te zien: Ewoud Vromant, Niels Verschaeren, Louis Clincke, Jarno Thierens, Diederick Schelfhout, Milan Thomas, Jonas Goeman en last but not least Griet Hoet en Anneleen Monsieur. Deze Gentenaren pakten vorige maand op het WK in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines twee keer goud.  Op de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent zetten Hoet en Monsieur – dit jaar allebei 44 geworden – een punt achter hun succesrijke carrière. Als Gentenaren is er geen betere plaats denkbaar om het laatste rondje te rijden dan het Kuipke!

Kopecky en Bossuyt blikvangers in Fiberklaar Ladies Cup

Op vrijdag en zaterdag wordt er in het hoofdprogramma van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent plaatsgemaakt voor Lotte Kopecky en Shari Bossuyt. De twee Belgische primadonna’s van de piste – de wereldkampioenen ploegkoers – nemen het samen met nog enkele andere Belgische rensters in de Fiberklaar Ladies Cup op tegen een sterke Nederlandse delegatie. Op vrijdag staat er een puntenkoers op het menu, op zaterdag een scratch, afvalling en puntenkoers. Ook Nicky Degrendele maakt haar opwachting in Gent. De wereldkampioene keirin van 2018 gaat op donderdag en zondag op jacht naar nieuwe baanrecords in het Kuipke.

’t Kuipke in feestelijk jasje

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent zal het Kuipke dit jaar in een nieuw, feestelijk jasje zitten. Zowel op als naast de wielerbaan als in de coulissen zullen de bezoekers niet naast de ‘eeuwfeestdecoratie’ kunnen kijken. Dat geldt ook voor de VIP-ruimte; die wordt ingekleed met honderd kleurrijk versierde fietswielen. Deze ‘recycling art-kunstinstallatie’ is het werk van honderd volwassenen met een verstandelijke beperking uit Gent en omstreken die onder de vleugels van KunstBaan hun creativiteit de vrije loop gelaten hebben. KunstBaan is een vzw die van kunst een springplank maakt naar sociale inclusie en dit realiseert in een context van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Muzikaal entertainment

Traditioneel gaan topsport en entertainment hand in hand op de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent en dat zal bij de honderdste verjaardag uiteraard niet anders zijn. Zo kunnen de toeschouwers in het Kuipke dinsdag genieten van een optreden van Garry Hagger. Woensdag  is Gunther Neefs aan de beurt, donderdag Loredana, vrijdag Wim Soutaer en zaterdag Jettie Pallettie.

Eddy Merckx

En bij een jubileum horen natuurlijk ook eregasten. In de tribunes van het Kuipke zullen volgende week dan ook heel wat ex-winnaars van de Gentse zesdaagse te zien zijn.  Zo hebben onder andere Eddy Merckx, Etienne De Wilde, Moreno De Pauw, Stan Tourné, Julien Stevens, Silvio Martinello, Roger De Vlaeminck en Kenny De Ketele hun komst al bevestigd. Ook Jolien D’hoore, die net als Kenny De Ketele vorig jaar afscheid nam op de Gentse zesdaagse, komt volgende week supporteren voor de zesdaagserenners en de rensters van de Fiberklaar Ladies Cup.

Merci Iljooo

Dit jaar is het Iljo Keisse die op de Zesdaagse een punt zet achter zijn carrière als profwielrenner. De 39-jarige Gentenaar zal op de slotdag van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent uiteraard uitvoerig in de bloemetjes gezet worden, maar vier dagen later volgt pas het échte afscheidsfeest van en voor de Keizer van het Kuipke. Op donderdag 24 november viert Keisse zijn afscheid samen met familie, vrienden en (ex-)collega’s, maar ook en vooral met al zijn fans. ‘Merci Iljooo’ wordt een avondvullende show met muziek, entertainment, beelden uit de oude doos, specials guests en een spectaculair sportief omnium waarin Team Belgium het opneemt tegen Team International. Iljo Keisse himself is uiteraard de kopman bij Team Belgium. Speerpunt bij Team International wordt werelduurrecordhouder Filippo Ganna. De avond eindigt met een spetterende afterparty. Online tickets kopen is nog altijd mogelijk.

Live op tv

Wie er niet kan bij zijn in het Kuipke kan de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent live volgen op tv. Van dinsdag tot en met zaterdag wordt de zesdaagse live uitgezonden op Proximus, in Vlaanderen en Wallonië. De finale van de slotdag komt zondag live op Sporza. Ook Merci Iljo zal op 24 november op tv te volgen zijn, via Proximus en via de regionale zender AVS.

Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent

15-20 november 2022

Kuipke, Gent

www.lottozesdaagse.be

Merci Iljooo

24 november 2022

Kuipke, Gent

www.merciljo.be