Veldrijders met hoofd in de wolken

Veldrijders met hoofd in de wolken

ava

Veldrijders en Sankt Moritz zijn onafscheidelijk. Waar de wegwielrenners naar Mallorca trekken om zich minutieus voor te bereiden op het nieuwe seizoen, leggen de crossers in Zwitserland de laatste fundament voor een lange winter.

Voor Telenet-Fidea en Sunweb Revor is het een traditie geworden. Half augustus verzamelen de teams hun renners en trekken ze de Zwitserse bergen in. Op zo’n 1 800 meter vinden de veldrijders in Sankt Moritz de ideale omstandigheden om de laatste voorbereidingen te treffen voor het seizoen.

“Ik ken Sankt Moritz vanuit mijn eigen rennerstijd. Ik leerde het stadje kennen via de wielerbond die me er ooit op stage stuurde,” vertelde Telenet-Fidea ploegleider Danny de Bie. “Ik ben er achteraf steeds zelf naartoe getrokken. Ik vond het er altijd zo aangenaam trainen dat ik er ondertussen ook al 14 keer het team van Hans van Kasteren naartoe bracht. Je kan niet beter zitten.”

Door de hoogte creëer je meteen een hoogtestage. Anders dan op andere plaatsen in de bergen kunnen de renners in Sankt Moritz alle richtingen uit. Vlakke wegen of cols, iedereen vindt er zijn ding. Het enige wat tegen kan slaan is het weer, al is dat dit jaar geen probleem.

“Perfecte weersomstandigheden zijn het hier. Een hele week al is het hier zo’n 25 tot 30 graden, en ook voor komende week zijn de voorspellingen goed,” liet Sunweb-Revor weten vanuit de Zwitserse bergen.

De crossers halen ook voor het eerst hun veldritfiets van onder het stof. “De renners werken specifieke trainingen af op de veldritfiets. Doel is dat ze meteen na de stage eigenlijk al klaar zijn voor een veldrit van een uur,” vertelde ploegleider van Sunweb Mario De Clercq.  

Ook bij Telenet-Fidea wordt er tijd gemaakt voor veldrittrainingen. Vermits Bart Wellens en Rob Peeters begin september al naar Amerika trekken is hun training iets intensiever.

“We zijn allebei de Cornilla omhoog gereden, een helling over losse grindwegen in de buurt van ons hotel,” vertelde Wellens. “Je komt onderweg veel wandelaars en mountainbikers tegen. Wij deden het met de veldritfiets. We geraakten probleemloos tot boven. Het klimmen duurde 50 minuten, het naar beneden rijden een kwartiertje.”

Telenet-Fidea keert eind deze week al huiswaarts, terwijl Sunweb-Revor nog tot 2 september met het hoofd in de wolken blijft.

Brecht Toelen

Bronnen: Sunweb-Revor en Telenet-Fidea