Verrassende namen bij BK Maldegem Masters – elites 3 en jeugd

Verrassende namen bij BK Maldegem Masters – elites 3 en jeugd

Zoals ieder jaar is het altijd uitkijken naar het Belgische Kampioenschap. Dit keer was het Sint Annapark in Maldegem the place to be. En ook volgend jaar zal het daar doorgaan. De spanning was te snijden, maar we genoten van prachtige wedstrijden.

Dirk Mertens stond bij de masters C aan de start van het Belgische Kampioenschap in Maldegem op 26 november 2023. In zijn categorie werd Mario Lammens als titelkandidaat naar voor geschoven, maar al vlug was duidelijk dat het dit keer niet voor Mario Lammens was. Nog voor halfweg wedstrijd stapte deze laatste uit de wedstrijd. Hij had nog naweeën van ziektekiemen. Voorin werd er mooie strijd geleverd door Dirk Mertens uit Zonhoven – Guido Verhaegen uit Geel en Georges Hauterat. Dirk was gemotiveerd en wilde dit ook laten zien naar zijn supporters toe. Hij bevestigde in Maldegem en kon wegrijden in de voorlaatste ronde van zijn medevluchter Guido Verhaegen. De 58- jarige Limburger pakte zo de driekleur bij de masters C. De tweede plaats was voor Guido Verhaegen en de derde plaats was voor Georges Hauterat.

Bij de categorie Elites 3 verwachtten we een mooie strijd tussen Nick Van de Kerchove – Thomas Garnier – Jens Gijs – Björn Houben en Jo Pirotte. We kregen een goede start van Björn Houben en Nick Van de Kerckhove. Nick Van de Kerckhove nam een beetje voorsprong op Björn Houben die kreeg af te rekenen met kettingproblemen en daardoor voorin de aansluiting verloor. Dat was nog niet alles want de Palenaar kwam nog in de problemen met de pattattenzakken langs het parcours waardoor hij nog eens gedwongen werd om te stoppen om zijn schoen aan te draaien. Dus weg waren zijn winstkansen. Voorin werd het spannend want uit de achtergrond was Thomas Garnier en Jens Gijs komen aansluiten bij Nick Van de Kerckhove. De voornaamste concurrent namelijk Garnier leek beter te zijn in de loopstroken en daar ging hij telkens zijn kans. Dus Nick Van de Kerckhove moest diep in zijn krachten tasten om de kloof telkens opnieuw klein te houden. In de voorlaatste ronde nam Nick Van de Kerkchove het heft in handen en probeerde een kloofje te nemen op Garnier. Zo kon hij naar de vierde titel van het jaar rijden. Wetende dat dit de mooiste uit zijn carrière is. Bij de LRC pakte Nick ook al drie titels (Vlaams – Belgisch en Wereldkampioen). Het speelt dus in het hoofd van Nick Van de Kerckhove om terug de stap te maken naar de elites 2.

Bij de masters A had Kristof Cop zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. Hij was al een gans jaar aan een sterk seizoen bezig. Dus de verwachtingen voor de Belgische titel waren hoog gespannen. Hij nam de wedstrijd al meteen van bij het begin in handen en kon ronde na ronde zijn voorsprong uitbouwen. Na afloop liet hij wel verstaan diep te zijn gegaan om de Belgische titel veilig te stellen. De tweede plaats was voor Joeri Lambrechts die een lange tijd de strijd moest aangaan tegen de uittredende wereldkampioen Dries Pauwels. Helaas voor Dries moest hij de duimen leggen op dit zware parcours. Voor de uittredende kampioen is het een mooie afscheid van zijn veldritcarrière, want hij stopte na deze wedstrijd.

Bij de masters B was het de regerende wereldkampioen Danny Sleeckx die van bij de start de beuk erin gooide. Hij reed van start tot finish aan de leiding en kwam nooit in de problemen. Jef Paeshuyse zag meteen dat het tempo van de regerende wereldkampioen voor hem te hoog lag en nam zijn eigen tempo aan om de wedstrijd te kunnen afsluiten als tweede. De derde in de wedstrijd was Stefan Nerinckx.

Bij de masters dames kregen we niet veel deelneemsters aan de start. Dus elke dame die aan de start verscheen en de wedstrijd uit reed kwam op het podium te staan. Bij de elites dames stond alleen Justine Soetaert aan de start. Zij kon op haar eigen tempo de wedstrijd uitrijden en de Belgische titel mee naar huis nemen.

Bij de masters D was het Ivan Coopman die de driekleur mocht ophalen aan het podium. Hij had geen tegenstand want de tweede in wedstrijd was Daniel Van Oosterwijck en die reed op ruime achterstand achter de nieuwe Belgische Kampioen aan. De derde plaats was voor Rudi Blommen.

Bij de masters A dames kregen we Kim Van de Putte die de beste papieren in haar bezit had. Zij kon Sara Michielsens achter zich houden en met hun beide mochten ze de medailles in ontvangst nemen.

Bij de masters B was de titel voor Kristien Nelen, onze vroegere columniste bij deze website. Zij pakte de titel over van Evelien Taillieu. Dit jaar moest ze zich tevreden stellen met een tweede plaats. Ook zij mochten met z’n tweetjes naar het podium.

Bij de masters C kregen we ook maar twee rijdsters aan de start. Hilde Quintens mocht op haar 59ste leeftijd de driekleur om haar lende doen. Zij wist de wedstrijd te domineren. Katleen Fraeye moest de hele wedstrijd achtervolgen en werd mooi tweede.

Your Elite 3 and Masters champions at the

Belgian Championships Cyclo-Cross in Gemeente Maldegem🇧🇪

Men Elite 3: Nick Van De Kerckhove

Men Masters A: Kristof Cop

Men Masters B: Danny Sleeckx

Men Masters C: Dirk Mertens

Men Masters D: Ivan Coopman

Women Elite 3: Justine Soetaert

Women Masters A: Kim Van de Putte

Women Masters B: Kristien Nelen

Women Masters C: Hilda Quintens

Full results 👉www.results.belgiancycling.be

Ook de jeugd kon zijn/haar Belgische Kampioenschap rijden in Maldegem. Onder matige belangstelling gingen zij in de namiddag van start. Ook hier mooie wedstrijden.

Belgian Cyclo-cross Championships U15 🇧🇪🙌 at

🥇 Girls 12y: Lente Paridaens

Lente Pandaens reed van start tot finish een sterke wedstrijd. Weinig tot geen fouten en dat leverde haar de Belgische titel op.

🥇 Girls 13y: Fiat Martino

Fiat Martino heeft haar titel welverdiend. Ze trok van bij de start door en in haar kielzocht hadden de andere meisjes het wel moeilijk. Ze deed er alles aan om geen fouten te maken en dat werd beoordeeld met een mooie overwinning.

🥇 Girls 14y: Lentl Huys

Voor Lentl was het ook haar mooiste overwinning van het seizoen. Ze had er alles voor gedaan om deze dag op haar best te zijn. De jonge dame uit Beerse kon de wedstrijd vrij vroeg domineren en zo naar haar Belgische titel rijden.

🥇Boys 12y: Seppe Ley

Solo slim voor Seppe Ley die de wedstrijd in de eerste ronde al naar zijn hand zette. Niemand kon in zijn spoor mee en dolenthousiast kwam hij over de finish als nieuwe Belgische Kampioen.

🥇 Boys 13y: Loic Wynants

Bij de jongens 13 jaar stond Zicco De Coster als topfavoriet aan de start. Maar de jongeman kreeg de zoon van Maarten Wynants mee op het wiel en wist meteen dat het een moeilijke wedstrijd ging worden. LoÏc deelde zijn wedstrijd goed in en kwam aan de kop van de koers te zitten waar de moeilijke passages lagen in de omloop. Hij wist telkens weer de aanvallen van Zicco De Coster af te slaan en zo in de laatste rechte lijn op kop naar de spurt te gaan. De jongeman kon de titel pakken.

🥇 Boys 14y: Lars Peers

Full results 👉www.results.belgiancycling.be

Bron : Nancy Aerts

Foto’s : Nancy Aerts