Vijf vragen aan Sanne Cant

Vijf vragen aan Sanne Cant

Sanne Cant (Enertherm- BKCP) heeft een schiitterend seizoen achter de rug. Eén ding is duidelijk: knokken en werken voor wat je waard bent levert heel wat op als je een wielersport belevende topsporter bent. De positie van de Leading Lady heeft ze dit seizoen met haar indrukwekkende palmares dik en dubbel bewezen.
Sommige dingen in Sanne haar verschijning en doelen stellen, komen op mij heel verfrissend over. Ze zorgen er voor dat wat er ook gebeurd er geen onhaalbare doelen gesteld worden aan het begin van het seizoen. Dit maakt het tevens makkelijker om met teleurstellingen om te gaan en waar nodig je eigen ding bij te stellen en er dan alsnog de voordelen uit te halen. Wat me vorige zaterdag op het WK ook opviel is haar verbetenheid om te krijgen wat ze wil. Alhoewel dat niet altijd opgaat natuurlijk , er straalt een zekere energie van haar uit die aanstekelijk werkt.

Winnares van de wereldbeker, Europees -en Belgische kampioene , Leidster in de UCI Ranking , 19 overwinningen en het lopende seizoen is nog niet gedaan. Offroadbiking heeft vijf vragen gesteld aan Sanne Cant en kreeg al vlug een mooi antwoord terug van de sympathieke Belgische veldrijdster . Het seizoen is bijna afgelopen en een mooie afsluiter lonkt er ook voor Sanne nog in het aankomende weekend met de Krawattencross in Lille en de Superprestigewedstrijd in Hoogstraten gevolgd door de Superprestige in Middelkerke zes dagen later.

1 Sanne , hoe hebt u zich op het nu aflopende seizoen voorbereid en hoeveel werk zit er in om zo goed te zijn?
Sanne: Ik heb afgelopen zomer vooral gewerkt op mijn minpunten en dat was kracht. Ik denk dat ik daarop nog veel kan verbeteren. Ik heb ook fouten gemaakt in mijn voorbereiding, maar die heb ik gelukkig nog kunnen oplossen in september en oktober. Ik rijd in het weekend kermiskoersen en train door de week minstens 1 keer per dag.

2 Vanaf half december tot half januari heb je een kleine dip gehad in je prestaties . Was dit gepland i.v.m. trainingen of was dat ook de voorbereiding op de kampioenschappen omdat je jezelf fantastisch hebt herpakt.
Sanne : Dat was niet gepland. Ik werd ziek met de WB in Namen, ik had ‘s avonds 40 graden koorts. Een maag- darmontsteking werd vastgesteld. Dat zorgde voor het minder presteren die maand. Rusten was het enige wat ik kon doen. De ziekte heeft in totaal een dikke 2 weken geduurd. Dan had ik nog maar 1 doel: werken naar het WK toe.

3 Wij hebben je een heel mooi WK zien rijden in Tabor en gezien dat je nipt in de sprint verliest. Is de ergste teleurstelling voorbij en gebruik je dit ook om volgend seizoen beter te doen?
Sanne : Ik denk dat die inderdaad ondertussen wel over is. Al zal het toch altijd blijven pikken.. Ik ga het proberen gebruiken in de volgende crossen en het heeft me wel moraal gegeven om er deze zomer vol tegenaan te gaan.

4 Een heel seizoen goed zijn en de wereldbeker winnen was dat een specifiek doel voor u deze winter, of is dit in het seizoen bij u gaan leven?
Sanne: Ik werk niet met specifieke doelen. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk wedstrijden te winnen, klassementen ben ik niet mee bezig. Als je 1 keer pech hebt, kan het over zijn en dan zit je daar mooi met je doel..

5 Sanne , een heel seizoen goed gepresteerd geeft dat u met recht de titel Miss Cyclecross 2014-2015 in België ?
Sanne : 19 overwinningen, wb winst, 1 ste plaats op de uci ranking, EK en BK. Ik denk dat ik daar misschien wel recht op heb ja 🙂

Jan v Dijk

Foto: Patricia Cristens