voorbeschouwing Wereldbeker Namen

voorbeschouwing Wereldbeker Namen

Sweeck: “Vijfde plaats in klassement verdedigen”

Met de Soudal Classic Citadelle de Namur staat zondag de vierde manche van de Wereldbeker op het programma. Het tot de verbeelding sprekende klimparcours op de Citadel biedt al jaar en dag garantie op spektakel. Laurens Sweeck, vijfde in het wereldbekerklassement, blikt vooruit.

“Namen is een mooie, technische, maar ook heel lastige cross”, vertelt Laurens Sweeck, die zowel met vertrouwen als twijfels uitkijkt naar de strijd op de Citadel. “Ik voel me goed. Ik begon goed aan het seizoen, had enkele weken een terugval, maar nu gaat de conditie weer in stijgende lijn. Anderzijds is het parcours in Namen niet echt iets voor mij. Op bepaalde omlopen is het mogelijk om de kloof met Van Aert, Nys en Pauwels enigszins te dichten, maar ik verwacht dat zij er zondag weer bovenuit steken. En dat geldt ook voor Mathieu als hij een goeie dag heeft.”

Voor Sweeck wordt het zijn eerste test bij de elite in Namen. Vorig jaar stond de crosser uit Schriek als derde op het podium bij de beloften. Achter Mathieu Van der Poel en winnaar Wout Van Aert. “Wout won daar vrij makkelijk, maar de strijd om de tweede plaats was best spannend tussen Mathieu en mij. Een week later versloeg ik hen beiden bij de beloften in Heusden-Zolder. Het niveau van de beloften was op dat moment vergelijkbaar met dat van de elite. Dat is later op het wereldkampioenschap ook bewezen.”

GROOTSTE KLASSEMENT

Met een mooie vijfde plaats in de stand heeft Sweeck zondag in Namen een klassement te verdedigen. “Het zal niet makkelijk zijn, maar ik ga er alles aan doen om die vijfde plek zo lang mogelijk te behouden. De Wereldbeker is volgens mij toch nog altijd het grootste klassement. Namen wordt wat dat betreft voor mij de zwaarste beproeving. De wereldbekermanches van Heusden-Zolder en Hoogerheide liggen mij vrij goed. De wedstrijd in Frankrijk (Lignières-en-Berry, red.) is een vraagteken. Het parcours daar ken ik niet.”

 

RECORDAANTAL DEELNEMERS

 

Niet minder dan 273 renners komen zondag in actie. Een recordaantal tijdens een wereldbekermanche. De voorbije jaren klom het aantal deelnemers van 123 in 2012, toen nog met enkel wereldbekerstatus voor mannen en vrouwen elites, naar 247 in 2013, 252 in 2014 en dus 273 dit jaar. 80 elite mannen, 69 elite vrouwen, 56 beloften en 68 juniores starten zondag op de flanken van de Citadel. Ook het aantal verschillende nationaliteiten scheert hoge toppen. Met deelnemers uit 22 verschillende landen wordt bijna het aantal  van de voorbije WK’s bereikt. Daarbij niet traditionele crosslanden zoals Australië, Oostenrijk, Ierland, Letland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Zweden.

VAN AERT EN CANT

Bovenaan de wereldbekerstand vechten Wout Van Aert, Sven Nys en Lars van der Haar een stevig robbertje uit. Alle drie hebben ze een manche achter hun naam staan, maar het is Van Aert die de dans leidt met 220 punten. Nys volgt op amper vijf punten, terwijl Van der Haar derde staat met 200 punten. De witte trui bij de dames hangt voorlopig rond de schouders van Sanne Cant. De Europese kampioene heeft 145 punten, maar dat zijn er amper 11 meer dan de Italiaanse Eva Lechner.

 

Bij de beloften verdedigt Eli Iserbyt (110 punten) zijn leidersplaats. De Fransman Clément Russo volgt als tweede met 85 punten. Bij de junioren tot slot woedt er een tweestrijd tussen ploegmaats Jens Dekker en Jappe Jaspers. Beiden hebben 110 punten, maar de Nederlander Dekker leidt omdat hij de laatste manche in Koksijde won.

 

Soudal Classic Citadelle de Namur

Programma zondag 20 december 2015:

10u00   UCI World Cup Men Juniors

11u10   UCI World Cup Men U23

13u30   UCI World Cup Women Elite

15u00   UCI World Cup Men Elite

 

Deelnemers en meer info: www.cyclocrossnamur.be

Bron : Persbericht Galazo