Vroeg seizoen succes voor Marion Fromberger en Jeroen van Eck in wereldbeker Eliminator Barcelona

Vroeg seizoen succes voor Marion Fromberger en Jeroen van Eck in wereldbeker Eliminator Barcelona

Het seizoen 2019 van de UCI MTB Eliminator World Cup opende zaterdag in Barcelona, Spanje. De Duitse Marion Fromberger en Nederlands kampioen Jeroen van Eck werden bekroond met de eerste leiderstruien. Start en finish werden gehouden in Park of Montjuic op een zeer onderhoudend parcours.

Jeroen van Eck zet de snelste tijd neer tijdens de kwalificatie en plaatste zich goed voor de heats. De Nederlander was de sterkste en liet de Spaanse Alberto Mingorance achter zich. Felix Klausmann kwam als derde over de streep voor UCI-wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier. Na het winnen van de openingsronde van vorig jaar in Columbus/GA wordt Jeroen van Eck nu de eerste leider van de UCI MTB Eliminator World Cup 2019.

In de vrouwencompetitie, Marion Fromberger, bleef de bronzen medaillewinnaar van vorig jaar op de UCI Urban Worlds in Chengdu sterk tijdens de kwalificatiewedstrijden om de overwinning te behalen voor Zweeds kampioen Ella Holmegard en de eindwinnaar van het WK van vorig jaar, de Noorse Ingrid Boe Jacobsen. De Spaanse kampioen Magdalena Duran Garcia kwam weg met de overwinning in de kleine finale voor de vijfde plaats.

Marion Fromberger wint eerste UCI MTB Eliminator World Cup op 18-jarige leeftijd

Terwijl de renners de bocht van Kia bereiken, nam Marion Fromberger het tempo over van Ingrid Boe Jacobsen. De Noorse zag zich genoodzaakt om de kloof te dichten. Het tempo bleef hoog gedurende de tweede ronde met Marion Fromberger die aan het begin van de tweede ronde weer vooraan kwam.

Op het grasveld kwam Ella Holmegard uit Zweden naar voren, maar kon het wiel van Marion Fromberger niet vasthouden. Ella Holmegard kwam in de laatste meters net te kort en eindigde op de tweede plaats voor Ingrid Boe Jacobsen. De vierde plaats ging naar Sara Gay Moreno uit Spanje.

“Het is geweldig om het seizoen te beginnen met het winnen van een wereldbeker. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik hier zou winnen,” zei Marion Fromberger. “Ik kwalificeerde me als eerste in de tijdritten. Dit motiveerde me echt om goed te presteren tijdens de heats. Ik heb alles gegeven”.

Felix Klausmann scoort als eerste elitepodium voor de wereldbeker voor heren

De start verliep niet vlekkeloos voor de overall runner-up van vorig jaar, Simon Gegenheimer. Een slechte start dwong hem tot achtervolging. Gegenheimer haalde de kwartfinales niet.

Felix Klausmann uit Duitsland pakte in de eerste ronde de leiding voor de gravelsectie, gevolgd door UCI-wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier. In de tweede ronde gingen Alberto Mingorance en Jeroen van Eck naar voren om het tempo te bepalen. Jeroen van Eck hing terug in de tweede ronde tot het lange grasveld voor de laatste bocht, toen hij de leiding nam.

“Het harde werk tijdens de winter, veel interval sessies, allemaal voor deze perfecte start in het nieuwe seizoen! Ik voelde me vandaag echt goed, al moet ik mijn start nog verbeteren. Het parcours was vrij snel, ik vond het grinddeel erg leuk”, zei Jeroen van Eck na afloop.

Van Eck & Fromberger topklassement

Jeroen van Eck leidt het mannenklassement met 60 punten en volgde Alberto Mingorance met 40 punten. Felix Klausmann, buitenstaander van de dag, staat op de derde plaats met 30 punten. In de damescompetitie staat Marion Fromberger aan de leiding met 60 punten, terwijl Ella Holmegard tweede is met 40 punten. Ingrid Boe Jacobsen is derde met 30 punten.

De volgende World Cup wordt gehouden op vrijdag 31 mei in ‘Le Balcon – Côte 2000’ in het bergachtige gebied van Villard-de-Lans in Frankrijk.

Resultaten mannen – eerste ronde

 1. Jeroen van Eck (NED)
 2. Alberto Mingorance (ESP)
 3. Felix Klausmann (GER)
 4. Titouan-Perrin Ganier (FRA)

Resultaten vrouwen – eerste ronde

 1. Marion Fromberger (GER)
 2. Ella Holmegard (SWE)
 3. Ingrid Boe Jacobsen (NOR)
 4. Sara Gay Moreno (ESP)

Algemeen klassement mannen

 1. Jeroen van Eck (NED) – 60 p.
 2. Alberto Mingorance (ESP) – 40 p.
 3. Felix Klausmann (GER) – 30 p.

Algemeen klassement vrouwen

 1. Marion Fromberger (GER) – 60 p.
 2. Ella Holmegard (SWE) – 40 p.
 3. Ingrid Boe Jacobsen (NOR) – 30 p.

Bron: PM

Foto: organisatie MTB wereldbeker Eliminator