Waarom schakelt mijn fiets zo moeilijk?

Waarom schakelt mijn fiets zo moeilijk?

Het is veelgehoorde vraag die tussen neus en lippen gesteld wordt, maar wel een vraag met een verhaal.

Erg lastig als je schakelt en er reageert een aantal seconden niets aan je fiets, behalve je vinger en je gedachten van waarom schakelt dat ### ding niet.

In bedrukte vaktermen heet dat schakelen met vertraging. Dit wordt veroorzaakt door het simpele feit dat er in je laatste stukje schakelkabel wat aan je derailleur vast zit zand en vuil in je buiten kabel is gekomen. Mettertijd is dat er ingelopen met regenwater en met vuiligheid.

Je kabel raakt in het nauw door de ophoping van de constante schakelwerking en trekt met de dag het vuil  vaster in de buitenkabel,  zodat je binnenkabel op een gegeven moment gewoon vast loopt.

Remedie is regelmatig je schakelkabels ( 1 x per jaar een gedegen controle of vervangen) en dan vervangen door een degelijke set van bijvoorbeeld ELVEDES, de Nederlandse fabrikant die voor heel veel merken de kabels maakt en produceert. De speciale eindkappen van Elvedes zijn gemaakt van aluminium en hebben een speciaal rubber inzet stukje wat de kabel beter afsluit van zand en water.  Dat houdt weer in dat je kabel langer goed blijft schakelen.

Neem gelijk een mooi kleurtje wat bij je fiets past en je bent weer helemaal up to date voor het nieuwe seizoen.

Jan van Dijk