Weer heel wat gepraat over het BK in Oostende

Weer heel wat gepraat over het BK in Oostende

Zoals elk jaar opnieuw is er hier en daar wel eentje die zich niet gelukkig voelt met de aanleg van het parcours van het Belgische kampioenschap. Ook dit jaar is het niet anders.

Het parcours dat aangelegd is voor het Belgisch kampioenschap is een zeer mooi parcours. Er ligt een brug in die de overgang maakt van de Hippodroom naar het strand toe. Daar kunnen de lopers onder de deelnemers aan hun trekken komen. Maar dat is nu net het probleem voor de mannen van Marlux Napoleon Games. Tijdens de verkenningen door Danny De Bie stelde hij voor om dit stuk met 150 meter in te korten. Dat strookt natuurlijk niet met de normale gang van zaken. En dat deed natuurlijk weer heel wat stof opwaaien.

We gingen eens luisteren wat de anderen erover te zeggen hadden. Niels Albert was heel cru in zijn uitspraak. Hij vond niet dat de ploegleiders zich met de aanleg van het parcours moeten gaan moeien. Als dit de gang van zaken wordt dan gaat elke ploeg het beste naar voor schuiven voor zijn renners…. Hebben we dan nog een eerlijk Belgisch kampioenschap? Het is niet de eerste keer dat de mannen van Marlux Napoleon Games bemerkingen hebben. Tijdens het Belgische kampioenschap in Mol moest er ook teveel gelopen worden naar hun zin, in Waregem moesten de balken weg. Nu in Oostende vinden ze het weer teveel loopwerk en laten ze dat stuk inkorten…..

We vroegen aan Roland Liboton, die tien keer de titel van Belgisch kampioen op zijn palmares staan heeft, wat hij ervan vond. Roland was er heel duidelijk in. Het moet veldrijden blijven en geen wegrit. Dus mogen er hier en daar wel wat obstakels in het parcours gelegd worden zoals onder meer de brug, de zandstrook. Woensdag gaat Roland samen met Eddy Lissens (Coördinator van de commissie Veldrijden) het parcours nog eens verkennen en dan zullen er beslissingen genomen worden. Voor Roland Liboton hoeft er niet al te veel aangepast worden. De sterkste veldrijder zal zich kunnen tonen op het Belgische parcours in Oostende en zal na afloop van zijn/haar wedstrijd de driekleur over zijn/haar schouders heen krijgen.

Ook Belgian Cycling(de wielerbond) verspreidde vanavond nog een persbericht waarin zo een aantal dingen duidelijk stellen. We geven het persbericht integraal even mee. Naar aanleiding van de verschillende commentaren die gisteren en vandaag verschenen met betrekking tot het parcours van het komende BK Veldrijden in Oostende bevestigt Belgian Cycling dat de lengte van het parcours 2.525 m bedraagt. De passage over het strand is 380 m lang waarvan minstens 130 m berijdbaar is.
Voor het BK Heren Nieuwelingen (op zaterdag) en het BK Dames Nieuwelingen, Junioren, U23 en Elite (van zondag) wordt de doortocht over het strand beperkt tot 165 m.
Wij benadrukken dat het parcours voor het overige perfect berijdbaar is met snelle rechte stroken die worden afgewisseld met technische passages waarvoor de renners niet van de fiets moeten. Het publiek zal de renners op de hippodroom uitgebreid aan het werk kunnen zien.
Tot slot herhalen wij dat Belgian Cycling over het parcours beslist in overleg met de plaatselijke organisatie.

Wie de uiteindelijke kampioenen zullen worden, weten over exact zes dagen. Mogen de beste winnen…..

Publicatie : Nancy Aerts