Wereldbeker in de Bullentäle? – Spektakel is voorgeprogrammeerd!

Wereldbeker in de Bullentäle? – Spektakel is voorgeprogrammeerd!

Sinds vorige week is het officieel: Dit jaar zijn er geen toeschouwers meer toegelaten bij de wereldbeker in de Bullentäle van Albstadt. Vanuit het oogpunt van de organisatoren en natuurlijk ook van de fans is dit een schande. Er mag echter niet worden gemopperd, want de wedstrijden rond de Zollern-Alb-Halle lijken altijd weer op een spektakel dat MTB-liefhebbers zelfs voor het TV-scherm niet mogen missen!

Albstadt en spektakel horen bij elkaar! Dat was natuurlijk ook te danken aan de duizenden fans die de Bullentäle jaar na jaar in een heksenketel veranderden. Maar ook puur sportief gezien zijn er in het verleden spannende races geweest, onverwachte wendingen, verrassende winnaars en veel drama om je over te verbazen. In vergelijking met voorgaande jaren zou 2021 niet minder opwinding en actie moeten bieden, althans in dit opzicht. Om ervoor te zorgen dat de fans in ieder geval van veraf aanwezig kunnen zijn bij de spannende races die nu worden verwacht, zal Red Bull TV de wedstrijden vanuit Bullentäle integraal, live en gratis uitzenden.

WK-geschiedenis in Albstadt: de Bullentäle heeft al meerdere keren op zijn kop gestaan
Live ter plaatse of aan de andere kant van de wereld voor het tv-scherm – de wereldbekerwedstrijden in Albstadt boden de fans vrijwel elk jaar een volle lading cross country-actie. In 2013 gaf Daniel McConnell het startschot op spectaculaire wijze door zijn eerste en tot op heden enige wereldbekerwedstrijd verrassend te winnen. In uiterst ongunstige omstandigheden wreven sommige kenners zich in de ogen toen de toen 27-jarige als eerste het rechte stuk voor de Zollern-Alb-Halle opdraaide en de gevestigde sterren Nino Schurter, Jaroslav Kulhavy en Julien Absalon allemaal achter zich liet.

Het jaar daarop stonden in Albstadt twee Fransen in het middelpunt – en een nieuw schakelsysteem. In 2014 presenteerde Shimano het Di2-schakelsysteem in de Bullentäle, wat nogal wat stof deed opwaaien bij internationale persvertegenwoordigers. Het was het eerste elektronische schakelsysteem ooit dat in serie werd geproduceerd voor een mountainbike. Het was toepasselijk dat Julien Absalon met deze sensationele achterderailleur de wereldbekerzege had gepakt en daarmee ook revanche nam voor de verprutste race van het jaar daarvoor. De vrouwenrace werd gewonnen door Pauline Ferrand-Prévot, die in datzelfde jaar iets historisch zou bereiken: Zij was de eerste en tot op heden enige atlete die binnen één jaar de wereldtitels in het mountainbiken, op de weg en in het veldrijden veroverde!

Toen in 2015 werd het dramatisch! Nino Schurter was goed op weg om voor de eerste keer te zegevieren in de Bullentäle van Albstadt toen hij, na een spannend duel met Julien Absalon, tot op enkele meters voor de finish aan de leiding reed en vervolgens ten val kwam. Absalon trok voorbij om zijn 30ste Wereldbeker overwinning te vieren. “De kloof naar Absalon was groter dan tien meter, het zou er voor mij zeker heel goed uitgezien hebben. Maar dat is racen,” gaf Schurter destijds een bondig commentaar op deze dramatische finale. En wie dacht ‘dramatischer dan dat wordt het niet’, heeft vrijwel zeker de mannenrace van 2016 gemist!

Want er was een nieuw drama in het duel Nino Schurter tegen Julien Absalon – dit keer met de betere afloop voor de Zwitser. Schurter won in de eindsprint met een halve fietslengte voorsprong op zijn grote Franse tegenstander en kon zo eindelijk een einde maken aan zijn ‘Albstadt-vloek’. De kreet “Hier komt Schurter!” van Rob Warner, commentator bij Red Bull TV, ging de hele wereld rond en mocht in de toekomst in geen enkele WK-trailer op TV meer ontbreken. Over Red Bull TV en Rob Warner gesproken: de Britse cultpresentator zal in 2021 natuurlijk weer live commentaar geven vanuit de Bull Valley – maar daarover later meer!

De vrouwenrace daarentegen was in 2016 maar met half zoveel opwinding gezegend. Annika Langvad won voor Jenny Rissveds, die enkele weken later Olympisch goud won in Rio. “Ik draaide me nooit om tijdens de race en wist precies welk tempo ik moest aanhouden om de anderen op afstand te houden,” gaf Langvad toen toe. Als dat geen vertrouwen is, wat dan wel?

Er zijn ook enkele interessante verhalen uit 2017 te melden uit de Bull Valley. Een voorbeeld? Op het podium bij de vrouwen U23 stonden vervolgens Evie Richards, Kate Courtney en Sina Frei. Als het podium van de elitewedstrijden er over een paar weken precies hetzelfde uitzag, zou dat waarschijnlijk allesbehalve een vuistkloppende verrassing zijn. Overigens belandde Mathieu van der Poel in hetzelfde jaar voor het eerst op het podium in de mannenwedstrijd – het Nederlandse supertalent eindigde als tweede achter Nino Schurter. In de daaropvolgende jaren behoorde van der Poel steeds tot de koplopers in Albstadt. En dat zal in 2021 wellicht niet veranderen, want de 26-jarige heeft zijn start op het WK in de Bullentäle al aangekondigd.

In 2018 vierde de Short Track zijn wereldpremière in Albstadt en de XC-races waren extreem modderig – uitzonderlijke technische prestaties waren vereist. De uiteindelijke winnaars: Jolanda Neff en Nino Schurter. 2019 zag eindelijk de legendarische modderstrijd in de Bullentäle. Stortregens tijdens de mannenrace zorgden voor omstandigheden die allesbehalve gewoon waren. De koningin van de modder was Kate Courtney, Mathias Flückiger werd tot koning gekroond.

In 2020 hadden de wereldkampioenschappen in de Bull Valley moeten volgen. Om welbekende redenen kwam er echter niets van…

20 tv-camera’s zorgen voor een vlekkeloze uitzending in 2021


En 2021? Na al deze spectaculaire wedstrijden in het verleden, mag men ook dit jaar in de Bullentäle uiterst spannende races verwachten. De sfeer van de heksenketel zal ontbreken, maar de fans hoeven niet naar de buis te kijken, ze kunnen de felbevochten duels live en gratis volgen op Red Bull TV. Het Red Bull Media House werkt nauwgezet en op volle toeren aan de uitzending, zodat vooral dit jaar, wanneer er geen toeschouwers rond de Zollern-Alb-Halle mogen staan, de tv-beelden op een bijzonder spectaculaire manier tot in de huiskamers van de MTB-fans kunnen worden gestreamd. Concreet betekent dit dat er in 2021 meer camera’s dan ooit tevoren in de Bullentäle geïnstalleerd zullen zijn. In totaal zullen er 21 worden opgesteld verspreid over het 4,2 kilometer lange parcours. Een daarvan zal de van voorgaande jaren bekende touwcamera zijn, die eenmaal over het terrein zal “vliegen” en adembenemende beelden vanaf een hoogte zal opleveren. De Red Bull TV-ploeg zal in totaal uit 63 mensen bestaan.  
De NEP HD2 OB-bus, die hoogstwaarschijnlijk opnieuw in Albstadt zal worden ingezet, heeft een lengte van 16,5 meter en een breedte van maar liefst 6,55 meter wanneer hij volledig is uitgeschoven – de beste voorwaarden voor een optimale TV-uitzending van de wereldbekerwedstrijden!

De Short Track-wedstrijden op vrijdag (7 mei) en de XC-wedstrijden van de vrouwen en mannen op zondag (9 mei) zullen live te zien zijn op Red Bull TV. In het Engels zal het legendarische duo Rob Warner en Bart Brentjens live de races vanuit Albstadt becommentariëren, een stream in het Duits zal ook beschikbaar zijn. De exacte uitzendtijden zullen kort voor het evenement beschikbaar zijn op de homepage www.bikezone-albstadt.de. Vóór de wereldbeker zal een ander persbericht worden gepubliceerd.

Bron : PM

Foto: Armin M. Kustenbrück