Wereldbeker Koksijde afgelast uit veiligheidsoverwegingen

Wereldbeker Koksijde afgelast uit veiligheidsoverwegingen

De TELENET – UCI Wereldbeker Cyclocross Koksijde van zondag 20 november 2016 is afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Dat besliste burgemeester Marc Vanden Bussche deze voormiddag na overleg met alle veiligheidsdiensten, de organisatie en de UCI.
“Dit is de enige juiste maatregel om de veiligheid van de renners, toeschouwers, medewerkers,… te garanderen.”

We geven de verklaring van de burgemeester van Koksijde en de organisator in beide landstalen.

Marc Vanden Bussche, burgemeester Koksijde.

“Na verkenning van het parcours en verslag van brandweer en politie hebben we moeten besluiten dat de omstandigheden dermate gevaarlijk zijn dat de cross in zijn totaliteit wordt afgelast. De nadars liggen op de grond, er zijn takken van de bomen op het parcours gevallen en er is nog risico voor meer schade. Ook een deel van de VIP-tent is weggevlogen, de keuken is onbruikbaar. De veiligheid van zowel de wielrenners, toeschouwers als medewerkers kwam dus in gevaar.”

“We hadden eerst gedacht om enkel de wedstrijden van deze voormiddag te moeten afschaffen, maar na telefonisch contact blijken de precieze meteovoorspellingen ook voor de rest van de dag heel gevaarlijk. De voorspellingen gingen zelfs tot 110 tot 120 km/uur. Het is de eerste keer in 48 jaar dat de wereldbeker cyclocross in Koksijde wordt afgelast.”

“Met veel spijt in het hart en met volle begrip van de UCI hebben we deze beslissing moeten nemen: de veiligheid moet immers primeren boven de sportieve belangen. Ik sta erop om iedereen die heeft meegewerkt aan het sportief evenement te bedanken. De organisatoren, de medewerkers, de vrijwilligers,… Alsook een dankjewel aan de pers voor de accurate berichtgeving en uiteraard ook de vele supporters en renners voor hun begrip in deze uitzonderlijke beslissing.’

“We kijken met z’n allen uit naar de wereldbeker op 19 november 2017 en het Belgische kampioenschap in januari 2018 en hopen dat de weergoden ons beter gezind zullen zijn.”

Christelle Reille, coordinatrice UCI pour le cyclocross:

“L’UCI confirme les propos du maire de Koksijde et soutient les décisions prises pour l’annulation. La décision du maire de Koksijde est soutenue par l’annonce d’une aggravation de la situation météorologique pour la journée. Autant les coureurs, le public et les bénévoles sont en danger et quelques structures ont également été endommagées. L’impact sportif est celle de l’annulation; la coupe du monde cyclo-cross continue et l’enjeu restera ouvert comme ce matin.”

“C’est en effet la première fois qu’une coupe de monde UCI doit être annulée en sa totalité. Il s’agit donc d’une première aujourd’hui. Cet après-midi certains diront peut-être qu’on aurait pu prendre le risque, mais un risque se prévoit avant et pas après.”

Dans ces circonstances exceptionnelles nous voulons souligner la bonne collaboration avec la commune de Koksijde et l’organisation du Veloclub.

Jan Deramoudt, organisator Vlaamse Duinencross Koksijde:

“ Vandaag is een moeilijke dag voor iedereen, er is veel werk in de wedstrijd gekropen maar de veiligheid gaat voor alles. Het is spijtig ook voor alle medewerkers, maar de beslissing van de burgemeester is rechtvaardig en goed genomen. Ook ik wil iedereen bedanken voor hun begrip in deze beslissing en we gaan vol goede moed aan de toekomstige sportieve uitdagingen.”

Nico Paelinck, korpschef politiezone Westkust

“De beslissing om het terrein af te sluiten werd doordacht genomen na overleg met alle veiligheidsdiensten. Uitstellen is in dit geval geen oplossing, gezien het niet evident is om een massa volk te evacueren eenmaal ze het terrein hebben betreden. De veiligheid primeert in deze beslissing!”

PRAKTISCHE INFO

Tickets worden terugbetaald

De organisatie zal alle tickets terugbetalen. Praktische info over de terugbetaling, wordt later gecommuniceerd door de organisatie.

Perstoegang op het parcours

Om veiligheidsmaatregelen wordt vandaag niemand toegelaten op het parcours en omgeving.

Bron: PB