Wereldkampioene kan in vierde manche DVV Verzekeringen Trofee 10de zege in 15 veldritten behalen Ook voor Thalita De Jong is Cyclocross Essen een thuiswedstrijd

Wereldkampioene kan in vierde manche DVV Verzekeringen Trofee 10de zege in 15 veldritten behalen Ook voor Thalita De Jong is Cyclocross Essen een thuiswedstrijd

De Cyclocross Essen, de vierde manche van de DVV Verzekeringen Trofee, is niet alleen voor Tom Meeusen een thuiswedstrijd. Ook Thalita De Jong heeft een band met de grensgemeente. Een 10de zege in 15 wedstrijden is het doel van de Nederlandse wereldkampioene.

 

Thalita De Jong woont in het Nederlandse Ossendrecht, in vogelvlucht zo’n vijf kilometer van Essen, en heeft een vriend in de Belgische gemeente. Een extra motivatie om zich te tonen. Donderdag trok de 22-jarige Nederlandse een eerste keer op verkenning.

 

“Het is een technisch snelle cross”, stelde De Jong vast. “Dat moet mij wel liggen. Of het trapje op 250 meter van de streep een beslissende rol zal spelen? Ik denk het niet. Bij de mannen kunnen jongens als Tom Meeusen daar vlot naar boven rijden, maar bij de vrouwen zal allicht iedereen moeten afstappen. Dan komt het erop aan om zo snel mogelijk terug in de pedalen te zitten.”

 

‘HEB MEZELF VERBAASD’

 

Voor De Jong is de cross in Essen haar vijftiende veldrit van het lopende jaar. Opmerkelijk: negen keer stond de renster van Rabobank-Liv op het hoogste podiumtrapje. “Daarmee heb ik mezelf toch wel verbaasd”, geeft De Jong toe. “Zeker omdat ik ook nog een wegseizoen met vijftig wedstrijden in de benen heb.”

 

Meteen ook de reden waarom De Jong niet alle wedstrijden op haar agenda zet. Met negen veldritten sinds de start van het seizoen zit ze nog niet aan de helft van haar concurrente, Sanne Cant (20). “Ik kan gewoon niet ieder weekend twee keer het veld induiken. Als ik een dubbel programma moet rijden, dan zou ik nu al helemaal kapot zitten.”

 

‘DIPJE WAS INGECALCULEERD’

 

Na haar zege in de Hansgrohe Superprestige van Spa-Francorchamps zit De Jong opnieuw vol vertrouwen voor een nieuwe clash met Sanne Cant. Voor Francorchamps was het al van 30 oktober geleden dat ze een wedstrijd, het Europees kampioenschap in Pontchâteau, had gewonnen.

 

“Dat dipje was een beetje ingecalculeerd”, geeft De Jong toe. “Na de Koppenberg heb ik het wat rustiger aan gedaan en een stage ingelast. Dan is het logisch dat die snelheid en vinnigheid even verdwijnen. Die prestaties in Zeven (5de) en Hamme (3de) maakten me dan ook niet ongerust. Dat ik in Francorchamps opnieuw kon aanknopen met een makkelijke overwinning geeft me vertrouwen voor dit weekend. Het zou leuk zijn om dicht bij huis de zege op zak te steken.”

 

De Jong kan in Essen rekenen op een pak fans in het veld. “Die extra aandacht voor de vrouwencross is sowieso een goede zaak. Een jaar geleden stond ik nog anoniem in mijn autootje langs het parcours, nu komen de fans al naar de camper voor een foto of een handtekening. Zelfs zonder mijn regenboogtrui beginnen ze mij al te herkennen.”

 

PROGRAMMA

 

9u30   Nieuwelingen

10u30 Junioren

11u30 Beloften

13u45 Dames Elite

15u00 Heren Elite

 

DEELNEMERS

 

Een deelnemerslijst vindt u hier:

 

Algemene info: www.dvvverzekeringentrofee.be

Bron : Golazo PB

Publicatie : Nancy Aerts