Wereldkampioenen domineren in Leuven

Wereldkampioenen domineren in Leuven

De tweede ronde van de Mountainbike Eliminator World Cup vond plaats in de prachtige stad Leuven. De stad, bekend om zijn rijke geschiedenis, bood een ideale setting voor intense head-to-head races op een kort en technisch parcours. Zonder uitdagende beklimmingen en afdalingen deze keer, eiste het snelle en vlakke terrein explosieve kracht en precieze handling van de renners, terwijl ze door krappe bochten en over verschillende obstakels weefden.
Gaia ‘Torpedo’ Tormena is weer aan de winnende hand

In een opmerkelijk vertoon van snelheid en vastberadenheid bewees UCI wereldbeker leidster Marion Fromberger opnieuw haar dominantie door de snelste tijd te klokken in de kwalificatie tijdritten.

Fromberger’s uitzonderlijke prestatie toonde haar ongeëvenaarde vaardigheid en stuwde haar als topkandidaat naar de kwartfinales. Toen de langverwachte kwartfinales naderden, was Fromberger klaar om haar dominantie voort te zetten op een snel en heftig parcours. Het lot had echter een ander plan in petto voor de Duitse atlete, want Fromberger kreeg een mechanisch defect op het moment dat ze tot het uiterste ging.

De sfeer in de vrouwenfinale was elektrisch, want het publiek juichte de plaatselijke favoriete Shanyl De Schoesitter toe. Met haar hoge snelheid heeft ze de weg geëffend voor een spannende en langverwachte strijd, want ze liep haar eerste UCI World Cup op het nippertje mis. Gaia Tormena behaalde een sensationele overwinning in de UCI World Cup in Leuven, België. De Deense amazone Line Mygdam en de Nederlandse amazone Annemoon van Dienst eindigden respectievelijk op de derde en vierde plaats, terwijl Coline Clauzure in de kleine finale de vijfde plaats voor zich opeiste. Tormena’s opmerkelijke prestatie verzekerde haar niet alleen van de overwinning in de wedstrijd, maar katapulteerde haar ook naar de top van het algemene klassement.


Titouan Perrin-Ganier schittert opnieuw in de regenboogtrui

De mannencategorie was niet minder spannend, want de Franse renners maakten een krachtig statement tijdens de kwalificatietijdritten. Thibaut Kalkhoven en Quentin Schrotzenberger zetten de snelste tijd neer en toonden hun uitzonderlijke snelheid en vaardigheid, waarmee ze hun positie als topkandidaten verstevigden. Toch haalden ze de finale niet, want de spanning en het deelnemersveld was extreem hoog.

In de finale was het UCI-wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier die als beste uit de bus kwam. Perrin-Ganier’s explosieve kracht en perfecte rijgedrag stelden hem in staat om cruciale voordelen te behalen in elke heat. Met nauwkeurig bochtenwerk en berekende inhaalacties toonde hij zijn beheersing van het parcours en liet hij zijn rivalen achter zich. De UCI wereldkampioen vierde zijn tweede UCI World Cup op rij en breidde zijn voorsprong in de UCI World Cup race uit.

De strijd om de medailles was behoorlijk intens. Simon Gegenheimer moest genoegen nemen met de derde plaats, want de Belgische lokale amazone Jane Vandersteen won de sprint voor de tweede plaats en Europees kampioen Jakob Klemenčič eindigde op de vierde plaats. Theo Hauser uit Oostenrijk won de kleine finale en sloot het podium af op de vijfde plaats.

Citaten bij de finish

Met tranen van vreugde kwam ik over de finish. Mijn benen voelden niet geweldig, want het was moeilijk om door de heats te komen. Het bleek dat ik de finale had gehaald en ik heb alles gegeven om voor de overwinning te gaan. Het voelt geweldig om weer aan de leiding te staan. Vorig seizoen werd ik ook vierde in de eerste ronde en toen won ik in Leuven om de leiderstrui op te eisen. Ik denk dat dit seizoen min of meer hetzelfde kan zijn als vorig jaar. Laten we voorlopig race per race denken, zonder mezelf te veel te pushen.” – Gaia Tormena

Het is mijn tweede overwinning hier in Leuven, want in 2020 werd ik ook UCI-wereldkampioen. Vandaag in droge omstandigheden onder een zonnige hemel is veel beter dan in de stromende regen. Het was een super tactische wedstrijd. Er was een heel sterk deelnemersveld. Ik probeerde rustig te blijven in de finale, vooral in de eerste halve ronde, en daarna heb ik gewoon hard gepusht. Ik had niet veel voorsprong meer, maar ik ben erg blij met het resultaat. Ik ben blij dat Simon Gegenheimer aan mijn kant stond, want dat hielp me om energie te sparen voor de laatste heat. Ik kan niet wachten om te zien wat Aalen zal brengen, maar ik denk dat we het anders moeten spelen.” – Titouan Perrin-Ganier

Met een korte pauze na Ronde 2 in Leuven, België, is het tijd voor de renners om hun focus te verleggen en te beginnen met hun voorbereidingen voor de volgende opwindende uitdaging in Aalen, Duitsland. De strijd om de leiderstrui van de UCI Wereldbeker gaat volgende maand verder op 15 juli. De competitie is intens en met elke wedstrijd ontvouwen zich nieuwe spanning en onverwachte resultaten.


Resultaten mannen – UCI Mountainbike Eliminator Wereldbeker Leuven

 1. Titouan Perrin-Ganier (FRA)
 2. Jarne Vandersteen (BEL)
 3. Simon Gegenheimer (GER)
 4. Jakob Klemenčič (SLO)
 5. Theo Hauser (AUT)

Resultaten vrouwen – UCI mountainbike wereldbeker Eliminator Leuven

 1. Gaia Tormena (ITA)
 2. Shanyl de Schoesitter (BEL)
 3. Line Mygdam (DEN)
 4. Annemoon van Dienst (NED)
 5. Coline Clauzure (FRA)

Tussenstand mannen na Leuven

 1. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 135 punten
 2. Simon Gegenheimer (GER) – 92 punten
 3. Quentin Schrotzenberger (FRA) – 75 punten
 4. Thibaut Kahlhoven (FRA) – 72 punten
 5. Theo Hauser (AUT) – 46 punten

Klassement vrouwen na Leuven

 1. Gaia Tormena (ITA) – 135 punten
 2. Marion Fromberger (GER) – 111 punten
 3. Annemoon van Dienst (NED) – 92 punten
 4. Didi de Vries (NED) – 74 punten
 5. Shanyl de Schoesitter (BEL) – 53 punten

Bron en foto: PM