Wereldkampioenen Gegenheimer en Tormena aan het feest op wereldbeker Eliminator in Leuven

Wereldkampioenen Gegenheimer en Tormena aan het feest op wereldbeker Eliminator in Leuven

Wereldkampioenen Simon Gegenheimer en Gaia Tormena hebben de tweede ronde van de Mountain Bike Eliminator Wereldbeker gewonnen in Leuven. In een natte en lastige editie hebben de thuisfavorieten Lukas Malezsewski en Zinni Van Looy het thuispubliek opgevrolijkt met podiumplaatsen.

Een regenachtige dag begon met een knal, dankzij thuisrijder Lukas Malezsewski – voormalig Europees kampioen bij de junioren in XCO. De 21-jarige Belg zette de snelste tijd neer in de kwalificatietijdritten, en bleef consistent presteren in alle heats. Hij was een van de twee Belgische talenten die de finale haalde, samen met Zinni Van Looy. Jammer genoeg viel hun metgezel Jay Bytebier uit tijdens de tijdritten.

In de grote finale, nog steeds op natte hindernissen en gladde kasseien, reed de ervaren 33-jarige Simon Gegenheimer een perfecte wedstrijd, hij controleerde van start tot finish en klopte Malezsewski in een krappe sprint bergop. Lorenzo Serres uit Frankrijk moest genoegen nemen met de vierde plaats na een valpartij in de finale, wat de jonge Van Looy zijn allereerste UCI World Cup podium opleverde, en veel emoties achteraf.

UCI-wereldbekerleider Titouan Perrin-Ganier haalde de grote finale niet, maar behield wel zijn leiderstrui dankzij een overwinning in de kleine finale. In het algemeen klassement heeft de Fransman een marge van 17 punten op Gegenheimer.


Tormena is terug met winst

Nadat Gaia Tormena in de openingsronde in Abu Dhabi de zege misliep door een valpartij, is ze in Leuven weer als vanouds aan de winnende hand. Torpedo Tormena zette de snelste tijd neer in de kwalificatietijdritten, won daarna gemakkelijk in haar kwart- en halve finales en controleerde de grote finale van begin tot eind door de Zweedse Ella Holmegard en de Nederlandse Didi de Vries te verslaan. De Duitse Marion Fromberger viel letterlijk naast het podium en werd vierde. De Française Alice Imbert werd verrassend vijfde en won de kleine finale.

Een valpartij schakelde de Braziliaanse wereldbekerleidster uit in de kwartfinale, maar Marcela Lima behield haar glimlach. Ze staat nu op de tweede plaats in de wereldbekerstand, met een achterstand van 48 punten op de nieuwe leider, Tormena. Nederlands kampioene De Vries staat derde in het algemeen klassement.

Natuurlijk voelt het goed om terug te zijn”, genoot Tormena van haar overwinning. “Ik hou niet echt van de regen, maar je moet je aanpassen aan de omstandigheden zoals ze zijn. Twee keer eerder in Valkenswaard racen in regenachtige weersomstandigheden was een les voor vandaag. Na Abu Dhabi was ik een beetje bang om weer te crashen. Ik moest vechten met die angst, maar het gevoel was best goed en ik had een sterke focus. Het is geweldig om weer te winnen, zoals het altijd is.

Met de regen en een lange finish was het een ander parcours dan vorig jaar”, analyseerde wereldkampioen Simon Gegenheimer. “Maar de tactiek bleef hetzelfde: elke race, vanaf de start, vooraan zitten om het racen te controleren en te vertragen. En dan was er nog de lange finish, waar je het tot het einde moest volhouden. Dat deed ik perfect, maar de benen brandden. Dit was een harde, maar ik geniet van het racen in België elke keer als ik hier ben.

Klassement Mannen Mountainbike Eliminator World Cup na Leuven

  1. Titouan Perrin-Ganier (FRA) – 119 punten
  2. Simon Gegenheimer (DUI) – 102
  3. Lukas Malezsewski (BEL) – 70
  4. Anton Olstam (ZWE) – 70
  5. Lorenzo Serres (FRA) – 64

Klassement Vrouwen Mountainbike Eliminator Wereldbeker na Leuven

  1. Gaia Tormena (ITA) – 145 punten
  2. Marcela Lima (BRA) – 97
  3. Didi de Vries (NL) – 93
  4. Marion Fromberger (DUI) – 82
  5. Ella Holmegard (ZWE) – 60

Bron: City Mountainbike

Foto’s: Luc Wilms