Wereldkampioenen Seewald en Forchini winnen tijdrit Mediterranean Epic, Wout Alleman vierde

Wereldkampioenen Seewald en Forchini winnen tijdrit Mediterranean Epic, Wout Alleman vierde

Andreas Seewald en Ramona Forchini zijn de eerste winnaars in de Mediterranean Epic
De Mediterranean Epic 2022 is weer van start gegaan met de ROTOR tijdrit, een zware dag tegen de klok die het enorme niveau van de race in deze editie heeft onderstreept . Regerend XCM wereldkampioen Andreas Seewald en XCM wereldkampioen van 2020 Ramona Forchini pakten de overwinning en de eerste leiderstruien.
19 km met 600 hoogtemeters en een gevarieerd, spectaculair en zwaar parcours vormden het vertrekpunt voor de 5e editie van de Mediterranean Epic. Nog een jaar konden de fans de wedstrijd live volgen dankzij de uitzending op YouTube en Facebook, een verbintenis die van de wedstrijd een uniek XCM-evenement in Europa blijft maken.

Mediterranean Epic herhaalde een route die vergelijkbaar was met die van 2021, waaraan een nieuwe en spectaculaire singletrack aan zee was toegevoegd en waar het Canyon Special Segment was toegevoegd, een sectie met een eigen classificatie die verschillende prijzen zou toekennen in elk van de etappes. Startend bij de Torre del Rey in Oropesa del Mar en arriverend bij de antennes van Oropesa, zou vandaag worden gebruikt om te zien welke renners in conditie arriveerden om te strijden voor het algemeen klassement.

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op de Engelse Evie Richards. De Trek Factory Racing renster is de huidige wereldkampioene XCO en maakte haar debuut op de Mediterranean Epic. Ze zette de beste tijd neer in de eerste tussenpunten, maar Ramona Forchini, titelverdedigster, ging stapje voor stapje terug om uiteindelijk de tijdrit te domineren met een spectaculaire tijd van 53:15. De Zwitserse neemt de eerste leiderstrui en is opnieuw de totale referentie van de race in 2022. Na haar liet de Spaanse Natalia Fischer zien waarom zij de huidige Europees kampioene is. Ze profiteerde van haar klimvaardigheden om tweede te eindigen, met de Zwitserse Janina Wust die het podium vervolledigde. Evie Richards zou uiteindelijk meer dan 2 minuten toegeven.

Met de beste 12 XCM-rensters van de wereld aan de start was het onmogelijk om te voorspellen wie de tijdrit zou winnen. Vanaf het eerste moment hadden de Duitsers Georg Egger en Lukas Baum de beste doorkomsttijden. Beiden hebben zich grondig voorbereid op deze start van het seizoen en het leek erop dat ze in een positie waren om de dubbel voor hun team te behalen.

Andreas Seewald, ook Duitser, huidig wereldkampioen XCM en houder van nummer 1, reed echter een zeer intelligente tijdrit. Hij doseerde in de eerste helft om in het laatste stuk alles te geven en een achterstand te verkleinen die te groot werd. 20 seconden op sommige punten. Seewald zou uiteindelijk een indrukwekkende overwinning boeken in een etappe die, op papier, moeilijk voor hem moet zijn geweest. Hij won niet alleen, hij deed dat met een voorsprong van 24 seconden op Egger en 26 op Baum.

Zo werden twee van de grote sterren van het Mediterrean Epic de eerste leiders van de wedstrijd. Morgen vindt de tweede etappe plaats, met start en finish in Castellón, met een veeleisend parcours van 58 km en 1.700 hoogtemeters.

Uitslag:

Bron en foto’s :Mediterrean Epic