Wie zijn de favorieten op dit EK mountainbike?

Wie zijn de favorieten op dit EK mountainbike?

Met de wedstrijden voor de junioren meisjes en de junioren heren gaat het EK vrijdag pas goed van start. Maar wie zijn nu eigenlijk de favorieten, wie zijn de outsiders?  Duiken er misschien verrassingen op. We maakten onze eigengereide pronostiek.

Te beginnen met de meisjes junioren die vrijdag om 14 uur starten. Maar hierover een prono maken is zo moeilijk als de Noordzee over zwemmen.

Daar wagen we ons niet aan. Veel belangrijker vinden we de wedstrijd die drie uur later start met onze Jens Schuermans in de hoofdrol. De Meridabiker moet in staat zijn om de Fransen te verslaan, de zoon van Thomas Frischknecht, Andri, zijn achterwiel te laten zien en naar het goud te rijden.

Zaterdag  rond 14 uur komen de beloften meisjes aan de start. Daar moeten de Françaises Julie Bresset, veelvuldig wereldbekerwinnares en Pauline Ferrand Prevot uitmaken wie het goud pakt. Misschien kan de Noorse Sveum of Katarine Stirnemann hier wel een stokje voor steken.

De beloften rijden dan weer drie uur later. Door het ongelukkige forfait van de Oostenrijker Gehbauer, die een badkamer ongeval had in zijn hotel en een operatie in Wenen onderging,  legt de weg breed open voor Gerhard Kerschbaumer. Maar wie weet kan onze Sebastien Carabin, niet het tweede Belgische goud pakken. Gesteund door onze landgenoten Jeff Luyten en Ruben Scheire.  Of is het dit jaar voor Henk Jaap Moorlag?

Zondagochtend rijden de elite dames om 11 uur al hun EK. Een tweestrijd tussen  de wereldkampioene Maja Woloszcoskowska en de voormalige regenboogdraagster Irina Kalentieva zit er zeker in. Of gaat “good old” Sabine Spitz met de titel lopen?  Of Lene Byberg, Eva Lechner of Lisi Osl?

Bij de heren elite gaat titelverdediger Jaroslav Kulhavy voor zijn tweede Europees goud.  Julien Absalon wordt zijn voornaamste tegenstrever.  Wereldkampioen Hermida mag je nooit afschrijven.  Pakt Sven Nys hier zijn Olympische kwalificatie mee? Wat doet Tim Wynants?  In afwezigheid van Schurter en Sauser zullen de Zwitsers misschien alles op Florian Vogel en Ralph Näf zetten?  Of zorgt Maxime Marmotte, na goud in de team relay voor de verrassing?

Erik Braeken vanuit Dohnany