WK Tabor 2015: voorbeschouwing WK elite heren

WK Tabor 2015: voorbeschouwing WK elite heren

Iedereen heeft zijn gedachten over dit WK. Super favoriet en thuisrijder en voormalig wereldkampioen Zdenek Stybar geeft door een eerdere val in het seizoen forfait. Zelfs niet als co-commentaar voor TV . Hij blijft in Spanje om maar vooral zijn weg seizoen niet in gevaar te brengen. Heeft Lefevre hem verboden om te rijden of zo ?

Aan het begin van het seizoen heeft iedereen gedacht dat Sven Nys het ging doen. Maar Sven Nys heeft het hele seizoen eigenlijk achter de feiten aangelopen. Hij is terug in orde, maar het zal precies niet genoeg zijn voor een podium dit weekend.

Cohesie bij de Belgische selectie is zoals gewoonlijk weer veel te ver weg en gaat uiteindelijk een dikke streep door wat ambities trekken. Als je als volwassen kerels je eigen belang niet op een nuchtere open manier aan de kant kan zetten.   Waar blijf je dan als land op een cyclocross WK? Waar je toch het land bent wat de lakens uit deelt?

Nederland boven dit weekend! We gaan wat mee maken, geloof me. Mathieu van der Poel is op een mindere dag bereid om duidelijk voor een ander te rijden. Lars van der Haar denkt maar aan één ding : Oranje boven! David van der Poel, hmm, een beter super knecht kun je niet vinden. Corne van Kessel : een luis in de pels van de concurrentie. Hopende op een superdag en anders een knecht van formaat, van het type Thijs van Amerongen. Slecht seizoen gedraaid maar de eerste twee ronden hand- en spandiensten verrichten is zijn taak. Kan Mathieu van der Poel zijn stunt van Hoogerheide herhalen? Wat we heel erg zeker weten is, dat hij én behendig met de fiets is én een buitengewoon goede vorm heeft momenteel. Degene die Mathieu terug haalt als hij weg rijdt, gaat eraan zijn voor de moeite als hij niet heel veel extra in de kan heeft.

Duitsland heeft met Marcel Meisen een nieuwe kampioen. Hij is toch wel een puncher voor de eerste vier ronden. Marcel is toch net niet het super talent wat de andere toppers zijn. Hele aimabele vent die hard werkt en super blij is met zijn Duitse titel. Maar op zondag zal hopelijk Philipp Walsleben eens boven zich zelf uit stijgen dit seizoen en mede grote sier maken.

Zwitserland heeft met Julien Taramarcaz een goed renner in de wei. Maar Julien is, net als de Duitsers, net niet goed genoeg om het verschil te maken op een zware wedstrijd als in Tabor.

Francis Mourey, is voor mij nog steeds een gevaarlijke outsider. Hoogerheide heeft hem goed gedaan en daar heeft hij niet helemaal in zijn kaarten laten kijken. De makkelijke manier waarop Francis volgde, doet vermoeden dat hij zondag 101% fit is en mee gaat doen voor de plaatsen die er toe doen.

Het zal hoe dan ook een verbeten strijd worden in het veld voor de best mogelijke uitslag te rijden. Zeker dit weekend worden er geen cadeaus gegeven en zal ieder voor zijn eigen kans rijden als dat mogelijk is. Boven jezelf uit stijgen om dat te bereiken waar je een heel seizoen naar toe werkt. Tabor zal gedenkwaardig worden met de goede winnaar die het zeker niet steelt. In de top van het cyclocrossen kan je in een WK niet faken dat boeit niemand. Met de billen bloot en reputaties zullen bevestigd en verprutst worden. Genieten van een mooie wedstrijd met beklijvende persoonlijke duels is het ultieme wat je wenst als toeschouwer. Mee leven met jouw held die je aanmoedigt als een god ook dat is crossen anno 2015.

Jan v Dijk