Wout Alleman pakt ritzege en leiderstrui in Mediterranean Epic

Wout Alleman pakt ritzege en leiderstrui in Mediterranean Epic

Na zijn vierde plaats gisteren in de tijdrit heeft Wout Alleman vandaag de ritzege en de leiding genomen in de Mediterranean Epic. De Belgische kampioen was sneller dan Hans Becking en Simon Stiebjahn. Bij de vrouwen ging de zege naar Europees kampioene Nathalia Fischer voor Ramona Forchini en Evie Richards.

De Mediterranean Epic heeft zich verplaatst naar Castellón voor zijn meest intense etappe. Een route die praktisch volledig over singletracks liep, met onophoudelijke stijgingen en dalingen, was het toneel van een indrukwekkende strijd tussen de beste XCM-bikers van de planeet.

Met 58 km en 1.700 meter positief hoogteverschil was het duidelijk dat, hoewel het qua afstand niet de langste dag is, we qua intensiteit en aantal trails te maken hadden met een verborgen koninginnenetappe. De omgeving van Castellón biedt een uitzonderlijke omgeving voor MTB en, nogmaals, we hebben dit kunnen verifiëren door de evolutie van enkele spannende wedstrijden tot de laatste meter te volgen.

Bij de mannen ging de wereldkampioen, Andreas Seewald, als een solide leider van start. De race begon met een zeer hoog tempo vanaf de eerste beklimming. Eerst hadden we een omvangrijke kopgroep. Tot er halverwege de etappe een groep van 6 renners ontstond met daarin Wout Alleman en Daniel Geismayr van Wilier-Pirelli, Georg Egger van Speed Company Racing, Hans Becking van Buff-Megamo, Simon Stiebjahn van Singer Racing Team en Krzysztof Lukasik van het JBG2 Cryospace. Door hun tempo konden ze afstand nemen van de achtervolgers en de leider, Seewald, achter zich laten, die de groene leiderstrui vaarwel kon zeggen.

Geismayr was de eerste die moest lossen en het leidende vijftal zou de wedstrijd beslissen op de laatste klim en afdaling. Alleman viel aan op het laatste deel van de beklimming om een kleine voorsprong te nemen voor de afdaling. Becking volgde hem, terwijl Egger hem niet kon bijhouden. Alleman nam risico’s en slaagde erin zijn afstand tot Becking in de afdaling te behouden en zelfs te vergroten om als winnaar van de dag en als nieuwe leider in het algemeen klassement over de finishlijn te komen. Simon Stiebjahn maakte het podium compleet.

“Ik ben super blij met deze overwinning. We staan aan het begin van het seizoen en ik kan niet om meer vragen. Winst en de leiderstrui. Ik kan niet gelukkiger zijn. De lange etappe is morgen, maar ik voel me heel goed en ik denk niet aan het algemeen klassement, gewoon hoe ik me voel en dag per dag bekijken;” verklaarde Alleman aan de finish.

Bij de vrouwen werd een kwartet gevormd met Ramona Forchini (jB Brunex Superior), Natalia Fischer (BH Templo Cafés UCC), Evie Richards (Trek Factory Racing) en Janina Wust (MTB Pro Merchandising). Hoewel er gedurende de etappe gaten vielen tussen hen en Evie Richards begon de laatste beklimming enigszins gescheiden van de rest. Op die laatste beklimming viel Natalia Fischer hard aan om solo met een voorsprong aan de laatste afdaling te beginnen. De Europees kampioene slaagde erin om ondanks een kleine val haar verschil te vereffenen en maakte er een echte tijdrit van om Forchini zoveel mogelijk tijd af te snoepen. Ze ging als de terechte winnares van de dag de finishlijn over en nu scheiden slechts 20 seconden haar van de leiding. Evie Richards finishte de etappe goed en klom naar de derde plaats.

De 3de etappe van de Mediterranean Epic wordt de langste dag van de race, met 93 km en 1.650 meter positieve hoogtemeters. Een belangrijke dag.

Bron: PM

Foto’s: Mediterranean Epic