Wout Van Aert outstanding in Neerpelt

Wout Van Aert outstanding in Neerpelt

Wout Van Aert heeft de Soudal GP in Neerpelt gewonnen. Hij haalde het afgescheiden voor Kevin Pauwels en Laurens Sweeck.

Het duurde vrij lang voordat de cross volledig losbarstte. Na drie ronden bestond de kop van de koers uit een groep van een 15-tal renners. Daarbij ook Kevin Pauwels en Laurens Sweeck, die nochtans hun start gemist hadden doordat ze uit hun klikpedaal schoten. Ook alle andere grote namen waren present vooraan. In de vierde ronde gaf Sweeck er een snok aan. Meteen fietste hij een kloof van 12 seconden bij elkaar. Een ronde lang keek Wout Van Aert de situatie aan, maar dan besloot de kopman van Vastgoedservice-Golden Palace te versnellen. In één ruk reed hij het gat met Sweeck dicht.
Net over halfweg hadden we drie leiders, want ook Kevin Pauwels maakte de sprong. Sven Nys probeerde hetzelfde te doen, maar hij moest noodgedwongen van fiets wisselen wegens een los voorwiel. De kopman van Crelan AA Drink Team verloor veel terrein en was kansloos voor het podium. De strijd om de zege ging tussen Van Aert, Pauwels en Sweeck. De drie bleven lang samen, maar in de achtste van tien af te leggen ronden achtte Van Aert zijn moment gekomen. Met een verschroeiende versnelling reed hij zijn metgezellen uit het wiel.

Bij het ingaan van de slotronde had Van Aert 12 seconden op Pauwels, 17 op Sweeck en 37 op Nys. De posities en de verschillen bleven in die laatste ronde ongeveer gelijk. Alleen Nys kende nog een terugval. “De benen liepen vol”, gaf hij achteraf ootmoedig toe. Nys finishte als achtste. De zege was dus voor Van Aert, voor Pauwels en Laurens Sweeck. Daarna volgden Tim Merlier, Jens Adams, Julen Taramarcaz, David Van der Poel, Nys, Diether Sweeck en Rob Peeters.
Van Aert: ‘Gewerkt aan techniek’
Voor Van Aert is het al zijn tweede zege na de wereldbekermanche in Las Vegas vorige week. “Dat ik net die twee wedstrijden win, stemt mij tevreden”, klinkt het. “Het zijn wedstrijden waar ik vorig jaar misschien te kort kwam, maar ik heb hard aan mijn techniek gewerkt en ik durf ook weer over de balken springen.”

Niet alleen technisch maar ook fysisch maakt Van Aert indruk aan het begin van het seizoen. “Ook op kracht heb ik veel getraind. Het is makkelijker om op een modderig parcours weg te rijden op kracht dan op zo’n snelle omloop als Neerpelt. Mentaal is dit dan ook een belangrijke overwinning.”

Hoewel Van Aert naar de zege soleerde, was zijn start niet geweldig. “Ik schoot ook uit mijn klikpedaal en dook ongeveer als tiende het veld in. Mede dankzij mijn ploegmaat Rob Peeters kon ik opschuiven. Ik ging vervolgens achter Laurens (Sweeck, red.) aan, dichtte de kloof en koos het juiste moment om mijn versnelling te plaatsen. Toen ik een paar meter had, heb ik niet meer getwijfeld.”
Sweeck en Pauwels tevreden
“Ik heb er vandaag het maximum uitgehaald”, aldus nummer twee Pauwels. “Ik had problemen bij de start en moest meteen achtervolgen. Ik moest in mijn eentje een kloof dichten en dat kostte toch aardig wat krachten. Krachten die ik op het einde te kort kwam om de aanval van Wout te beantwoorden. Maar ik kan zeker leven met de tweede plaats. Ik blik tevreden terug op het tweeluik Las Vegas-Neerpelt.”

Opvallend: ook nummer drie Laurens Sweeck vocht bij de start met zijn klikpedaal. “Ik denk dat ik als vijftiende het veld indook. Opschuiven was moeilijk maar tegen het einde van de derde ronde raakte ik toch voorin. Bij het ingaan van de vijfde ronde zat ik op kop met ploegmaat (en broer, red.) Diether in het wiel. Hij liet het gat vallen en ik kon een een voorsprong nemen. Even later kreeg ik het gezelschap van Kevin en Wout en toen die laatste ging, moest ik passen. Dit is een mooie derde plaats.”

Top tien
1. Wout Van Aert
2. Kevin Pauwels
3. Laurens Sweeck
4. Tim Merlier
5. Jens Adams
6. Julien Taramarcaz
7. David van der Poel
8. Sven Nys
9. Dieter Sweeck
10. Rob Peeters

Bron : PM