Wout van Aert pakt derde opeenvolgende titel in Koksijde

Wout van Aert pakt derde opeenvolgende titel in Koksijde

Wout van Aert heeft zijn derde opeenvolgende Belgische titel behaald in Koksijde. Maar de wereldkampioen kreeg het niet op een presenteerblaadje. Tot drie ronden voor het einde leverde Laurens Sweeck stevig weerwerk en pakte zilver. De strijd om het brons ging tussen de ploegmaten Toon Aerts en Daan Soete. Die werd in het voordeel van laatst genoemde beslecht.

Laurens Sweeck trok de koers meteen open. Met Wout van Aert, Toon Aerts en Quinten Hermans in zijn spoor. Daarna nam Wout van Aert over om meteen een klein kloofje te slaan. Sweeck reed als tweede, Toon Aerts als derde.

Na de eerste ronde had van Aert een kleine voorsprong op Sweeck en wat verder Aerts. In de tweede ronde kwam Sweeck bij van Aert. Aerts was nog steeds derde met achter hem een resem achtervolgers met Soete, Merlier, Hermans, Jens Adams.

Met nog zes ronden te gaan hadden de twee leiders nog voorsprong op Aerts en Daan Soete, die bij zijn ploegmaat was gekomen. Jens Adams en Quinten Hermans hadden een kleine achterstand op dit duo.

Een ronde later kleefde Sweeck nog altijd aan het wiel van de wereldkampioen. Soete en Aerts streden voor het podium. Jens Adams kwam dichter op duo. Hermans, Merlier, Pauwels en Michael Vanthourenhout reden in de top tien.

Halfkoers testte Sweeck de wereldkampioen in de duinenstrook. Maar van Aert begaf niet. Het Telenet-Fidea duo streden voor het podium. Adams was vijfde, Michael Vanthourenhout, Hermans, Pauwels.

Een beetje later trok Sweeck fors door in de duinen en dwong van Aert tot achtervolgen. Daan Soete streed voor het brons, Aerts volgde op enkele seconden.  Adams als vijfde, daarna Hermans, Vanthourenhout, Pauwels en Wietse Bosmans.

In de duinenstrook naar de materiaalzone nam van Aert een achttal seconden op Sweeck, die op techniek probeerde terug aan te sluiten.

Wout van Aert had met nog twee ronden te gaan elf seconden op Sweeck. Soete en Aerts nog samen met daarachter Adams. Vanthourenhout, Merlier, Bosmans, Pauwels en Quinten Hermans nog net in de top tien.

Wout van Aert had zijn voorsprong tot een halve minuut vergroot bij het ingaan van de laatste ronde. De andere posities waren onveranderd.

 

De wereldkampioen moest hard werken voor de titel: ‘Ik kreeg pas op het einde vleugels. Laurens Sweeck maakte het me heel moeilijk. Ik maakte een paar foutjes en dan nam Laurens over. Maar ik panikeerde niet. Ik weet dat het laatste kwartier het zwaarste is en dat is me gelukt. Dit is een overwinning door het doorzettingsvermogen. Ik had een moeilijk begin, maar door de steun van mijn team heb ik het gehaald.’

 

Laurens Sweeck: ‘Ik wilde het eerste bij de duin zijn en dan zien waar we uitkomen. Stiekem had ik gehoopt om hier te winnen. Ik ben lang in strijd geweest en het zag er lange tijd goed uit.  Maar ik moet toegeven dat ik tegen de wereldkampioen uit kwam en al bij al tevreden mag zijn over mijn wedstrijd.’

Daan Soete was gelukkig met brons. ‘Op zandparcours ben ik echt goed. Toon was echt goed. Ik kon gelukkig terugkomen. Ik zat de laatste drie ronden tegen krampen aan en dan begin je fouten te maken. Het dringt nog niet door. Maar het is wel ferm om op het podium te staan. Er is altijd druk vanuit de ploeg en ik heb het kunnen waarmaken.’

 

Uitslag:

  1. Wout van Aert
  2. Laurens Sweeck op 45″
  3. Daan Soete
  4. Toon Aerts
  5. Jens Adams
  6. Michael Vanthourenhout
  7. Tim Merlier
  8. Kevin Pauwels
  9. Wietse Bosmans
  10. Quinten Hermans

Vincent Baestaens werd Belgisch kampioen bij de elite zonder contract voor Braam Merlier en Joeri Adams.

Volledige uitslag:

Foto’s : Marc Bluys en Bart Knops