Wout Van Aert pakt zijn 9e overwinning van het seizoen in Spa-Francorchamps

Wout Van Aert pakt zijn 9e overwinning van het seizoen in Spa-Francorchamps

Gaat Mathieu Van der Poel voor een vijf op vijf in de stand van de superprestige of berust Wout Van Aert op revanche. De wedstrijd in Spa-Francorchamps zou hierover uitsluiting brengen. Het was ook voor de elites een lastige opdracht. Haid en Meeusen gooiden hun troeven al heel snel op de tafel. Zij gingen als eerste van start en reden naar de top van de Raiddillon toe. De andere favorieten volgden op de tweede lijn. David Vanderpoel sloop op het wiel van Tom Meeusen om zo een goede wedstrijd te kunnen rijden. Toon Aerts, Haid, Mathieu Van der Poel, David Van der Poel, Wout Van Aert in de achtervolging op de twee koplopers. Wie we voorin niet onmiddellijk konden terugvinden waren Kevin Pauwels en Laurens Sweeck. Zij zouden op hun manier de wedstrijd aanvatten en naar mate de wedstrijd vorderden in plekken opschuiven.

Een manoeuvre van Tom Meeuwen net voor de muur en de rest was gewaarschuwd. Toon Aerts klauterde goed de muur op en nam zo de leiding van Tom Meeusen over. Rob Peeters kwam ten val op een bevrozen ijsplek. Mathieu Van der Poel zag dat Toon Aerts op zijn kousenvoeten aan het wegrijden was en liet dit niet gebeuren. Meeusen en de rest van de groep bleven op zijn wiel hangen. Kevin Pauwels en Laurens Sweeck konden aansluiting vinden bij de kopgroep.

Ronde 2 : We kregen zes koplopers : Aerts, Van der Poel, Van de Poel D., Meeusen, Van Aert en Klaas Vantornout. Op enkele meters volgden Pauwels en Sweeck al. De mannen anticipeerden op de eerste prik van Mathieu Van der Poel. Zolang volhouden om op het wiel van de Nederlandse Kampioen te blijven was de boodschap. Toon Aerts moest de achtervolging inzetten op Mathieu Van der Poel. Van Aert speelde even zijn fiets kwijt in de bosstrook waarbij Mathieu Van der Poel enkele lengtes kon nemen op de rest van de groep. Toon Aerts verdapperde en reed vlot het gat dicht. Meeusen en Van Aert sloten de handen in elkaar te slaan om terug te kunnen keren in de kop van de wedstrijd. Kevin Pauwels zat op dat ogenblik al op de vijfde plaats. Hij was aan een sterke remonte bezig. Het herstel van Wout Van Aert was snel terug. Hij kwam bij Toon Aerts. Hij voelde zich goed en ging vlot over Toon Aerts. De kaarten werden opnieuw geschud. Het verschil van Wout Van Aert en Toon Aerts bedroeg op dat ogenblik 4 sec op de koploper Mathieu Van der Poel. Kevin Pauwels kwam in het gezelschap van Tom Meeusen en zij volgden op 10 sec.

Ronde 3 : de kracht die vanuit Mathieu Van der Poel straalde, gaf hem een goede invloed op de wedstrijd. Wout Van Aert en Toon Aerts leverden een strijd om de 7 sec. achterstand proberen om te buigen. Kevin Pauwels en Tom Meeusen bleven hangen op 25 sec. De anderen speelden al niet meer mee voor winst. Toon Aerts vroeg aan zijn entourage een fiets met een ander profiel maar van binnen komen in de materiaalpost was geen sprake. Het leek voor Toon te riskant om de wissel uit te voeren. Maar voorin werd Koers gemaakt door Wout Van Aert. Mathieu Van der Poel koos de verkeerde kant om de muur op te lopen en Wout liep hem met gemak aan de andere kant los voorbij. De grote twee waren samen. Toon Aerts loste de twee grote maar op de asvaltstrook kwam hij terug aansluiten bij de twee tenoren. Ook Tom Meeusen begon Kevin Pauwels onder druk te zetten voor de strijd voor de vierde plaats.

Ronde 4 : de grote drie Van Aert, Van der Poel en Aerts samen maar de Europese Kampioen wou de grote twee verrassen om eens door te trekken op de beklimming van de Raiddillon. Hij voelde zich super goed en wou zijn kaarten op de tafel gooien. De favorieten beantwoordden onmiddellijk zijn aanval en trokken bewust met z’n tweeën naar de kop. Pauwels en Meeusen bleven met z’n tweetjes op dezelfde afstand hangen. Mathieu Van der Poel gaf geen kadootjes weg en voelde dat zijn tijd gekomen was om de kop over te nemen van Toon Aerts. Wout Van Aert wist dat hij moest meeschuiven en dat deed hij ook. Toon Aerts liet zich gelden bij de twee tenoren. De muur zou uitsluitsel moeten geven. Wout liep sterk omhoog waarbij hij wat lengtes nam op zijn achtervolgers. Toon Aerts moest even naar adem happen en moest wat meters prijsgeven aan de grote twee. Doch gaf hij zichzelf niet meteen gewonnen want de twee kemphanen waren elkaar aan het aftasten. In de bospassage sleurde Wout Van Aert door om te voelen hoe goed zijn medevluchters nog waren. Maar de twee bleven goed volgen. Tijd om een wissel in te lassen voor Wout Van Aert. Maar dat bracht niks teweeg.

Ronde 5 : De grote drie voelden zich goed want ze reden vlot de Raiddillon op. Pauwels, Meeusen op 26 sec. Laurens Sweeck en Jens Adams naderden op 31 sec. Van Aert zette de anderen onder druk. Maar ze braken niet. Een hapering bij Toon Aerts en dan moest hij weer wat meters goedmaken. Dat kosten hem natuurlijk krachten. Hoe lang zou hij dit nog kunnen doen? Het stunten aan de brug bleef dit keer achterwegen. Zit hij op zijn limiet? Ja want hij gleed uit zijn pedalen waardoor de aansluiting met de grote twee weg was. De rechterkant van de muur gaf aan dat het Wout beter afging om daar op te lopen. Mathieu Van der Poel maakte een knieval bovenaan de muur en daardoor kon Wout enkele meters wegrijden van zijn achtervolgers. Mathieu Van der Poel ging over zijn limiet rijden om de achterstand zo vlug te verkleinen maar het draaide verkeerd uit. Ook Toon Aerts moest consolideren om zijn derde plaats vast te houden. Mathieu Van der Poel ging wisselen omdat hij in deze ronde al te veel problemen had met zijn fiets.

Ronde 6 : Met nog drie ronden hadden we de wereldkampioen aan de leiding. Mathieu Van der Poel volgde op 7 sec. Toon Aerts op 20 sec. Pauwels op 40 sec. Meeusen op 45 sec. Wout had zijn zinnen gezet op deze wedstrijd om deze te winnen en hij was goed bezig om dit tot een goed einde te brengen. Hij was meter na meter aan het wegrijden van zijn concurrenten. Het begon allemaal te keren in de wedstrijd. Het verschil op Mathieu Van der Poel bedroeg 10 sec. Toon Aerts gaf opnieuw spektakel aan de brug voor zijn supporters. Hij consolideerde om zijn derde plaats vast te houden. Wout Van Aert was heel zeker op zijn pad naar de klim van de muur waardoor hij wat meer wegreed van Mathieu Van der Poel. Deze laatste had niet het juiste gevoel op de muur. Hij liep van links naar rechts om zo op een vlotte manier deze te overwinnen. Maar hij klauterde op zijn manier slordig naar boven. Toon Aerts zag dit voor zijn neus gebeuren en dat gaf hem meer vertrouwen om nog te strijden voor de tweede plaats. Maar echt terugkeren op het wiel van Mathieu Van der Poel deed hij niet. Achter deze drie kregen we een mooi groepje met onder meer Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Philip Walsleben, Laurens Sweeck, Jens Adams en Klaas Vantornout. De podiumplaatsen lagen al vast.

Ronde 7 : het ziet er allemaal heel vlot uit maar de benen van de rijders brandden telkens zij de klim aan de aankomst deden. Wout reed op 26 sec van Mathieu. Aerts volgde na Mathieu op 36 sec van de leider. Kevin Pauwels legde beslag op de vierde plaats op 1 minuut 4 sec. De rest van de groep lag op 1 minuut 10 sec. Sweeck en Meeusen kwamen samen over de finish. Walsleben was een sterke wedstrijd aan het rijden en lag op de negende positie. Het was één van zijn betere wedstrijden van het seizoen. De ontketende Wout Van Aert toonde op de parcours dat hij de beste van de dag was. Mathieu Van der Poel had er wat meer moeite mee om alle hindernissen vlot te nemen en bij Toon Aerts begon het ook wat moeizamer te verlopen.

Ronde 8 : Met de laatste ronde in te gaan nam Wout Van Aert polshoogte waar zijn concurrenten zaten. Hij zag niks aan de finish. Mathieu Van der Poel volgde op 36 sec. Toon Aerts op 48 sec. Dat verschil bleef stabiel. Pauwels bleef op de vierde plek zitten. Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Jens Adams en Klaas Vantornout mochten de andere plaatsen onder hun verdelen. Wout Van Aert kon in zijn slotronde op zijn manier de wedstrijd afwerken. Niemand kon hem nog belagen om de winst af te snoepen. Mathieu Van der Poel wist dat hij geen fouten mocht maken of zijn tweede plaats was hij kwijt aan Toon Aerts. Maar dit gebeurde niet. Het podium was gekend.

Daguitslag :

  1. Wout Van Aert
  2. Mathieu Van der Poel 30 sec
  3. Toon Aerts op 33 sec
  4. Kevin Pauwels op 1 min 24
  5. Laurens Sweeck op 1 min 30
  6. Tom Meeusen op 1 min 37
  7. Jens Adams op 1 min 39
  8. Philip Walsleben op 1 min 53
  9. Klaas Vantornout op 2 min 03
  10. Haid op 2 min 15

Morgen komen onze rijders aan de start aan het Zilvermeer in Mol.

Publicatie : Nancy Aerts