Wout Van Aert wint Wereldbekerwedstrijd in Las Vegas

Wout Van Aert wint Wereldbekerwedstrijd in Las Vegas

De veldrijders mochten hun eerste overzeese Wereldbekerwedstrijd afwerken in Las Vegas. Na twee van de acht ronden, die zij dienden af te werken, waren er nog niet al te grote verschillen te noteren. Het was net of ze elkaar aan het aftasten waren om te zien wie het initiatief zou nemen. Tom Meeusen wilde laten zien dat hij wel de acrobaat op de fiets was, maar tijdens de tweede ronde liep het mis. Hij ging over de kop en moest gaan achtervolgen. Het duurde bijna een ganse ronde alvorens Tom weer kon post vatten in het peleton. Ook Lars Van der Haar moest het bekopen met een val. Ook hij werd op achtervolgen aangewezen. Vooraan leven ze niet wachten. Michael Vanthourenhout ging eens aan de boom schudden op het moment dat Klaas Vantornout in zijn wiel zat. Klaas vond het goed zo en liet een gat vallen waardoor de voorsprong van Michael al gauw 30 seconden bedroeg. Wout Van Aert en Sven Nys controleerden de wedstrijd en in een mum van tijd konden zij de achterstand die ze hadden op Michael terugbrengen naar acht seconden. In de vijfde ronde kregen we vooraan een kopgroep van drie : Michael Vanthourenhout – Wout Van Aert en Sven Nys. Achter dit trio volgden Jeremy Powers en Lars Van der Haar. Kevin Pauwels die in de vierde ronde een fout maakte en in het decor belangde kwam terug tot op 28 seconden van de koplopers.

In de zesde ronde probeerde Wout Van Aert even aan de boom te schudden. Voor Michael Vanthourenhout waren de beste pijlen verschoten en moest het tempo vooraan lossen. De 39 jarige Balenaar Sven Nys probeerde het tempo te volgen maar moest al vlug inzien dat de jonge snaak van Vastgoedservice – Golden Palace al in goede doen was. Hij bouwde een mooie voorsprong uit. De posities bleven ongewijzigd tot de finish. De overwinning ging naar Wout Van Aert met een voorsprong van 23 seconden op Sven Nys. De derde plaats bleef in handen van Michael Vanthourenhout met een achterstand van 33 seconden. De vierde plaats werd uitgevochten in een sprint tussen Lars Van der Haar , Kevin Pauwels en Jeremy Powers. Het was de jongste snaak Lars die de vierde plaats innam voor Kevin Pauwels en Jeremy Powers.

De andere Belgen Laurens Sweeck, Jens Adams, Corné Van Kessel en Gianni Vermeersch doken de top tien binnen. Klaas Vantornout eindigde op een dertiende plaats en Tom Meeusen moest zich tevreden stellen met een 23e plaats.

Bij de dames ging de overwinning naar Katerina Nash. Sanne Cant nam een zeer vlotte start en legde een moordend tempo op. Eva Lechner en Catharina Pendrel konden haar tempo aan. Met zijn drietjes kregen zij een mooie voorsprong op Helen Wyman en Katharina Compton. Het was vlug duidelijk dat er geen gras was opgewassen op het trio. Zij zouden onder hunne de ereplaatsen verdelen. Het bleef een gesloten wedstrijd tot de laatste ronde. Daar ging Nash even een versnelling plaatsen. De andere dames waren even verrast en dit was het moment waarbij Nash de overwinning naar haar toe trok. Op de finishstreep had zij 15 seconden voorsprong op Eva Lechner. Onze Belgische rijdster Sanne Cant moest nog een sprint uit haar benen halen om de derde plaats af te snoepen van Georgia Gould en Catharina Pendrel.

 

Sanne Cant haalde het in de sprint voor Gould en Pendrel die 4 en 5 worden , Sanne van Paassen werd 6 de.

Een wedstrijd die toch wel gedomineerd word door Amerikaanse en Canadese vrouwen. Sanne van Paassen heeft tot 3 ronden voor het einde meegestreden in de kopgroep maar moest toch de rol lossen om uiteindelijk die 6 de plaats in beslag te nemen. Mooie prestatie van de Nederlandse die terug komt van een hele lange blessure die haar veel kracht heeft gekost. Sanne die zich door de zomer heen met zware mountainbike wedstrijden weer in vorm heeft gereden plukt hier de vruchten van haar arbeid.

Wat opvalt is dat er maar een paar namen uit Europa bij de eerste 10 staan. Loes Sels , Ellen van Loy , Sophie de Boer allemaal zitten ze buiten de top 10 en zijn simpelweg weg gereden.