Zaterdag eerste clash op Belgische bodem met Soudal GP Neerpelt

Zaterdag eerste clash op Belgische bodem met Soudal GP Neerpelt

De opener van de Soudal Classics staat ook dit seizoen weer symbool voor de eerste krachtmeting op Belgisch grondgebied. Als zaterdag in Neerpelt de lichten op groen springen, gaat het veldritseizoen écht van start.

De kaarten werden vorige week een eerste keer geschud in Las Vegas. Een indrukwekkende Wout Van Aert stak de wereldbekermanche op zak, maar ook Sven Nys heeft meteen de goede vorm te pakken. Zaterdag strijken Nys, Van Aert en de rest van de wereldtop neer in het Limburgse Neerpelt voor de eerste clash op Belgische bodem. Op het provinciaal domein Dommelhof worden traditioneel de Soudal Classics afgetrapt en dat is in 2015 niet anders.

“De Soudal Classics zijn uitgegroeid tot een vaste waarde op de veldritkalender. Zowel bij de fans als bij de renners”, aldus Christophe Impens van organisator Golazo sports. “Losse crossen samenbrengen onder eenzelfde noemer is een prima recept. Dat bewijzen we nu al jaren. Deze crossen moeten qua populariteit, opkomst en spankracht niet onderdoen voor de klassementswedstrijden. Ook bij de hoofdsponsor is het geloof in deze formule groot, want Soudal heeft meteen een overeenkomst afgesloten voor twee seizoenen.”

Technisch parcours

Aan het parcours in Neerpelt verandert er niets. “Dat blijft voor 99 procent hetzelfde”, vertelt parcoursbouwer Erwin Vervecken. “Een klein lusje aan de zandheuvels en een iets kortere laatste rechte lijn zijn de enige aanpassingen. Neerpelt is en blijft een technische cross zoals er nog maar heel weinig zijn op de kalender. Een cross die in de kleren kruipt en daags nadien voor stramme spieren en gewrichten zorgt. Het feit dat de renners Las Vegas al in de benen hebben, kan wel een voordeel zijn wat dat betreft.”

Opvallend: Sven Nys is recordhouder in Neerpelt met maar liefst zes zeges in tien edities. Is het parcours hem op het lijf geschreven? Vervecken: “Sven houdt van technische omlopen, maar ik denk dat zijn groot aantal zeges vooral te maken heeft met het feit dat hij er altijd staat aan het begin van het seizoen. Sven is iemand die meteen bij de les is. Dat bewees hij vorige week opnieuw in Las Vegas.”

Eerste van vijf

Voor de Soudal Classics is het intussen al de vierde jaargang. De Soudal GP Neerpelt is de eerste in een reeks van vijf crossen. Woensdag 11 november staat met de Jaarmarktcross in Niel een echte oerklassieker op het programma en zaterdag 21 november doet de GP Hasselt zijn intrede in het criterium. “Hasselt verhuist van de bpost bank trofee naar de Soudal Classics, terwijl de Scheldecross in Antwerpen de omgekeerde beweging maakt. Op die manier houden we de kalender levendig”, verduidelijkt Impens. Op zondag 20 december is de Citadel het decor voor de Soudal Classic Namur (UCI World Cup) en zondag 3 januari is Leuven traditiegetrouw de laatste test richting de nationale kampioenschappen. De Soudal Cyclocross Masters, woensdag 24 februari, sluit het veldritseizoen op spectaculaire wijze af.

Mountainbike-koppelrit

Voordat de strijd bij de jeugd, de dames en de elite losbarst in Neerpelt kunnen de toppers van de toekomst hun kunstjes tonen tijdens de jeugdinitiatie. En om 12u staat er een mountainbike-koppelrit op het programma. “Dat is een leuk initiatief van de gemeente Neerpelt. Het geeft recreanten de gelegenheid om eerst zelf actief te zijn om vervolgens te genieten van een dagje topsport”, besluit Impens.

Programma:
11u00: Jeugdinitiatie
12u00: Mountainbike-koppelrit
13u30: Nieuwelingen
14u30: Junioren
16u15: Dames elite
17u30: Heren elite + beloften

Bron: PM