Zijn we echt beter af met Telenet?

Zijn we echt beter af met Telenet?

 

Volgens wat sommigen ons willen doen geloven, waaronder Peter van den Abeele die de UCI Offroadmanager is, is het publiek en de sport beter af als er in de toekomst betaald moet worden om wedstrijden te zien.

Telenet is één van de gebruikers van de rechten in samen spraak met de VRT die de rechten momenteel in handen hebben. Met de TV deal met VRT die ze nu al te gelde maken hebben ze een serieuze investering gedaan in de sport. Ze hebben er ook voor gezorgd dat het dames veldrijden op het vlak van prijzengelden in ieder geval krijgt wat ze moeten krijgen op orde van gelijkheid met de mannen. Tot zover kan ik het allemaal nog goed volgen.

Serieuze investeringen in de veldritsport door bijvoorbeeld Telenet hebben volgens mij maar één doel: die investering terug verdienen en wel zo snel mogelijk. Dit is nu al te merken en de tegenstand is voorlopig vooral buiten België nog in de meerderheid. Het is ook buiten België dat het moeilijk te volgen is. In bijvoorbeeld een Superprestige zit deze serie wedstrijden achter een decoder. In België niet, omdat als je Telenet hebt, het daar te volgen is via Play Sports wat pretendeert een open kanaal te zijn, euh wat zegt u?
Als ik via mijn Nederlandse computer de zaak bekijk, zie ik dat Play Sports per maand € 16.45 kost en een dag pas is te verkrijgen tegen € 9.95 en is alleen te gebruiken met een Telenet interactieve digibox of digicorder ? Dit is info die duidelijk op de Telenet website staat.
Dus open kanaal ? Ik hoor ook via Belgische collega’s dat er een open kanaal zou zijn, maar ook hoor ik van heel veel Belgische mensen dat ze niets kunnen zien. Ook omdat ze geen Telenet klant zijn.

Vooralsnog lijken vooral de buitenlandse kijkers die via internet en Sporza alles altijd konden volgen nu de geslagen honden. Open kanaal, mijn bips zullen we maar zeggen. Er moet gewoon ook door ons keiharde cash afgetikt worden om het crossen het hele seizoen te kunnen volgen.

Ik ben heel even de weg kwijt, mijnheer Van den Abeele. UCI en VRT-Telenet , waar zegt u, wordt het beter in de toekomst voor de kijkers en volgers van het cyclocrossen ? Heel even kan ik het voordeel toch nog echt niet zien en word ik met de neus op de feiten gedrukt. Het aloude koek en zopie verhaal waar er maar een paar mensen, in het bijzonder bedrijven en TV maatschappijen aan verdienen.

Goede zaak ten slotte, dat de vrouwen krijgen waar ze recht op hebben. Maar ik blijf met een ietwat raar smaakje zitten achteraf. Want dat zouden ze toch al krijgen, ook al stapt Telenet niet in of zit ik er dan helemaal naast?

Jan van Dijk