Zoeken naar de Gouden Kogel

Zoeken naar de Gouden Kogel

27-04-15 Zoeken naar de Gouden Kogel

Over net geen honderd dagen vindt het WK BMX plaats op het Circuit van Zolder. Tijd voor een stand van zaken. Welke rol speelt België in de discipline? Voorlopig die van een middenmoter, zo blijkt. Met de stellige verwachting dat het in de toekomst een pak beter zal gaan. “Het gaat vooruit, maar niet snel genoeg naar mijn zin”, laat bondscoach Chris Jacobs weten. “Hopelijk zorgt het WK voor een duw in de goeie richting.”

Chris Jacobs omschrijft zichzelf als ‘gematigd optimist’. De dagelijkse werkelijkheid leert de bondscoach dat er nog behoorlijk wat werk op de plank ligt te wachten voor België zich kan meten met de landen die momenteel in het BMX de toon aangeven. Maar dat zou slechts kwestie van tijd mogen zijn, laat de Kempenaar weten. “Er zijn vier, vijf goeie jongeren die zich op termijn misschien kunnen ontpoppen tot meer dan behoorlijke eliterenners. Zo haalden twee jongens onlangs de finale van de manche van de European Cup in Zolder. Met een derde en een vijfde plaats moesten we daar absoluut niet blozen. Recent plaatsten drie jongens zich voor het WK, dus dat is alvast een positieve evolutie. Al blijft de vraag of je die jongeren op termijn aan je kan blijven binden. Zestien is een moeilijke leeftijd, weet je. Er is de lokroep van andere sporttakken, en er is het feit dat je ongelooflijk veel inspanningen moet doen om in een al te vaak onderschatte discipline als BMX de top te kunnen halen.”

De curve knikt dus omhoog bij de jeugd. Jammer genoeg stelt Jacobs vast dat het bij de junioren en de elite voorlopig nog iets stroever loopt. “De topresultaten van Elke Vanhoof, de ‘leading lady’ van het BMX’en in ons land, laten voorlopig wat op zich wachten”, meldt Jacobs. “Om een of andere reden komen die er niet en de belangrijkste punten op de UCI-ranking krijg je pas als je de halve finale van een belangrijk evenement haalt, en die tellen door.”

Dreigt het tussen 21 en 25 juli 2015 dus een wereldkampioenschap in mineur te worden voor het Belgian Cycling Team? Absoluut niet, zo blijkt. Want Chris Jacobs rekent er stellig op dat dat topevenement een ‘boost’ zal betekenen voor de populariteit van een sporttak die volgens hem tot dusver ondergewaardeerd bleef in de media. “Compleet onbegrijpelijk, vooral omdat deze discipline alles heeft om populair te kunnen worden. Korte en spectaculaire wedstrijden, geknipt voor toeschouwers ter plekke en televisie. Het WK in Zolder en de publiciteit die dat evenement genereert kan wel eens het platform worden dat voor de aanvoer van nieuw bloed zorgt in de sporttak.”

Met de stellige hoop dat uit die Nieuwe Lichting op termijn een vedette opstaat. “We hebben een ‘Gouden Kogel’ nodig om alles definitief op gang te kunnen trekken”, aldus Jacobs. “Iemand die voor het BMX betekent wat Filip Meirhaeghe destijds voor het mountainbiken was. Een atleet die de populariteit van de hele sporttak een boost bezorgt, een man of een vrouw die goed scoort in de media en op die manier jonge kinderen naar de BMX-fiets doet grijpen.”

In afwachting staat het roer vooral richting Rio gericht. Met de verwachting om na Arnaud Dubois in Londen voor de tweede keer op rij een renner te kunnen afvaardigen naar de Olympische Spelen. “Het WK in Zolder wordt in die optiek een belangrijke tussenstap. Het is op zo’n evenement dat het leeuwendeel van de punten die je naar de Spelen brengen verdeeld worden. Of het een voordeel is dat het Belgian Cycling Team in eigen land kan aantreden? Dat is een mes dat langs twee kanten snijdt. Voor eigen volk aan de slag gaan brengt onvermijdelijk extra druk mee, we moeten daar niet flauw over doen. Maar tegelijk is er geen enkel land dat zoveel parcourskennis zal hebben als wij. Elke week opnieuw trainen wij op die schitterende omloop. Dat moet een voordeel zijn, dat kan niet anders. Als federatie laten we in de voorbereiding alvast niks over aan het toeval. Stages, groepstrainingen, een geknipte aanloop qua wedstrijden: alles ziet er goed uit. Aan de renners om het waar te maken, straks.”