Zolder als een tweede thuis voor Laura Smulders

Zolder als een tweede thuis voor Laura Smulders
Laura Smulders is één van de top BMX’ers van Nederland. Tegenwoordig traint ze met haar team op de BMX track in Zolder. Je leest haar verhaal hieronder.
Afgelopen zaterdag zijn we met het team naar België afgereisd. Daar hadden we een gezamenlijke training op de baan in Zolder. Ik vind deze baan altijd leuk om te fietsen
en het feit dat het een supercross baan is, vind ik ook een pluspunt. Als ik naar de baan kijk qua verbeteringen, zou ik de bult voor de tweede bocht en de tweede bocht zelf veranderen. Deze halen de snelheid een beetje uit de baan. Verder vind ik het een prima baan… Hij is vrij technisch en heb er goede herinneringen aan.
 
De baan in Zolder heeft ook een 8meter startheuvel en aangezien onze belangrijkste wedstrijden op banen met een 8meter heuvel verreden worden, is dit zeker wel handig. Een 8mtr heuvel is toch anders dan een ‘normale’ startheuvel van bijvoorbeeld 5mtr of lager. Zolder is sinds afgelopen jaar onderdeel van het wereldbeker circuit en het is natuurlijk super om twee wereldbekerbanen zo dicht bij huis te hebben. Hiermee heb je gewoon enorm veel voordeel. Ik voel me ‘thuis’ op beide banen, Papendal en Zolder. Papendal natuurlijk nog iets meer dan Zolder, maar de laatste twee jaar, komen we ook geregeld in Zolder. Dit scheelt weer energie tijdens de wereldbeker wedstrijden. Ik hoef dan niet de volledige training te gebruiken, om de baan te leren kennen. Alleen maar positief voor zo’n zwaar weekend!
 
Tijdens het wedstrijdseizoen rijden we veel verschillende banen en elke baan is weer anders. Je bent dan genoodzaakt, om binnen een korte tijd de baan onder de knie te krijgen. Het trainen op verschillende banen helpt mij hierbij. Als je dat gewend bent, is het makkelijker om je aan te passen tijdens zo’n wedstrijd weekend.
 
Afgelopen jaar was de eerste wereldbeker op Zolder, dit was wel even wennen voor mij. Het voelde niet echt als een wereldbeker, maar meer als een Europese ronde. Papendal zit qua organisatie goed in elkaar en het terrein leent zich ook voor dit soort grote wedstrijden. De accommodatie in Zolder leent zich hier ook voor, alleen zou de organisatie een voorbeeld moeten nemen aan Papendal. Iets meer promotie voor de wedstrijd, zodat er meer publiek aanwezig is, zou fijn zijn. Afgelopen keer zaten de tribunes helemaal niet vol, wat natuurlijk jammer is voor de sport, maar ook voor ons als rijder. Ik zou ook iets aan de aankleding van het terrein doen. Toch iets meer supercross gevoel creëren!
 
Het topic ‘thuisvoordeel’ is een veel besproken onderwerp in de sport. Ik vind het uiteraard fijn om twee wereldbekerbanen zo dicht bij huis te hebben, maar vind ook dat iedereen een gelijke kans moet hebben! Tegenwoordig komen de meeste buitenlandse teams ruim van te voren naar de wereldbekerbanen om te trainen. Zij kunnen dan ook van extra tijd op de baan genieten. Maar er zijn ook heel veel teams en rijders, die dat niet kunnen betalen. Ik zou zeggen… Zet de baan vanaf het begin van de week, voor alle deelnemers open. Hiermee krijgt iedereen meer trainingstijd op de baan en wordt zo het thuisvoordeel verkleind. Met deze optie hoeven er ook niet zoveel tijdelijke banen gebouwd te worden!
Bron : Laura Smulders
Publicatie : Nancy Aerts