Zwaar bevochten titel voor Sanne Cant in Oostende

Zwaar bevochten titel voor Sanne Cant in Oostende

De rol van topfavorieten lag op de schouders van Sanne Cant. Niemand had gedacht dat ze zo zou moeten vechten om deze tweede Belgische titel binnen te rijven. Ze kreeg felle weerstand van Laura Verdonschot die de titel pakte bij de dames beloften. De derde plaats was voor een sterkrijdende Ellen Van Loy.

De zichtbaarheid tijdens de wedstrijd van de dames was toegenomen. De mist was wat opgetrokken. Er was heel wat volk afgezakt naar het strand in Oostende om daar de dames aan te moedigen. Maar de verwachtte 20.000 toeschouwers daar hebben de organisatoren zich wel aan mispakt. Bij de dames was Sanne Cant de grote kanshebber om voor de tweede keer op rij de titel te pakken. Het was een beetje een strijd één tegen allen. Maar ook Ellen Van Loy zou een rol van betekenis kunnen spelen. We kregen twee stukken in de wedstrijd die verschillend lagen en dat maakte de keuze van de banden zo moeilijk. Er zou dus heel wat gewisseld kunnen worden.

Alle dames stonden klaar aan de start. Het startschot werd gegeven en de eerste die al in de fout ging was Jolien Verschueren. Ze traptej naast haar pedalen waardoor ze de dames die achter haar stonden in de fout zag gaan. Sommigen kwamen zelfs ten val. Van Loy kwam als eerste weg voor Sanne Cant die haar nestelde op haar wiel. De andere meisjes zoals Laura Verdonschot, Franckx voor Marlux Napoleon Games reden zich in de kijker. Aan de brug kregen we een valpartij van Suzanne Vervloesem. Cant liet niet op zich wachten en ging resoluut naar de kop van de wedstrijd. In de zandstrook trok zij even door en nam een paar lengtes op Ellen Van Loy. Iedereen dacht er al meteen aan dat Sanne vertrokken was voor een solo slim. Maar dat was buiten de wil van Ellen Van Loy gerekend. Zij hield Sanne Cant goed in het visier en ook de meisjes van Marlux Napoleon Games bundelden de krachten en we kregen een kopgroep van vier meiden. Anke Van Rompaey kwam zwaar ten val en moest de wedstrijd staken.

Ronde twee : we hadden voorin vier leidsters : Van Loy, Cant, Verdonschot en Franck. Verschueren Jolien, Loes Sels, Katrien Verherstraeten volgden op 9 sec van het viertal. Verbeke op 24 sec en de rest liet al op zich wachten. Er werd voorin versneld door Laura Verdonschot. Maar de cross was nog niet opengebroken. Jolien Verschueren knabbelde aan haar achterstand maar in de zandstrook ging het voor de eerste keer fout. Ze ging over de kop en belandde in het zand. Op karakter kroop zij terug op de fiets om terug die kloof te dichten. Ze kreeg wel Loes Sels en Katrien Verherstraeten mee in haar wiel. Op de brug trok Sanne Cant voor de eerste keer eens door. Verdonschot probeerde te volgen. Hopend dat zij zichzelf niet zou opblazen. Van Loy Ellen moest enkele meters prijsgeven. Franck moest de leiders laten gaan. Het tempo lag voor haar te hoog. Dat gaf natuurlijk een voordeel voor Jolien Verschueren die Franck als doelwit kon gebruiken. Sanne Cant was technisch heel slim en wist perfect met wat ze bezig was. Maar ook Laura Verdonschot gaf een indrukwekkende indruk. Stilaan begon iedereen op zijn plaats te zitten. Allen Jolien Verschueren zou nog een paar rijdsters kunnen gaan oprapen. Althans daar was ze toch mee bezig. Ellen Van Loy kon terug de aansluiting maken bij Laura Verdonschot en Sanne Cant aan de trap. Wenbaarheid van Ellen Van Loy is in de jaren gegroeid en dat was op dit parcours wel te merken.

Ronde drie : Laura Verdonschot met Sanne Cant voorop. Opnieuw moest Ellen Van Loy 15 meters prijs geven op de koploopsters. Franck volgde op 15 sec van de leiders. Verschueren naderde op 20 sec. Cant koos resoluut om de kop te nemen aan de brug. Daar probeerde zij Laura onder druk te zetten. De eerste versnelling van Cant in het zand werd niet onmiddellijk beantwoord door Laura Verdonschot maar dat hoefde ook niet. Want op haar elan kwam zij terug aansluiten en gaf ze Sanne Cant een mentale tik. Van Loy bleef op dezelfde afstand hangen en ook Franck kon de afstand op Van Loy niet verkleinen. Aan de materiaalpost reed Laura de kloof volledig dicht op haar concurrente Sanne Cant. Van Loy bleef hangen op 18 sec. De groep met Jolien Verschueren 34 sec, Franck, Sels, Verherstraeten en Verbeke bleef nagenoeg hetzelfde. Sanne Cant deelde haar wedstrijd perfect in. Laura Verdonschot wordt in de toekomst een probleem voor Sanne want op deze wedstrijd had ze er wel moeite mee om de Lommelse uit het wiel te rijden.  Laura Verdonschot bleef mee vechten om de beste plaats in de wedstrijd te verkrijgen en zette daarmee Sanne Cant onder druk.

Ronde vier : Cant moest het dulden dat Laura nog op haar wiel zat. Van Loy bleef op 10 sec. hangen. Verschueren knabbelde een paar seconden van haar achterstand af en kwam door op 36 sec. Halfweg de wedstrijd tok Verschueren haar neusje op want de zandpassage was niet altijd haar ding. Met heel veel schrik kwam ze ronde na ronde naar beneden gereden op hoop van zegen dat ze er zonder kleerscheuren zou doorkomen. Soms ging het goed maar er zijn ook een paar keren geweest dat het fataal afliep. Maar telkens weer kwam zij op karakter terug. Sanne Cant en Laura Verdonschot begonnen al rijdsters te dubbelen. Verdonschot zonder zorgen naar de kop van de wedstrijd. De twee nieuwe Belgische Kampioenen zouden onder hun tweetjes gaan uitmaken wie de beste was in Oostende. Het zou het duel worden voor de toekomst. Ellen Van Loy zat toen al op haar derde plaats veilig in de wedstrijd. Verschueren had de vierde plaats in haar macht. Franck kreeg Loes Sels op haar wiel. Een schuiver voorin van Laura Verdonschot en Sanne Cant zag haar moment om even door te gaan. Maar dat was buiten de wil van Laura Verdonschot gerekend. Opnieuw werd de gashendel opengedraaid voorin.

Ronde vijf : Sanne Cant kwam door met een lichte voorsprong op Laura Verdonschot namelijk 4.5 sec voorsprong. De laatste vocht heel hard terug om in het spoor van de uittredende kampioene te komen. Door de gedubbelde renners kon Verdonschot profiteren om het gat te dichten. Het was nog niet gedaan. Verdonschot gaf een betere indruk dan Sanne Cant. In de zandstrook naar de brug toe besloot Laura het gat terug te dichten op Sanne Cant. Ze ging op en over de uittredende kampioene. Daar werd Sanne even mentaal gekraakt. Van Loy behield haar derde plaats. Verschueren bleef hangen op 17 sec van Van Loy. Cant had zeker geen superdag in Oostende. Ze moest nog meer met haar kopje rijden om te proberen om Laura Verdonschot uit het wiel te krijgen. Van Loy was in de mentale eenzaamheid verdwaald.

Ronde zes : de laatste ronde voor onze dames. Hier moest het gaan gebeuren. Verdonschot trok als eerste de laatste ronde in met Sanne Cant op haar wiel. Geen risico’s meer nemen en je kansen afwachten daar hoopten de beide dames op. Van Loy hing op 38 sec. Dus van daar kwam zeker geen gevaar. Verschueren hing op 1 minuut 06 van de leiders. Dus ook zij kon niet meer meespelen voor de winst. Het ging dus tussen de beide dames voorin. Sanne Cant trok door naar de brug toe omdat daar het mindere punt van Laura lag. Maar in de laatste ronde was Laura op haar hoede. Ze bleef op het wiel van Sanne hangen. Dit was relatieve rust naar de volgende passage toe. Sanne probeerde opnieuw vol door te gaan maar Laura brak niet. De grimas op haar gezicht sprak wel boekdelen. Ze moest heel diep gaan om het wiel van Sanne te kunnen houden. Het bleef spannend. De twee kampioenen mochten het gevecht op een eerlijke manier gaan betwisten. In de aanzet van de bochten kon Sanne Cant het voordeel halen. Haar gedrevenheid deed Laura de das om in de bochtenpassage. De vogel was gaan vliegen.

Daguitslag :

  1. Sanne Cant
  2. Laura Verdonschot
  3. Ellen Van Loy
  4. Jolien Verschueren
  5. Loes Sels.

Laura Verdonschot mag haar de nieuwe Belgiscche kampioene bij de dames beloften noemen. Ze heeft er hard voor gestreden.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Marc Bluys