13e Belgische titel voor Sanne Cant

13e Belgische titel voor Sanne Cant

Sanne Cant werd als één van de topfavorieten naar voor geschoven om haar 13e titel op een rij te pakken bij de elites dames in Middelkerke. Dat deed ze ook met bravoure. De tweede plaats ging naar Marion Norbert Riberolle en Laura Verdonschot sleepte de derde podiumplaats uit de brand.

Het startschot werd gegeven en het was Lotte Kopecky die als een speer uit een boog uit de startblokken schoot. De andere kanshebbers waren niet ver af. Het waren Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Sanne Cant die in het spoor van Lotte Kopecky mee het veld in gingen.

Het was een echte verkenningronde maar bij het ingaan van de tweede ronde hielden we even onze adem in. Met z’n vieren wilden ze samen het veld induiken wat helemaal niet kon. Het was uitkijken of ze allemaal recht bleven. Het waren Riberolle en Cant die er het beste doorheen kwamen. Kopecky en Franck werden te voet gezet en verloren hierdoor enkele meters op de twee koploopsters.

Het was even afstasten hoe goed ze waren maar lang duurde het niet. Sanne Cant probeerde op een vrij éénvoudige manier druk te zetten op Norbert Riberolle en dat leek haar ook te lukken. Zonder al te veel moeite te doen kreeg Sanne Cant een voorsprong en deze kon ze ronde na ronde uitdiepen. Van een terugkeer uit de achtergrond was geen sprake.

Sanne Cant kon op haar manier de wedstrijd verder naar haar hand zetten en dat bezorgde haar een 13e Belgische zege op rij bij de elites dames. Achter haar werden de plaatsjes vlug verdeeld. Marion Norbert Riberolle kon haar tweede plaats veilig stellen. De veelvoudige Belgische kampioene zag het zo na de aankomst: ‘Mijn start was niet goed. Ik was met volledige slicks vertrokken en met de regen was dat kantje boordje. Het was moeilijk met de wind in de zand. 13 op een rij betekent wat voor mij. Het doet meer en meer deugd. De eerste in Oostmalle was een ontlading, dat weet ik nog goed. Het wordt moeilijker met het jaar; ook in mijn hoofd. Vroeger was het allemaal wat meer vanzelfsprekender, nu is dat minder en minder. Naar het WK ga ik zonder druk. Het moet nog eerst nog gereden worden. Veel zal afhangen van het parcours en de weersomstandigheden. Dat kan daar nogal vlug veranderen, hebben we nog in de wereldbeker gezien.

Marion Norbert Riberolle pakte het zilver. ‘Ik ben blij met mijn tweede plaats. Het was vandaag voor de zandspecialisten. Ik ben deze week ziek geworden en had daardoor ademhalingsproblemen. Dat maakte het er niet makkelijker op.

Door haar blitsstart moest Lotte Kopecky wat gas terugnemen en kreeg ze Alicia Franck en later ook nog Laura Verdonschot op haar wielen geschoven. Foutjes werden meteen afgestraft. Alicia Frank verloor de voeling door kettingprobleem en Laura had haar wedstrijd goed ingedeeld en kon druk zetten op Kopecky. Het was voor Laura de taak om die derde plaats te kunnen bemachtigen en dat vol te houden tot op de meet.

Wonderwel slaagde Laura Verdonschot erin om Lotte Kopecky achter zich te houden en zo kon zij mooi naar de bronzen medaille rijden. Daar was ze na afloop zeker tevreden mee. ‘Ik heb tot nu toe dit seizoen heel anoniem rond gereden. In de voorbeschouwingen viel mijn naam nergens. Maar als er zand in een omloop ligt, weten ze dat ze me niet moeten afschrijven. Ik wist wel dat ik elke week beter presteerde. Meedoen voor de titel kon niet, omdat Sanne er altijd bovenuit zou steken. Ik ben tevreden met mijn derde plaats.’ Of ik naar het WK ga? ‘Ik moet eerst nog geselecteerd worden. Tot nu toe heb ik nog niet voldaan aan de opgelegde normen.Als ik niet mag gaan, kan ik er wel mee leven,‘aldus Verdonschot.

Wegrenster Lotte Kopecky startte als een kanonskogel en leek al meteen het verschil te gaan maken. Het zorgde er wel voor dat we vier dames op de kop van cross kregen, met ook Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Sanne Cant. Bij de duik in het veld voor de tweede ronde was er een beetje gedrum, waardoor Cant en Riberolle een wat voorsprong kregen op de twee metgezelles. Kopecky leek haar precies wat geforceerd te hebben, zakte iets terug en vertelde naderhand dat de rug opspeelde. Ze eindigde vijfde. ‘Ik startte snel. Maar daarna viel ik terug. Ik moest regelmatig stretchen omdat het zand me toch meer belastte dan ik dacht. Door de regen en wind was het een zware wedstrijd,’ zei Kopecky.

BK club en beloften

In dezelfde wedstrijd werd er ook gestreden voor de titel van Belgische Kampioene van de club en bij de beloften dames mocht er ook nog een titel uitgereikt worden.

Suzanne Verhoeven zat bijna de ganse wedstrijd op een zevende achtste plaats te rijden en deze plek namelijk 7e kon ze vasthouden tot de finish waardoor zij de titel van Belgische Kampioene bij de dames club in ontvangst mocht nemen.

Bij de beloften dames was het een strijd tussen Kiona Crabbé uit Tienen, Julie Brouwers en Sterre Vervloet. Deze dames streden tussen de elites dames voor hun Belgische titel. Het was uiteindelijk Kiona Crabbé die zich de nieuwe Belgische kampioene mag noemen bij de beloften. Julie Brouwers werd knap tweede en het podium werd vervolledigd door Sterre Vervloet.

Daguitslag :

Elite Dames :

  1. Sanne Cant
  2. Marion Norbert Riberolle
  3. Laura Verdonschot

Dames clubs

1. Suzanne Verhoeven
2. Kiona Crabbé
3. Julie Brouwers

U23 dames

1. Kiona Crabbé
2. Julie Brouwers
3. Sterre Vervloet

Bron : Nancy Aerts

Foto : Luc Wilms