14e editie GP Hasselt

14e editie GP Hasselt

Jente Michels pakte in Hasselt zijn tiende overwinning van het seizoen. 

01 december 2018

De eerste wedstrijd van de dag in de Soudal Classic Grote Prijs Hasselt 2018 was voor de eerstejaars nieuwelingen. De winst ging naar Niels Ceulemans. Hij was de beste in Hasselt voor Jesper Schins en Kenay De Moyer. Bij de meisjes ging de winst naar Senne Knaven. De tweede plaats was voor haar zus Mirre Snaven. Na de finish was er even een dispuut tussen de twee dames maar al vlug was alles weer open geklaard en konden ze samen genieten op het podium. De eerstejaarsnieuwelingen waren met 37 deelnemers en van bij de start gingen er drie rijders in de aanval namelijk Victor Hannes, Thomas Willems en Jesper Schins. Zij werden op de hielen gevolgd door vijf renners met onder meer Niels Ceulemans, Iben Rommelaere. Het ging vrij vlot en in de voorlaatste ronde warende kaarten nog niet geschud. Hannes viel vooraan weg en Schins en Ceulemans bundelden hun krachten en gingen er met z’n tweetjes vandoor. Voorin viel ook Thomas Willems nog weg. In de laatste ronde werd alles beslist. Ceulemans wonde wedstrijd voor Schins. Moyer werd derde.

Bij de tweedejaarsnieuwelingen kregen we een mooie wedstrijd te zien van Jente Michels. Hij had weer geen succes met de lottrekking en moest weer als voorlaatste plaats nemen op de startgrid. Op deze omloop was het belangrijk datje een goede startpositie kon innemen want het was een zeer smalle aanloopstrook en een zeer technisch parcours. In de eerste ronde kregen we de twee topfavorieten Mathis Avonds en Mathis Kopecky al aan de kop van het peleton. Jente volgde op meer dan een halve minuut van dit duo. Hij nam zijn eigen tempo aan en kon in de derde ronde voorin aansluiten. Hij was slim genoegom even recuperatie in te lassen en dan vol voor de overwinning te gaan. OokLucas Janssen slaagde er in om nog in de buurt te komen van de koplopers. In delaatste ronde werd alles beslist. Dat het ging gaan tussen Kopecky, Michels enAvondts dat stond als een pijl boven water. Jente Michels versnelde bij hetingaan van de laatste ronde en de anderen moesten even naar adem happen. Hijnam een aantal seconden voorsprong op de achtervolgers en reed zo naar zijntiende overwinning van het seizoen toe. Mathias Kopecky werd tweede en MathisAvondts moest tevreden zijn met een derde plaats. Na afloop konden we een supertrevreden Jente Michels zien. Hij had wat twijfels voor de wedstrijd na eenweek geen wedstrijd te hebben gehad door ziekte maar het was vlug duidelijk dathij niet aan zichzelf moet twijfelen. Hij staat er….. 

Wie er inHasselt ook aan de start stond was Noa Diels. Hij had vooropgesteld dat hij eentop tien plaats ambieerde. Maar ook hij had weer pech met de lottrekking enmoest ook bij de laatste rijders plaats nemen op de startgrid. Het is fustrerend als je ziet dat verschillende Nederlandse renners die ook in hunland door ranking telkens voorin staan hier in België ook betere plaatseninnemen. Voor de Belgische Rijders is dit fustrerend om dit telkens opnieuw tezien gebeuren. De start was vrij kort direct gevolgd door de steile beklimmingop de zandheuvel. Je merkte meteen dat er een opstropping kwam en dan sta je stil als je bij de laatsten doorkomt. De clubgenoten zaten allemaal bij elkaar bij de eerste klim in de wedstrijd. Zo konden ze de krachten bundelen en proberen zo vlug mogelijk op te schuiven. Hij kon mee genieten van de werkprestatie van Jente Michels om het grote gat dat er al ontstaan was, dichtte rijden.  Noa Diels voelde zich goed op het parcours in Hasselt. Hij kon mooi zijn wedstrijd indelen en naar de 12plaats rijden. Net geen top tien plaats maar als de startopstelling nu eens zou mee zitten, dan zou je een heel ander verhaal verkregen hebben.

Senne Willems nam een zeer goede start in Hasselt en schoof meteen op naar de zesde plaats. Maar bij het optrekken na een bocht viel de ketting naar het binnenblad. Dit incident deed hem naar de materiaalpost rijden om een wissel uit te voeren. Helaas verloor hij hiermee drie belangrijke plekken. Hij bleef rustig in zijn ritme zijn wedstrijd vervolledigen maar het noodlot sloeg nog eens toe. In de laatste ronde bij het afstappen om de berg op te klouteren viel er iemand voor hem. Hij kon het niet ontwijken en schoof naar beneden. Daardoor verspeelde hij kostbare tijd en kon hij niet meedingen voor de dichte ereplaatsen. Uiteindelijk werd hij 9e.  

Brent Blommen had uitgekeken om in Hasselt een mooi resultaat neer te kunnen zetten. Maar ook hij kreeg geen goede lottrekking bij de start en moest ook bij de laatste plaats nemen op de startgrid. Hij schoof samen met zijn clubgenoten wel op in de eerste ronde maar had niet de kracht om mee te gaan met Jente Michels.

Seppe Laenen had ook de pech om bij de één van de laatste te moeten starten. Hij keek er zo naar uit om in Hasselt een mooi resultaat neer te zetten. Maar hij maakte een serieuze val aan de balkjes en hierdoor verloor hij de aansluiting voorin.Hij heeft zijn wedstrijd wel goed ingedeeld en kon nog mooi terugkomen tot een 16e plaats.

Ferre Van Winkel kwam in Hasselt ook even proeven van een A-cross. Hij werd meteen op achtervolgen gedwongen. Want bij het oplopen van de zandheuvel stropte alles op en werd hij tot stilstand gedwongen. Het werd zoeken naar de aansluiting en uiteindelijk behaalde hij nog een 33e plaats bij deze categorie.

Milan Kuyper droomt van een profcarriere maar weet dat hij er nog heel wat padjes moet voor bewandelen eer hij dit ter beurt valt. Maar op elke wedstrijd zet hij zijn beste beentje voor. Dus ook in Hasselt bij de 14e editie van de Grote Prijs aldaar deed hij dit opnieuw. Hij behaalde een mooie achtste plaats in het Kapermolenpark.

Bij onze dames was het uitkijken naar de prestaties van Suzanne Verhoeven en Elodie Kuypers. Beide dames zijn sterk aan hun seizoen bezig. Voor Suzanne was een 12plaats het hoogst haalbare in het Kapermolenpark. Ze kreeg een snelle ronde onder de wielen geschoven met heel wat draai en keerwerk in. Door het feit dat het lichtjes was gaan regenen kwam het parcours er net iets anders bij te liggen en was het opletten om fouten te maken. Maar Suzanne verprutste haar start weer en kon wel wat plaatsen goedmaken in de eerste bochten van het parcours. Bij het uitkomen van de eerste ronde zat zij al op een 16eplaats. Ronde na ronde peuzelde zij de dames voor haar op. Na een wedstrijd van 50 minuten kwam zij als 12e over de finish op 2.36 van de winnares Ellen Van Loy.

Elodie Kuyper stond ook aan de start in Hasselt. De schoondochter van Eric Vanderaerden reed een sterke wedstrijd. Ze kwam als 16e binnen op deze glibberige omloop in Hasselt.

Bij de junioren was het uitkijken naar de Limburger Ryan Cortjens. Hij ging de tweestrijd aan met Ward Huybs. Michael Bervoets, Cedric Vandesompel waren de kortste achtervolgers. Het werd een tweestrijd tussen Huybs en Cortjens en deze laatste kon de winst naar zich toe trekken. Vandesompel deed er alles aan om naar de leiders toe te rijden maar dat lukte hem niet.  Hij kreeg af te reken met pech en daarmee was de winst voor hem vliegen.  De Brit Askey verschalkte Vandesompel nog en kon zo naar de derde plaats toe rijden.

Kwinten Steur trad aan bij de elites en beloften. Het weer een zware opdracht voor hem. Maar zijn doel is om elke week zijn wedstrijden uit te rijden. En ook in Hasselt slaagde hij er in om 38e binnen te komen. Hij had wel maar liefst vier ronden aan zijn broek. Doch hij houdt vol en geeft telkens weer het beste van zichzelf. Het is een leerproces om bij deze categorie aan te treden. Het lijkt allemaal gemakkelijk maar dat is het zeker niet.

Publicatie : Nancy Aerts

Foto’s : Robert Goedgezelschap – Amey Linsey – Nancy Aerts