Evie Richards maakt favorietenrol waar en is wereldkampioene U23

Evie Richards maakt favorietenrol waar en is wereldkampioene U23

Evie Richards is voor de tweede keer wereldkampioene bij de U23 vrouwen geworden. Ze maakte er een demonstratie van en klopte de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado. Het brons was voor de Oostenrijkse Nadja Heigl, ook als mountainbikester actief.

De Nederlandse del Carmen Alvarado was het snelst weg. Maar ze werd meteen ingehaald door Evie Richards. De Britse kreeg dan het gezelschap van haar landgenote Lucy Hardner. White, Alvarado en Safarova kwamen daar achter. Laura Verdonschot zat op de achtste plaats.

Na de eerste ronde had Richards 21 seconden voorsprong op Hardner en een halve minuut op White. Safarova, Heigl en Alvarado waren nog een strijd voor de medailles. Verdonschot zat nog in de top tien.

Richards kon in de tweede ronde haar voorsprong nog vergroten. De Oostenrijkse Heigl sloot aan bij Hardner. Later veranderde de situatie voor de ereplaatsen. De Nederlandse del Carmen Alvarado schoof op naar de tweede plaats. Heigl was nu derde voor Hardner.

Na het ingaan van de laatste ronde was het nog even spannend toen Richards schakelproblemen kreeg. Maar de Britse, ook in het mountainbiken actief, kon doorzetten. Del Carmen Alvarado stelde haar tweede plaats en ook Heigl kon dat doen voor  brons.  Laura Verdonschot vocht nog voor de tiende plaats met de Italiaanse Baroni en haalde het. Opvallend was dat in de top drie twee mountainbikesters konden postvatten met de wereldkampioene en de bronzen medaille. Een omloop die hen duidelijk heel goed ligt.

 

Richards kon zegevierend naar haar tweede wereldtitel rijden. Na de aankomst viel Richards uitgeput neer en werd ze weg gedragen voor verzorging.

De nieuwe wereldkampioene was uiteraard blij met haar tweede wereldtitel. ‘Het was nog even spannend toen ik spinnend naar de materiaalpost moest rijden. Het was heel zwaar. Ik moest het na de aankomst even bekopen. Net als Ben dacht ik aan Charlie. Ik ben heel blij dat ik het gehaald heb.’

Laura Verdonschot werd tiende. ‘Het wil dit jaar niet lukken. Als je niet goed bent, word je meteen afgestraft. Na de eerste ronde wist ik al hoe laat het was. Ik voel dat mijn lichaam een beetje op is en mijn lichaam herstelt niet van de inspanningen. En dat was hier heel belangrijk. Het was mijn laatste jaar bij de beloften en mijn laatste kans om wereldkampioene te worden in deze categorie. Het is een teleurstelling. Ik heb alles gegeven wat in mijn lichaam zat en er zat niet meer in.’

Uitslag:

  1. Evie Richards(GB)
  2. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)
  3. Nadja Heigl(Oost)
  4. Harriet Hardner(GB)
  5. Fleur Nagengast(Ned)
  6. Sara Casasola(Ita)
  7. Emma White(USA)
  8. Marion Norbert Riberolle(Fra)
  9. Adela Safarova(Tsj)
  10. Laura Verdonschot

26. Axelle Bellaert

Foto: Marc Bluys en Butterfly agency