Sanne Cant verlengt wereldtitel in Valkenburg

Sanne Cant verlengt wereldtitel in Valkenburg

Sanne Cant heeft na een spannend duel met Katie Compton haar wereldtitel verlengd. Compton moest vrede nemen met zilver. Lucina Brand pakte het brons, de derde medaille voor Nederland vandaag.

Lechner, Cant, Majerus en Van Loy waren de snelste starters en reden even aan de leiding. Op de helling voerde Cant de forcing en ging alleen door.

Na de eerste ronde had Cant nog de leiding voor Majerus. Compton volgde op 12 seconden. Ellen Van Loy was vierde voor Nash, Brand. Lechner volgde op meer dan een halve minuut. Voor Marianne Vos en Pauline Ferrand-Prevot waren alle titel-of medaillekansen dan al voorbij.

Bijna halfkoers, aan de materiaalpost kwam Compton bij Cant aansluiten. Majerus was nog steeds derde voor Lucina Brand.

Halfkoers waren Cant en Compton nog samen met Majerus als derde, Brand vierde, Nash vijfde en Keough zesde, Lechner achtste.  Ellen Van Loy passeerde als veertiende.

Vanaf dan begon het beklijvend duel tussen de titelverdedigster en Katie Compton. Eerst nam de Amerikaanse voorsprong en in de voorlaatste ronde en zette Cant onder druk. Maar in de materiaalzone kon Cant de kloof dichten. Daarna nam Compton terug de leiding over. Opnieuw in de materiaalzone wist Cant de kloof te dichten en nam de leiding.

Een razend spannend slot werd met Compton die acht seconden had genomen op Cant bij het ingaan van de slotronde. Cant brak niet en nam over van Compton in de materiaalpost. Ze ging fors door en kon met een kleine voorsprong naar goud fietsen voor de tweede opeenvolgende keer.

Zo kon de Lilse naar haar tweede wereldtitel rijden. Compton was tevreden met zilver, Lucina Brand  was heel blij met brons.

Sanne Cant sprak na afloop over  haar moeilijkste koers ooit. ‘Ik ben heel moe. Dat was zeker de moeilijkste koers uit mijn carrière.  In de slotronde had Compton voorsprong en dacht ik aan de tweede plaats. Daarna kon ik gelukkig nog overnemen, nadat Katie een foutje maakte.  Het was heel zwaar vandaag. Mijn benen zijn echt ontploft. Ik ben echt heel gelukkig dat ik mijn wereldtitel kan behouden. Vorig jaar was het een duel met Marianne Vos, nu met Compton. Deze titel schat ik hoger in,  omdat iedereen dacht dit parcours niet voor mij was.’

Uitslag(top 20):

 1. Sanne Cant
 2. Katie Compton(USA)
 3. Lucina Brand(Ned)
 4. Christine Majerus(Lux)
 5. Elisabeth Brandau(Dui)
 6. Kaitlin Keough(USA)
 7. Eva Lechner(Ita)
 8. Elle Anderson(USA)
 9. Marlene Petit(Fra)
 10. Caroline Mani(Fra)
 11. Nikki Brammeier(GB)
 12. Katerina Nash(Tsj)
 13. Helen Wyman(GB)
 14. Annemarie Worst(Ned)
 15. Loes Sels(Bel)
 16. Alice Maria Arzuffi(Ita)
 17. Jolien Verschueren
 18. Marianne Vos(Ned)
 19. Ellen Van Loy
 20. Kim Van de Steene

Foto: Marc Bluys en Butterfly agency