24 ste Cyprus Sunshine Epic klaar voor een spannende strijd

24 ste Cyprus Sunshine Epic klaar voor een spannende strijd

De Cyprus Sunshine Epic is helemaal klaar voor opwinding! De 24 ste editie van de Afxentia etappekoers van 27 februari tot 1 maart heeft een nieuw format plus twee nieuwe etappes, en de kwaliteit van het startveld belooft vier dagen van de sportprestaties van wereldklasse. Zo zijn er onder andere Wereldbekerwinnaar Kate Courtney, zesvoudig wereldkampioen Annika Langvad en Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy, die het hoogste niveau van de wedstrijdsport vertegenwoordigen, maar voor amateurs is er vooral plezier, mooie paden en een epische ervaring.

De ogen van de crosscountrywereld zullen vanaf donderdag in de richting van Cyprus kijken als talrijke topbakers hun vorm weer eens op de Cyprus Sunshine Epic gaan fine-tunen.

Het feit dat het een Olympisch jaar is, voegt nog een interessant element toe. Zo zijn de Tsjechen in directe concurrentie met de Duitsers in de strijd om een tweede Olympische startplaats in Tokio.

In Cyprus komt dit specifiek neer op Jaroslav Kulhavy en Jan Vastl – evenals Ondrej Cink die samen met de Poolse Bartlomej Wawak rijdt – tegen het Duitse duo Max Brandl en Georg Egger, die in het verleden samen hun podiumkunsten hebben bewezen met twee overwinningen op Epic Israel.

“Het wordt mijn eerste race dit seizoen. Ik wil dus wat snelheid in mijn benen krijgen. Mijn doel met Bart Wawak is om te rijden voor de overwinning. Ik denk dat we sterk genoeg zijn om dat te doen. Als we ons goed voelen, hebben we hopelijk geen probleem met het nieuwe format”, zegt Ondrej Cink (Kross Racing).

Wawak is dit jaar al goed op de hoogte van het podium en heeft vorige week tijdens de Salamina Stage Race drie etappe-overwinningen behaald.

Jaroslav Kulhavy (Specialized) betwistte de Copa Catalana race in Banyoles op zondag, maar vanuit een slechte startpositie had hij weinig kans om een topresultaat te plaatsen. Dat zou moeten veranderen in de Sunshine Epic met zijn langere etappes. Zijn partner, Jan Vastl (Pushbikers XC), deed het een week geleden opmerkelijk goed in Salamina en eindigde als 2e in het algemeen, wat een goed voorteken is voor een sterk partnerschap.

De Duitse jongeren, Georg Egger en Max Brandl (Lexware), zijn een goed gecoördineerd team, maar ze hebben een gezond respect voor de concurrentie. “We zijn niet de favorieten, maar als alles goed gaat, kunnen we het zeker bijbenen,” zei de Duitse kampioen, Brandl.

Ook de Italiaanse tweeling Luca en Daniele Braidot (CS Carabinieri) en de Zwitserse duo’s Andri Frischknecht en Matthias Stirnemann (Scott-Sram / Möbel Märki) zijn te duchten.

Zij brengen een derde belangrijk aspect aan de race op Cyprus: Frischknecht en Stirnemann bereiden zich voor op Cape Epic en gebruiken de Sunshine Epic om hun partnerschap aan te scherpen en het vertrouwen in Zuid-Afrika te vergroten.

Vrouwen: Courtney vond de “Funshine”


Grote opwinding kan ook worden verwacht van de vrouwen, vooral nadat Evie Richards haar eerste elitewedstrijd in Banyoles won op zaterdag, waarbij ze vele topconcurrenten versloeg.

De Britse zal de strijd aangaan met de Canadese Emily Batty voor het Trek Factory Racing team. Batty is al een paar weken in Europa, op jacht naar punten en vorm, en had mechanische pech in Banyoles die haar buitenspel zette.

Voor Richards wordt de start van de Cyprus Sunshine Epic haar eerste etappekoers met paren en ook iets bijzonders:

“Sinds mijn grootvader in Cyprus woont, heb ik er altijd van gedroomd om deze race te doen, dus ik voel me erg gelukkig”, schreef ze in een Instagram-post.

Het Trek duo brengt wereldklasse in de Cyprus Sunshine Epic, net als de Amerikaanse duo’s Kate Courtney en Erin Huck (Scott-Sram / Construction Zone). Huck komt naar Cyprus met een overwinning in de crosscountry race in Salamina, en als de algemene winnaar van de wereldbeker kan Courtney concurreren op het hoogste niveau.

Frischknecht: Het is een coole plek…


Courtney is sinds vorige week op Cyprus en heeft een groot deel van het parcours afgelegd. Samen met Scott-Sram Team Manager Thomas Frischknecht en monteur Brad Copeland is Kate enthousiast over het parcours, de warme gastvrijheid en het lokale eten. “Het is echt een coole plek. We vinden het hier geweldig”, aldus mountainbike legende Frischknecht.
In een bericht op Instagram Courtney had ze het over “Funshine”.

Tot zaterdag was er de vraag of Specialized’s nieuwe aanwinst, Haley Batten, sterk genoeg zou zijn als partner van zesvoudig wereldkampioen Annika Langvad (Denemarken).
Echter, nadat Batten als tweede eindigde achter Richards in Banyoles en Langvad als achtste, lijkt het erop dat de jonge Amerikaanse zeer goed voorbereid is.

Vier back-to-back etappes met het bergachtige profiel zullen zeker een andere uitdaging zijn voor de U23-renner, maar het Specialized-duo behoort zeker tot de favorieten. Tanja Zakelj en Jitka Cabelicka (Slovenië/Tsjechië), die voor Unior Tools starten, kijken er ook naar uit om vooraan mee te doen.

De 2020 Cyprus Sunshine Epic markeert het eerste jaar dat dit evenement is in een paar races. Met het gebruikelijke maximale tijdsverschil van twee minuten tussen het paar afgezien voor dit overgangsjaar, staat de deur open voor tactische variaties en intriges in overvloed!
De gecombineerde tijd van de renners zal tellen voor het klassement van de etappes twee, drie en vier, terwijl in de eerste etappe de tijd van de tweede renner om de lijn te overschrijden zal tellen.

Tijdschema (Lokale tijd)
27/02 Proloog
Pyrga naar Kornos
19,5 Kilometer/470 hoogtemeters

11:30u Elite Categorieën
13:20u Junior/Masters/ Open Categorie

28/02 Fase 2 Punt naar punt
Kornos-Lythrodontas
59,5 km/1540 hoogtemeters

Vanaf 11:00u Start alle categorieën

29/02 Fase 3 Punt naar punt
Lythrodontas-Lythrodontas
63,5 km/1550 hoogtemeters

Vanaf 11:00u Start alle categorieën

01/03 Stadium 4 Landenoverschrijdend
Mantra tou Kampiou
1 ronde 6,1 km/187 hoogtemeters

10:30u Vrouwen Elite, U19 vrouwen en mannen
12:30 Uhr Men Elite

Bron: PM

Foto: Wechte